Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e luni, 24 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Dacă va mai continua seceta încă două săptămâni, culturile vor fi afectate.

Valul de căldură care se extinde săptămâna aceasta în Europa va afecta semnificativ culturile de vară în sud-est, dar reprezintă o veste bună pentru fermierii din nord-vest, unde ploile abundente au inundat terenurile arabile, susţin analiştii, transmite Reuters. Culturile de vară din Europa de Est şi din Balcani, în special în România, al doilea mare producător de porumb din UE, se confruntă cu cele mai mari riscuri din cauza valului de căldură, care ar urma să continue încă o săptămână sau două, anunță Economica.net.

  • După majorarea salariului brut la 3.700 de lei, angajații cu venituri salariale până în 4.000 de lei vor câștiga mai puțin.

Majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie și majorarea deducerilor fiscale la 300 de lei pe acest venit salarial a generat o situație ciudată, sesizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, conform Termene.ro. Angajații cu venituri lunare asimilate salariilor de până în 4.000 de lei, care primesc bonuri de masă de 300 de lei pe lângă salariul minim brut, vor câștiga mai puțin după plata taxelor.

  • Săptămâna de lucru va avea șase zile în Grecia.

Deși săptămâna de lucru de 40 de ore este încă oficial în vigoare, angajatorii din Grecia au voie să solicite personalului să lucreze până la două ore suplimentare pe zi, fără plată, pentru o perioadă limitată, în schimbul unui timp liber suplimentar, scrie Deutsche Welle, citată de Economedia.ro. În teorie, această muncă suplimentară este voluntară. În realitate, însă, muncitorii din multe afaceri și locuri de muncă sunt obligați să lucreze ore suplimentare fără a primi vreo formă de compensație.

  • O nouă rețea socială.

Un fost inginer de la Snap a lansat o nouă rețea socială, numită Butterflies. Aceasta este prezentată drept un loc în care oamenii interacționează cu inteligența artificială, prin postări, comentarii și mesaje directe, conform TechCrunch, anunță Profit.ro. După cinci luni în beta, aplicația este lansată pentru public pe iOS și Android. Conceptul Butterflies depășește Character.AI, care permite utilizatorilor să discute cu însoțitori AI personalizabili. Butterflies vrea să permită utilizatorilor să creeze personaje AI care apoi își iau propria viață și coexistă cu alții.

  • Dacia a trecut pragul de un milion de automobile cu GPL din 2012 și până acum.

Dacia a anunțat oficial că a atins o producție de 1.000.000 de automobile echipate cu motorizare mixtă benzină și GPL începând cu anul 2012. Dacia este singurul producător care propune, sub denumirea ECO-G, motorizări cu carburație mixtă benzină și GPL pe ansamblul gamei sale de modele termice. În modul de funcționare pe GPL, modelele românești emit, în medie, cu 10% mai puțin CO2 comparativ cu cele echipate cu motorizări pe benzină echivalente, anunță Profit.ro.

  • Vacanțe mai scumpe pe litoralul bulgăresc.

Sezonul turistic din Sozopol, stațiune din Bulgaria, a început cu o lună mai devreme decât se preconiza, au declarat proprietarii de hoteluri şi restaurante. Chiar din primele zile de iunie, grupuri de turişti din Polonia, Slovacia, Germania şi Marea Britanie sosesc în oraşul de pe litoral, au menţionat aceştia, adăugând că oaspeţii vorbitori de franceză sunt, de asemenea, auziţi des pe străzi. Previziunile conform cărora vor fi mai puţini turişti străini din cauza Campionatului European de Fotbal din Germania nu s-a împlinit deocamdată. Acum, aşteptările sunt ca obiectivele turistice să fie ocupate permanent cel puţin până la sfârşitul lunii septembrie, transmite BTA, citată de Agerpres.

Preţurile de cazare în municipiu vor fi uşor mai mari decât în 2023, cu o creştere medie între 10% şi 15%. Proprietarii hotelurilor au precizat că acest lucru este determinat de costurile crescute de întreţinere a facilităţilor şi de creşterea salariilor angajaţilor, anunță Economedia.
  • Datoria guvernamentală a crescut în luna martie la 51,9% din PIB.

Datoria administrației publice (datoria guvernamentală) a urcat, în martie 2024, până la 845,098 miliarde lei, de la 841,292 miliarde de lei în luna precedentă, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor (MF), transmite Agerpres. Ca procent din PIB, datoria guvernamentală a crescut la 51,9%, de la 51,7% în ianuarie (PIB conform comunicatului Institutului Național de Statistică din 7 iunie 2024), anunță Economedia.ro. În a treia lună a anului, datoria pe termen mediu și lung s-a majorat la 795,023 miliarde de lei, de la 786,851 miliarde de lei în februarie, iar cea pe termen scurt a scăzut la 50,075 miliarde lei, de la 54,441 miliarde de lei în luna anterioară.

  • ASF poate cere blocarea platformelor de investiții de capital.

Guvernul României a adoptat în ședința de vineri, 21 iunie, o ordonanță de urgență care vizează modificarea legislaţiei specifice pieței de capital, precum şi stabilirea unor măsuri de prevenire și combatere a publicității şi a tehnicilor agresive de comunicare, practicate de entități care nu sunt înscrise în registrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), anunță CleverNews.ro.

Practic, orice platformă online de investiții va trebui să aibă în orice moment autorizarea ASF pentru a atrage clienți și investițiile acestora.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe