Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e miercuri, 19 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • România a ajuns al patrulea producător european de cereale în 2023.

România a produs anul trecut 20,5 milioane de tone de cereale pentru boabe, cu 9% mai mult decât anul anterior, potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică (INS), anunță Economica.net. A ajuns astfel al patrulea cel mai mare producător european după Franța (63,8 milioane de tone), Germania (42,5 milioane de tone) și Polonia (35,1 milioane de tone). Tradițioal, producția locală plasa România pe poziția a cincea, după Spania, dar în 2023 aceasta a coborât până pe locul șapte, după o scădere a cantităților obținute cu 34%, până la aproximativ 19 milioane de tone.

  • Turiștii străini cazați în România au cheltuit în medie 3000 de lei pe sejur în primul trimestru.

În trimestrul I 2024, turiști nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective au cheltuit în medie 3037,7 lei / persoană, arată datele Institutului Național de Statistică citate de Economedia.ro. Numărul total al turiștilor nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul I 2024, a fost de 378.800, cheltuielile acestora însumând 1,150 miliarde de lei (în medie 3037 lei / persoană).

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2024, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (48,9%), urmată de cheltuielile în restaurante şi baruri (18,5%) și de cheltuielile pentru cumpărături (14,8%).

  • Banca Națională a României a aprobat achiziția Porsche Bank de către proprietarul Altex.

Banca Națională a României a aprobat achiziționarea, în mod direct, de către Dan Ostahie (90,10%} și societatea Real Estate Srl (9,89%), a unei participații de 100% din capitalul social și din drepturile de vot în cadrul Porsche Bank România SA, anunță Profit.ro. Potrivit acordului dintre Porsche Bank AG și Dan Ostahie, vânzătorul se angajează să transfere dreptul de proprietate asupra acțiunilor băncii, iar cumpărătorul se angajează să preia activitatea pe baza bilanțului la data efectuării tranzacției, arată un comunicat al Altex.

  • Cluj-Napoca, cel mai bun oraș studențesc.

Cluj-Napoca este, și în acest an, cel mai bun oraș studențesc din România, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți, informează Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), anunță Profit.ro. Articolul anunță că; „Cluj-Napoca rămâne și în acest an cel mai bun oraș studențesc al României, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți. Prima poziție în România este ocupată, la fel ca în ultimii doi ani, de municipiul Cluj-Napoca (locul 135 la nivel internațional, în urcare cu două poziții față de anul trecut), urmat de București (locul 143 internațional)”.

  • De astăzi, ora 9.00 și până pe 21 iunie, ora 23.59, se pot face noi solicitări de finanțări în programul IMM Plus, după suplimentarea de 1,8 miliarde de lei.

Din data de 19 iunie 2024, ora 9.00, se va deschide aplicația programului pentru introducerea noilor solicitări de garantare. Aplicația pusă la dispoziția finanțatorilor va rămâne deschisă până la data de 21 iunie 2024, ora 23.59, pentru solicitările noi introduse, anunță Termene.ro. Subsecvent, prin publicarea Ordinului nr. 1043 din 15 mai 2024 privind suplimentarea bugetului aferent Programului IMM Plus cu suma de 1,8 miliarde de lei, FNGCIMM a demarat procedura de alocare a plafoanelor pe finanțatorii parteneri, anunță reprezentanții Fondului.

  • Cum se va putea face reipotecarea la locuințele cumpărate prin Prima și Noua Casă.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) va începe emiterea acordurilor de refinanțare pentru creditele contractate în cadrul Programului Prima Casă / Noua Casă, anunță CleverNews.ro.

Prin adoptarea Ordonanței de Urgență Nr. 58/6 iunie 2024 FNGCIMM este mandatat să emită, acordurile necesare pentru refinanțarea creditelor contractate în cadrul Programului Prima Casă/ Noua Casă. Astfel, acest tip de credite se pot refinanța prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe