Business News

Esența weekendului, 17-18 mai. Moody’s a retrogradat SUA. Relațiile dintre Germania și România se reprofilează

17 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe sâmbătă dimineața, de la 10.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.

Noua companie aeriană românească, lansată de un discret antreprenor, se extinde

Compania românească de zboruri charter Dokia Air, nou-intrată pe piață ca operator de zboruri VIP, intenționează să se extindă în segmentul avioanelor business cu rază lungă de acțiune, anunță directorul executiv Florin Susanu.  Compania a început operațiunile cu un Falcon 2000LXS nou-nouț, YR-NDV (msn 412), și a obținut un certificat de operator aerian românesc (AOC) în octombrie 2024.

Cu toate acestea, aeronava, cu o rază de acțiune de 4.000 de mile marine, s-a dovedit insuficientă pentru a satisface întreaga cerere, a anunțat Profit.ro.

Moody’s a retrogradat SUA

SUA au fost retrogradate de Moody’s Ratings din cauza datoriei guvernamentale, care se apropie de cifra amețitoare de 37 de trilioane de dolari. Moody’s a redus cu o treaptă ratingul de credit al SUA, de la Aaa la Aa1, invocând creșterea datoriei și a dobânzilor „care sunt semnificativ mai mari decât cele ale statelor suverane cu ratinguri similare”. Agenția se alătură astfel Fitch Ratings și S&P Global Ratings în clasificarea celei mai mari economii din lume sub poziția de top, triple-A.

Reducerea cu o treaptă vine la mai mult de un an după ce Moody’s și-a schimbat perspectiva asupra ratingului SUA la negativ. Deficitul bugetar federal se apropie de 2 trilioane de dolari pe an, sau peste 6% din produsul intern brut, iar republicanii din Congres promovează o legislație bugetară care ar putea adăuga trilioane de dolari în plus. „Deși recunoaștem punctele forte economice și financiare semnificative ale SUA, credem că acestea nu mai contrabalansează pe deplin declinul indicatorilor fiscali”, explică Moody’s, anunță Profit.ro.

Relațiile dintre Germania și România se reprofilează: tot mai mult IT, cercetare-dezvoltare și industria de apărare

Relațiile dintre Germania și România nu se mai limitează la cooperarea în domeniul producției industriale, ci se axează tot mai mult pe IT, cercetare-dezvoltare și industria de apărare, a declarat directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), Sebastian Metz, în cadrul unei întâlniri cu mediul politic și de afaceri din Bavaria.

O delegație formată din aproximativ 20 de reprezentanți ai mediului politic și de afaceri din Bavaria, condusă de secretarul de stat Tobias Gotthardt din Ministerul bavarez pentru Afaceri Economice, Dezvoltare Regională și Energie, efectuează o vizită în România (București și Iași) și în Republica Moldova (Chișinău), în perioada 14 – 17 mai.

Scopul vizitei este consolidarea contactelor de afaceri și explorarea oportunităților de parteneriate cu entități locale relevante, precum și o mai bună înțelegere a mediului de afaceri din România și Republica Moldova. Domeniile de interes sunt: inteligența artificială, utilajele, digitalizarea, start-up-urile și inovarea, anunță Curs de Guvernare.

Sediul european al companiei BYD va fi în Budapesta

Un anunț care a generat comentarii virulente a fost făcut de BYD, constructorul chinez care a reușit să depășească Tesla pe piața de automobile electrice. Compania a decis să-și stabilească sediul central în Europa chiar în Budapesta, ignorând țările mai mari, cu vânzări de 10 ori mai mari decât Ungaria. Președintele BYD, Wang Chuanfu, s-a întâlnit cu prim-ministrul Viktor Orban la Budapesta, pentru semnarea unui acord de cooperare strategică, care prevede investiții ale companiei chineze, care le vor continua pe cele începute în zona Szeged, acolo unde chinezii construiesc deja prima fabrică de automobile din Europa, anunță Profit.ro.

Promoție de Wizz Air cu ocazia aniversării a 21 de ani

Peste 1 milion de bilete pot fi cumpărate la prețuri sub 109 lei (21 de euro). Biletele sunt deja disponibile pe site-ul Wizz Air și prin intermediul aplicației oficiale WIZZ. Oferta este valabilă până în data de 18 mai, iar locurile promoționale sunt limitate. Wizz Air are o rețea de peste 800 de rute, deservind aproape 200 de destinații din peste 50 de țări. De la primul său zbor în 2004 de la Katowice către Londra Luton, Wizz Air a transportat peste 437,7 milioane de pasageri, cu sprijinul a 33 de baze operaționale din 16 țări și a unei flote noi de 232 de aeronave Airbus (66% cu tehnologie neo) cu o vârstă medie de doar 4,66 de ani, una dintre cele mai tinere din industrie. Această promoție reflectă, de asemenea, inițiativa „Customer First Compass” a companiei aeriene, care ghidează fiecare aspect al călătoriei pasagerilor prin patru piloni cheie: produs, preț, servicii și comunicare, conform Economica.net.

BNR păstrează dobânda cheie și motivează decizia

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis vineri menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,5% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,5% pe an.

Totodată, conducerea BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Decizia este în linie cu așteptările experților. Economiștii ING Valentin Tătaru și Ștefan Poșea punctau joi că BNR va menține dobânzile în ciuda riscurilor la adresa economiei, cum ar fi incertitudinea fiscală, respectiv măsurile suplimentare de taxare așteptate după alegeri, precum și riscurile inflaționiste ce derivă din deprecierea recentă a leului.

Redăm în continuare cele mai importante aspecte semnalate de conducerea BNR, anunță Curs de Guvernare.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro