Business News

Firmele din România nu preferă ședințele online. Printre motive se numără lipsa digitalizării și orientarea către munca de la birou

31 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În clasamentul european, România se situează printre ultimele cinci state atunci când vine vorba de procentul firmelor care apelează la ședințe online, devansând doar Bulgaria (28,65%).

La polul opus, Finlanda (84,5%), Suedia (79,1%) și Danemarca (78,5%) conduc detașat, demonstrând o integrare profundă a instrumentelor digitale în activitatea companiilor.

În 2024, în Uniunea Europeană, 52,9% dintre întreprinderile cu 10 sau mai mulți angajați au desfășurat întâlniri la distanță prin intermediul internetului. Cu o creștere de 2,9 puncte procentuale față de 2022, acest lucru sugerează că schimbările implementate în modelele de lucru în timpul pandemiei de COVID-19 ar putea deveni permanente.

Cauzele: lipsa digitalizării, dar și cultura „muncii la birou”

În ceea ce privește oferirea accesului la resursele digitale ale companiilor (e-mail, documente, aplicații de business), doar 39,0% dintre firmele românești au furnizat toate cele trei tipuri de acces angajaților lor în 2024, comparativ cu media UE de 60,2%.

Mai mulți factori contribuie la această situație, conform patronatelor din România. În primul rând este vorba de faptul că antreprenorii din România preferă munca la birou, asta și pentru faptul că nu toate companiile sunt orientate spre piețe externe sau chiar la distanțe mari de sediul biroului. Al doilea motiv este și lipsa digitalizării în multe din IMM-urile din România.

Astfel, patru motive principale ar fi:

Accesul la munca la distanță, oferit în principal de marile întreprinderi în UE

Revenind la datele statistice ale Eurostat privind accesul la distanță, aceste informații măsoare nivelul de pregătire tehnologică al întreprinderilor pentru a oferi angajaților acces la 3 tipuri de resurse ale companiei: sistemul de e-mail, documente și aplicații sau software de business.

În 2024, în UE, 6 din 10 întreprinderi (60,2%) cu cel puțin 10 angajați au oferit toate cele 3 tipuri de acces la distanță angajaților.

În funcție de dimensiunea întreprinderilor, 91,9% dintre marile întreprinderi (cu 250 sau mai mulți angajați) au oferit toate cele 3 tipuri de acces, în timp ce acest lucru s-a întâmplat în 78,2% dintre întreprinderile mijlocii (50-249 angajați) și doar în 56,0% dintre cele mici (10-49 angajați).

Întreprinderile mari conduc în toate formele de acces de la distanță

Aproape toate marile întreprinderi din UE au oferit acces la distanță la, conform datelor Eurostat:

În cazul întreprinderilor mijlocii:

Prin comparație, întreprinderile mici au oferit acces într-o măsură mai redusă:

Comparativ cu 2022, s-a înregistrat o creștere a accesului în toate formele, la toate categoriile de întreprinderi, cea mai mare creștere fiind în rândul întreprinderilor mici care au oferit acces la documentele companiei (+4,6 puncte procentuale).

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro