Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie și majorarea deducerilor fiscale la 300 de lei pe acest venit salarial a generat o situație ciudată, sesizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Angajații cu venituri lunare asimilate salariilor de până în 4.000 de lei, care primesc bonuri de masă de 300 de lei pe lângă salariul minim brut, vor câștiga mai puțin după plata taxelor.

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) subliniază faptul că autoritățile au uitat să crească limita de la 4.000 de lei la 4.400 de lei, pentru care se aplică deducerile salariale de 300 de lei, adoptate în această lună de Guvernul României odată cu majorarea salariului.

Patronatele cer Guvernului să aplice deducerea de 300 de lei pe lună până la veniturile salariale de 4.400 de lei. În acest moment, pragul este de 4.000 de lei, dar acesta era corelat cu salariul minim de 3.300 de lei. Practic, fără majorarea pragului, acordarea bonurilor de masă nu mai este la fel de avantajoasă pentru salariați.

În lipsa unei astfel de decizii, firmele nu vor mai putea reține angajații sau nu vor mai acorda bonuri de masă.

Deducerea de 300 de lei se aplică până la veniturile salariale de 4.000 de lei

Prin OUG 59/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și alte măsuri fiscale, s-a majorat suma la 300 lei/lună, de la 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

Conform OUG 115/2023, acordarea facilităților la suma de 300 lei/lună este condiționată de nedepășirea pragului de 4.000 lei brut/lună realizat din salarii și venituri asimilate salariilor.

„Creșterea pragului la 4.400 de lei pentru acordarea deducerilor pentru salariații cu salariul minim brut pe economie contribuie la creșterea veniturilor angajaților fără riscul scăderii veniturilor nete ale acestora, venind în același timp în sprijinul solicitărilor și eforturilor angajatorilor de a menține forța de muncă. Mărirea valorii la 4.400 de lei vine în sprijinul IMM-urilor, care vor putea acorda alte categorii de venituri asimilate salariilor, în special tichete de masă, fiind un câștig atât pentru angajatori și angajați, cât și pentru Guvern, contribuind la menținerea păcii sociale.”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Veniturile nete de la 1 iulie, comparații

  • Angajații cu salariul minim – vor câștiga lunar net 2.363 de lei

Potrivit HG nr. 598/2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu data de 1 iulie 2024, s-a majorat salariul minim brut la 3.700 lei/lună, față de 3.300 lei/lună în vigoare până la 30 iunie 2024. Acest lucru duce salariul net de la 2.073 la 2.363 de lei.

  • Angajații cu salariul minim plus bonuri de masă de 700 de lei/lună – vor câștiga lunar net 2.789 de lei

În această situație, veniturile nete ale salariaților cresc cu 166 de lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024. Cresc astfel de la 2.623 (salariul net + tichete de masă 700 lei/lună) la 2.789 (salariul net + tichete de masă – 700 lei/lună), conform calculului CNIPMMR.

„Depășind plafonul de 4.000 lei/brut/lună, nu se aplică deducerea de 300 de lei/lună. După aplicarea taxelor și impozitelor, salariatul rămâne cu o valoare netă de 2.789 (salariul net + tichete de masă)”, spun reprezentanții patronatelor.

  • Angajații cu salariul minim plus bonuri de masă de 300 de lei/lună – vor câștiga lunar net 2.600 de lei

În cazul salariaților plătiți cu salariul minim, care beneficiază de alte venituri asimilate salariilor (bonuri de masă – 300 lei/lună) pentru încadrarea în pragul de 4.000 de lei/lună/brut, veniturile nete ale salariaților scad cu 23 lei/lună, comparativ cu luna iunie 2024.

Scad de la valoarea de 2.623 (salariul net + tichete de masă – 700 lei/lună) la 2.600 (salariul net + tichete de masă – 300 lei/lună), conform calculului CNIPMMR.

„Din cauza necorelării pragului de 4.000 lei cu majorarea salariului minim, de la 1 iulie 2024, angajatorii vor renunța la acordarea de alte categorii de beneficii (încadrate ca venituri asimilate salariilor) la nivelul lunilor anterioare, pentru a se încadra în plafonul menționat”, susțin reprezentanții patronatelor.

Soluția patronatelor

Majorarea pragului la care se aplică deducerea de 300 de lei până la venituri salariale de 4.400 de lei este soluția propusă de CNIPMMR.

IMM-urile au nevoie de sprijin în această perioadă pentru a-și motiva forța de muncă. Dar, și pentru a-și păstra talentele și angajații cei mai buni. Asta pentru a reuși să facă față mediului economic dificil și provocărilor de pe piețele în care activează.

„Tocmai aceste categorii de venituri asimilate salariilor sunt cele care fac diferența pentru retenția angajaților. Dacă luăm spre exemplu tichetele de masă. Guvernul a mărit valoarea nominală a acestora la începutul anului, la 40 de lei/zi/angajat.  Dacă firmelor vor decide ca în cei 300 de lei (de la 3.700 lei la plafonul de 4.000 lei) să acorde tichete de masă, ar mai putea acorda doar maxim 14 lei/zi. Suma este insuficientă pentru o masă de prânz”, se precizează într-un comunicat al CNIPMMR.

Mai mult, întreprinderile vor renunța să acorde tichete de masă și alte beneficii (spre exemplu vouchere de vacanță), pentru a nu depăși plafonul de 4.000 de lei brut/angajat, în care pot aplica deducerea de 300 de lei la calculul contribuțiilor, fapt ce va afecta în mod direct angajații cei mai vulnerabili.

Ce mai puteți citi pe Business News by Termene.ro

Firmele vor avea un nou Cod Fiscal în 2026 sau, cel târziu, în 2027. Printre schimbări: impozitarea microîntreprinderilor, aplicarea TVA și, posibil, sistemul cotei unice

Patronatele cer amânarea cu 6 luni a introducerii RO e-TVA ca să nu „blocheze activitatea antreprenorilor”

Tragedia de la fabrica de lactate RAM. Radu Tudose era și acționarul majoritar al companiei. El a murit încercând să salveze un angajat

Inspectorii fiscali ar putea fi sancționați financiar dacă trec la executarea silită fără medierea prealabilă

Punctele gastronomice locale în pericol să fie închise, așa se plâng o parte din administratorii acestor afaceri

Stațiile Lukoil au avut un profit record în 2023. Și afacerile au crescut cu peste 3 miliarde de lei față de 2021, ultimul an înaintea războiului din Ucraina

Salariul minim european va fi aplicat și funcționarilor publici, dar și altor categorii de angajați

Guvernul a aprobat legea salariului minim european. Iată ce prevede actul normativ

Impozit de 70% pe venituri nedeclarate, de la 1 iulie! Este valabil și pentru veniturile nedeclarate din chirii? Care sunt soluțiile

Sistemul RO e-TVA va fi aplicat de la 1 august. Ministerul de Finanțe pregătește gestionarea platformei

De ce primul loc de muncă al tinerilor români vine după vârsta de 29 de ani

Bonul fiscal va avea cod QR care va conține data, ora emiterii și seria casei de marcat

Plata cu cardul a devenit obligatorie pentru toți comercianții. Telefonul mobil poate fi transformat de magazine în acceptator de plăți

Facturarea electronică devine obligatorie între firme și consumatorii finali, de la 1 ianuarie! Ce spun specialiștii

Clasamentul intermediar al firmelor cu cele mai mari cifre de afaceri în 2023, actualizat până pe data de 21 iunie

Clasamentul intermediar al firmelor cu cele mai mari profituri înregistrate în 2023, actualizat până pe data de 21 iunie

Răspunsul din care reiese că Guvernul României nu susține menținerea cotei unice până în 2033

Granturi și burse pentru întoarcerea studenților de top ca să facă afaceri în România. Consiliul Economic și Social consideră că inițiativa este discriminatorie

Guvernul a aprobat programul de ajutoare de stat de 447 de milioane de euro destinate industriei prelucrătoare

Proiectul de lege privind ștergerea faptelor din cazierul fiscal. Angajații ANAF care refuză sunt sancționați

Guvernul a aprobat prelungirea programului destinat beneficiarilor IMM Invest România 2017 afectați de creșterile ROBOR

Finanțări nerambursabile de 120 de milioane de euro pentru construcția de creșe și grădinițe. Și mediul privat poate aplica

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe