Business News

Întârzieri la programul „Femeia Antreprenor”. Primele contracte de finanțare ar putea fi semnate în toamna acestui an sau chiar la începutul anului 2026

11 iunie 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În prezent, ministerul continuă verificarea primelor 1.000 de firme care au obținut punctajul maxim și care urmează să primească granturi de câte 200.000 de lei (aproximativ 40.000 de euro).

Ultimul termen propus de reprezentanții Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) pentru finalizarea listelor de beneficiari era luna iunie, însă criza guvernamentală și cea bugetară au amânat aceste proceduri. În acest moment, participanții au primit punctajul aplicațiilor, au fost ordonați, dar aceste liste și aplicații nu au fost verificate de reprezentanții ministerului.

Întârzieri, dar și fără buget

Deși bugetul alocat programului pentru anul 2025 este de 220 de milioane de lei, acesta este trecut doar la credite de angajament, fără fonduri efective disponibile pentru decontări (zero lei la credite bugetare).

Cu alte cuvinte, contractele de finanțare vor putea fi semnate, dar plățile se vor face doar în anii următori, dacă nu va avea loc o relocare bugetară în semestrul al doilea din 2025.

„Pentru moment nu e nimic sigur cu Femeia Antreprenor legat de momentul semnării contractelor. Nu cred că vor fi alocări bugetare pentru 2025, dar mai întâi să fie finalizată lista finală a beneficiarilor”, ne-a transmis un reprezentant al Ministerului Economiei.

Inițial, în 2024, conducerea MEDAT a anunțat că finanțările vor începe cel târziu în prima parte a anului 2025.

Evoluția programului

Programul „Femeia Antreprenor” a fost lansat în 2022 și a continuat în 2024 cu o nouă sesiune de înscrieri, deschisă în perioada 30 iulie – început de octombrie. În urma acestei sesiuni:

Lista oficială a aplicanților și ordinea în RUE poate fi consultată la: https://minimis.imm.gov.ro/fa2024/ordine_evaluare

Femeia Antreprenor 2024, o poveste de peste un an

Pe 1 martie 2024, de „Mărțișor”, Ministerul Economiei anunța că în 2024 pregătește o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor.

Sesiunea de înscrieri în programa  fost lansată pe 30 iulie, fiind deschisă timp de 45 de zile lucrătoare.

În octombrie 2024, Ministerul Economiei a publicat lista RUE cu clasamentul intermediar  automat al firmelor ce au aplicat pentru finanțare.

Ministerul a anunțat atunci că au fost atribuite numere unice de identificare în registrul unic electronic (RUE) în cadrul Programului Femeia Antreprenor 2024. Primele 5599 de proiecte din cele 6.818 depuse au avut punctaj maxim de 100 de puncte. Ordinea s-a făcut descrescător în funcție de profitul și cifra de afaceri din 2022 și 2023.

Numele unice de identificarea din registrul unic electronic vor asigura și ordinea în care se vor face plățile până la epuizarea bugetului de 200.000 de milioane de lei. Doar firmele care sunt în primele 1.000 ca număr RUE pot fi sigure de finanțări, asta pentru la edițiile anterioare ale programului societățile aplicante au cerut mai toate bugetul maxim.

Asta înseamnă că granturile de 200.000 de lei vor ajunge la maximum 1.000 de firme până la epuizarea bugetului de 200 de milioane de lei.

Conform procedurii aprobate pentru programul „Femeia Antreprenor”, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului publică lista în ordinea RUE a aplicantelor înscrise în cadrul sesiunii 2024 a programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM.

Documentul este disponibil la următorul link: https://minimis.imm.gov.ro/fa2024/ordine_evaluare.

Femeia Antreprenor – ediția 2024

Programul și-a propus finanțarea unui număr aproximativ de 1000 de afaceri dezvoltate de femeile antreprenor din România.

Obiectiv general al programului este „dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM”.

Obiectivele specifice sunt:

  • stimularea înființării și dezvoltării structurilor economice private înființate și conduse de către femei,
  • îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora,
  • realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială, în contextul problemelor legate de menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale și ale prejudecăților existente încă la nivel local.

Tipul de ajutor financiar este de alocație financiară nerambursabilă (grant) de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro