Noul cabinet guvernamental condus de Marcel Ciolacu promite în programul de guvernare că va continua programul Start-Up Nation, dar va lansa și alte programe de finanțare pentru startup-uri și firme mici și mijlocii (IMM). Promisiunea guvernamentală face referire la susținea liniei de finanțare lansată deja în 2022 și nu se referă la startul unui nou program.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, condus de ministrul Radu-Ștefan Oprea, ar urma să se ocupe de relația guvernului cu mediul de afaceri, conform programului de guvernare al actualului Executiv de la Palatul Victoria.

În acest document, guvernul prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului promite antreprenorilor următoarele măsuri:

  • Continuarea programului Start-Up Nation. Dezvoltarea de programe pentru susținerea antreprenoriatului în România pentru românii din diaspora – concurs de proiecte pentru antreprenorii din Diaspora pentru dezvoltarea noilor tehnologii în România.

Reamintim, așa cum a mai precizat termene.ro și anterior, pentru 2023, guvernul nu a prevăzut în bugetul public de stat sume pentru un nou program Start-Up Nation în 2023.

„Programul de guvernare face referire la programul lansat anterior, care va fi finanțat și în acest an. Posibil să fie lansat și un nou program. Nu s-a luat această decizie”, ne-a explicat un oficial al guvernului. Termene.ro a mai aflat totuși că în baza analizei de lucru din acest moment de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, un nou program Start-Up Nation nu va fi lansat mai devreme de a doua parte a anului viitor, 2024.

  • Continuarea Programului Start-Up Nation Diaspora, pentru susținerea cetățenilor români din diaspora care doresc să revină în țară și să deschidă o afacere cu finanțare FSE+ (fonduri europene).
  • Program pentru incubatoare și parcuri industriale.

Construirea/funcț/ionalizarea a câte minimum un parc industrial/tehnologic pentru fiecare județ, cu implicarea autorităților locale pentru asigurarea utilităților și infrastructurii. Cel puțin unul pentru Start-up-uri în fiecare județ.

  • Elaborarea programului Tech Nation de sprijinire și impulsionare a digitalizării economiei;

Proiect care se va adresa în special IMM-urilor deja active. Pachetul de stimulare economică „România Tech Nation”: o Programul România Tech Nation – Schemă de ajutor de stat pentru susținerea înființării de Start-up-uri cu componentă digitală în fiecare județ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/Start-up.

  • Granturi pentru digitalizare și comerț online (pentru IMM).

Granturi între 50.000 și 200.000 de euro pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, pentru software certificat de e-Commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP).

  • Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale – Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante.

Garanții de până la 1 milion de euro per companie pentru susținerea investițiilor în diversificarea ofertei și consolidarea cotelor de piață.

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe