Ceea ce este spectaculos la Industrializarea 4.0 este faptul că ea a existat cu nume înainte de a exista în practică. Pentru această industrializare este necesară dezvoltarea de noi normative și standarde pentru că utilizează proceduri de auto-optimizare, de autoconfigurare și de autodiagnoză, fiind în măsură să sprijine și să asiste operatorul uman la munci complexe și dificile atât tehnic, cât și fizic.

 

Tehnica de automatizare pentru Industrializarea 4.0 trebuie să fie mult mai inteligentă decât Industrializarea digitală, motiv pentru care Industry 4.0 mai este numită ”a doua industrializare digitală”, dar și ”digitalizarea 2.0”.

 

Ceea ce este alarmant la această Industry 4.0 este faptul că poate dizolva majoritatea modelelor actuale de business, de organizare socială și de guvernare mai curând decât ne așteptăm.

 

Mic istoric privind denumirea de „Industrializare 4.0”

Expresia „Industrializare 4.0” a fost utilizată pentru prima dată în Germania, la Expoziția de la Hanovra, în anul 2011.

Rezonând cu conceptul, mai multe țări au implementat această viitoare industrie care, teoretic, nici nu începuse în 2011, anul când a fost prezentat conceptul pentru prima dată.

1. În martie 2014, apare în USA „Industrial Internet Consortium “, pe scurt IIC.
2. În 2015, Japonia a creat „Industrial Value-Chain Iniţiative “, pe scurt IVI.
3. China a demarat în primăvara anului 2015 propria revoluție industrială 
4. În Franța, Emmanuel Macron a impulsionat crearea „Industrie du futur “ în anul 2015.

Dintre cele 69 de fabrici din lume care folosesc acum tehnologii de tip Industry 4.0, China deține 20, UE are 19, SUA – 7 și Japonia- 5.

Industry 4.0 la Forumul economic Davos

În anul 2016, Forumul Economic din Davos, Elveția, a avut tema ”Conducând a 4-a revoluție industrială”. Deci această Industry 4.0 era omniprezentă verbal în nișa economică încă din 2016. Suntem în anul 2022, iar marea masă a populației nici măcar nu a auzit termenul, darămite să îl și înțeleagă.

În prezent, compania Deloitte a demarat un studiu numit Industry 4.0, în cadrul căruia a intervievat 1.600 de directori executivi din nouăsprezece țări. Scopul studiului este aflarea răspunsului la întrebarea următoare:

„Cât de pregătiți sunt liderii companiilor și cei din sectorul public pentru a valorifica întregul potențial al Industry 4.0 și a aduce beneficii clienților, oamenilor, organizațiilor, comunităților, precum și societății în general?”

Răspunsul a fost descurajator pentru că a fost un „nu prea” în unanimitate.

Unde va lovi Industry 4.0?

În sănătate, pentru că avem cunoștințe, avem materiale și avem, în general, cu ce să ne creștem media de viață. În consecință, numărul pacienților cu vârstă înaintată va fi destul de ridicat. Medicina personalizată va fi coordonată de știință.

 

În energie curată, pentru a reduce drastic metodele clasice de a obține energie electrică. Astăzi, energia curată reprezintă peste jumătate din toată producția de energie și este obținută folosind panouri fotovoltaice și turbine eoliene. Marea provocare este integrarea lor completă în sistemul electric.

Caz particular:

Ambiţia Marocului, stat african dependent în proporţie de 94% de importurile de energie, este ca 42% din necesarul de electricitate să fie acoperit, până în 2030, de centrale eoliene, solare şi hidro. În prezent, Maroc are un parc fotovoltaic în lucru. Când va fi finalizat, parcul va avea o suprafață de peste 24 de kilometri pătrați.

Digitalizarea sistemelor de producere a energiei electrică poate ajuta și într-o arie diferită: prognoza meteorologică. Mai detaliat spus, digitalizarea sistemului va spori acuratețea previziunilor meteorologice, de care depind principalele resurse regenerabile.

În manipularea genetică, atât umană, cât și animală sau vegetală, prin folosirea unui instrument biomolecular de editare genetică denumit CRISPR/Cas9. Acest instrument este folosit ca un fel de foarfecă; taie anumite porțiuni moleculare, dar poate și să înlocuiască anumite porțiuni moleculare. Există deja un precedent: kit-uri care folosesc această tehnologie au fost comercializate către pasionații de genetică.

În electronicele organice, care se bazează pe semiconductori organici. Totul a plecat din anul 2000, când s-a demonstrat că plasticul poate conduce electricitatea. Aceste materiale electronice organice au avantajele costurilor reduse, flexibilității mecanice, adaptabilității și biocompatibilității, care fac din electronicele organice o variantă optimă pentru anumite aplicații.

Tehnologia devine din ce în ce mai personală. Computerele s-au mutat treptat de pe birouri pe picioare, în buzunare, iar în viitor vor fi integrate în hainele noastre. (Fulvia Montresor, Director al World Economic Forum)

Există și o serie de domenii despre care puțini au auzit deocamdată unde Industrializarea 4.0 are aplicabilitate: memristorul, spintronica, realitatea virtuală și realitatea augmentată, internetul lucrurilor (Internet of Things) și/sau gadgeturi purtabile.

Industry 4.0 în România

Un atu al României este viteza conexiunii la internet, care este una dintre cele mai ridicate din Europa. În condițiile în care Internet of Things va genera un volum uriaș de date, va fi nevoie de viteze mari pentru transfer și procesare.

Dr. ing. ec. Elena Sima a scris, în 2020, o lucrare pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu unde specifica, printre altele:

”Media globală a roboților la nivelul anului 2016 era de 74 de roboți la 10.000 angajați. România deținea, potrivit Federației Internaționale pentru Robotică, 11 roboți la 10.000 angajați, ceea ce denotă o lentoare în implementare.”
(…)
În urma implementării START INDUSTRY 4.0, 366 de manageri au dobândit competențe noi legate de Industry 4.0, 80 de angajați ai departamentului Resurse Umane posedă acum cunoștințe despre Industry 4.0, care îi vor ajuta în procesul de recrutare, iar 48 de antreprenori dețin noi competențe acreditate ANC în contextul Industry 4.0.

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Abonează-te la newsletterele Termene specializate

24/7 Finanțe | 24/7 Transporturi | 24/7 Construcții | 24/7 Consultanță | 24/7 Retail

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe