Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Este din nou weekend, 29-30 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 08.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Modelele produse de Dacia până în 2028.

Dacia are vântul în pânze, iar asta este departe de a se fi terminat, scriu francezii de la Argus, conform Economedia.ro. După sosirea lui Duster 3 restilizat și Spring în 2024, gama va fi extinsă cu Bigster în 2025. Acesta va fi urmat de un crossover break, de un SUV urban și de noul Sandero, care va deveni electric în 2028. Într-un context economic în care prețurile automobilelor cresc vertiginos, Dacia profită din plin de raportul său preț/performanță pentru a atrage noi clienți, scrie Argus. Succesul său a stârnit apetitul în așa măsură încât producătorul român pregătește un program ambițios pentru următorii patru ani.

  • Au început lucrările la primul terminal terestru GNL din Germania.

Consorțiul Hanseatic Energy Hub (HEH), în care operatorul spaniol de infrastructură energetică Enagas are o participație de 15%, a demarat vineri construcția primului terminal terestru de gaz naturale lichefiat (GNL) din Germania, care va intra în funcțiune în 2027, relatează agenția EFE, citată de Profit.ro.

  • Atenționare: polyfills.io este un site periculos.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează că domeniul polyfill.io este folosit pentru a infecta peste 100.000 de site-uri web cu cod maliţios, după ce acesta a fost achiziţionat de către o organizaţie chineză la începutul anului 2024.„Site-ul oferă polyfills – segmente de cod JavaScript care adaugă funcţionalităţi browserelor web mai vechi. Acest domeniu a fost identificat ca injectând cod maliţios JavaScript pe dispozitivele mobile, prin intermediul oricărui site web care încorporează elemente de tip Content Delivery Network (CDN) din sursa cdn.polyfill.io, redirecţionând astfel utilizatorii către alte pagini de internet ce pot conţine malware”, se menţionează într-o Alertă a DNSC, transmite Agerpres., citat de Economica.net.

  • Biletele de avion prin agenții sunt mai sigure, susține ANAT.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism vine în sprijinul pasagerilor români, oferind soluţii concrete în faţa numeroaselor întârzieri şi anulări de curse aeriene întâmpinate în special în timpul sezonului de vară, când este înregistrat cel mai mare trafic aerian pe plan internaţional. „Din păcate, în ultima perioadă, mai multe companii aeriene, în toată lumea, au fost nevoite să anuleze zboruri din diverse motive, cum ar fi lipsa sloturilor, întârzieri sau insuficienţa personalului”, mai spun reprezentanţii ANAT, care prezintă şi avantajele rezervării biletelor de avion prin agenţiile de tursim, transmite News.ro, citat de Economedia.ro.

  • Deprecierea monedei japoneze.

Yenul japonez a scăzut vineri până la un nou minim al ultimilor 38 de ani, trecând pragul de 161 unități față de dolar pentru prima dată din 1986 și atingând un nivel de 161,27, potrivit datelor LSEG, transmite CNBC. Ultima dată când moneda japoneză a fost la acest nivel a fost în decembrie 1986. Moneda a avut dificultăți și s-a depreciat din nou, trecând de nivelul 160, de joi, informează News.ro, citat de Profit.ro. Yenul s-a depreciat constant de când Banca Japoniei și-a încheiat politica privind ratele negative ale dobânzilor și a renunțat la politica de control al curbei randamentelor în martie.

  • Aramco a cumpărat 10% din compania care dezvoltă motorizarea cu ardere internă pentru Renault.

Gigantul saudit Aramco a semnat acorduri definitive pentru achiziționarea unui pachet de 10% din acțiunile Horse Powertrain Limited, evaluând compania la 7,4 miliarde de euro. Renault Group și Geely păstrează câte 45% din acțiuni, anunță Economica.net. Compania creată inițial de grupul francez Renault și cel chinez Geely are 17 uzine de producție în întreaga lume, cinci centre de cercetare și dezvoltare și 19.000 de angajați dintre care mai bine de 2.000 în România. Horse Powertrain Limited este o companie care va prelua dezvoltarea motorizării clasice, prin ardere internă.

  • Deficitul din România analizat de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a inclus cinci state din Europa Centrală și de Est (ECE) pe lista țărilor membre care depășesc limita de 3% în cazul deficitului bugetar în 2023 sau 2024.

Prezența României nu e o surpriză, țara noastră încadrându-se în procedura de deficit excesiv încă din 2019, înainte de pandemie, și numai criza extinsă în UE a oprit măsurile are se iau în astfel de situații.

Problema este, însă, faptul că avansul economic printre cele mai mari din UE, precum și o creștere spectaculoasă a consumului stau pe nisipurile mișcătoare ale dezechilibratelor macroeconomice periculoase: spre deosebire de celelalte state, România are așa numitele deficit gemene – foarte mari – cea ce o face vulnerabila la tot ce se petrece pe piața externă.

  • Amendă record de peste 2 milioane de euro luată de Raiffeisen în Austria.

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) a anunţat vineri că a amendat Raiffeisen Bank International (RBI) cu peste două milioane de euro pentru deficienţe în controalele privind spălarea banilor, transmite Reuters, relatează Agerpres, citată de Economica.net.

Este o amendă cu o valoare record aplicată în Austria şi vine după ce autorităţile au descoperit nereguli în verificarea de către RBI a spălării banilor şi finanţării terorismului la două bănci corespondente, a precizat FMA. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că ţările implicate sunt Cuba şi Bahrein.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe