Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Din data de 19 iunie 2024, ora 9.00, se va deschide aplicația programului pentru introducerea noilor solicitări de garantare. Aplicația pusă la dispoziția finanțatorilor va rămâne deschisă până la data de 21 iunie 2024, ora 23.59, pentru solicitările noi introduse.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) va gestiona un plafon suplimentar de garantare aferent programului IMM Plus, prin aprobarea Ordonanței de Urgență 58/2024.

Subsecvent, prin publicarea Ordinului nr. 1043 din 15 mai 2024 privind suplimentarea bugetului aferent Programului IMM Plus cu suma de 1,8 miliarde de lei, FNGCIMM a demarat procedura de alocare a plafoanelor pe finanțatorii parteneri, anunță reprezentanții Fondului.

Astfel, din 19 iunie, ora 9.00, se va deschide aplicația programului (https://www.imminvest.ro/) pentru introducerea noilor solicitări de garantare. Aplicația pusă la dispoziția finanțatorilor va rămâne deschisă până la data de 21 iunie 2024, ora 23.59, pentru solicitările noi introduse.

„IMM Plus rămâne cel mai de succes program guvernamental dedicat IMM-urilor și întreprinderilor mici cu capitalizare medie de piață. Interesul manifestat de către companii și bănci deopotrivă a determinat guvernul să majoreze plafonul programului, având în vedere că bugetul inițial a fost în totalitate epuizat”, anunță reprezentanții FNGCIMM.

Despre IMM Plus

Prin programul IMM Plus, companiile beneficiază de lichiditățile financiare necesare implementării programelor de investiții și pentru derularea activității curente, în condiții avantajoase de finanțare, cu subvenții de dobânzi și comisioane, cu perioade de rambursare flexibile, adaptate nevoilor specifice ale IMM-urilor.

„Beneficiarii schemei de ajutor de stat IMM Plus beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare aferente garanției, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, și a dobânzilor aferente creditelor sau liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni, cu excepția beneficiarilor componentei Agro Plus, care nu beneficiază de dobândă finanțată de la bugetul de stat în baza acestei scheme de ajutor de stat”, se precizează într-un comunicat al FNGCIMM.

Programul se adresează tuturor categoriilor de IMM-uri, întreprinderilor cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-uri și Unităților Administrativ Teritoriale, care pot aplica până la 30 iunie 2024 pentru finanțări cu garanții de stat și costuri subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor. Soluțiile de finanțare sunt adaptate diferitelor sectoare de activitate, beneficiarii putând opta pentru una din următoarele componente: IMM România Plus, Agro Plus, IMM Prod Plus și Construct Plus.

Procedura

Accesarea finanțării garantate în cadrul Programului IMM Plus se realizează online, garanțiile fiind acordate în baza aceluiași set de documente pe care le solicită și finanțatorii parteneri în program pentru aprobarea creditului. Companiile trebuie să se înregistreze pe site-ul www.imminvest.ro pentru obținerea acordului de principiu privind încadrarea în program și apoi să selecteze banca de la care doresc să obțină finanțarea.

Bugetul suplimentar alocat va permite accesul la credite de investiții și pentru capital de lucru pentru un număr estimat de 2.300 beneficiari suplimentari, astfel că schema de ajutor de stat va sprijini circa 13.800 de companii afectate direct sau indirect de efectele crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – FNGCIMM SA-IFN este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe