• Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că până pe 7 iunie se depun declarațiile și formularele referitoare la schimbarea perioadei fiscale pentru plătitorii taxei pe valoare adăugată (TVA).

Pe data de 7 iunie este termenul pentru depunerea „declarațiilor de mențiuni pentru schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală și care efectuează o achiziție intracomunitară taxabilă în România”, au anunțat reprezentanții Fiscului.

Cine trebuie să depună declarații până pe 7 iunie

Contribuabilii înregistrați în scop de TVA care utilizează ca perioadă fiscală trimestrul și care au efectuat o achiziție intracomunitară taxabilă în România, fiind astfel obligați să își modifice perioada fiscală, devenind plătitori de TVA lunar.

Toate reglementările despre aceste declarații care trebuie depuse până la sfârșitul săptămânii sunt precizate în Legea 227/2015 art. 322 și OPANAF 1699/2021 (OPANAF – Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală)

Tipurile de declarații și formulare care trebuie depuse până pe 7 iunie

 • Formularul 010 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică.
 • Formularul 013 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente.
 • Formularul 015 – Declarație de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru contribuabilii nerezidenți care nu au sediu permanent în România
 • Formularul 016 – Declarație de înregistrare fiscală/Declarație de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România
 • Formularul 020 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoanele fizice române şi străine care deţin cod numeric personal.
 • Formularul 030 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care nu deţin cod numeric personal.
 • Formularul 040 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru instituţiile publice.
 • Formularul 070 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
  sau
 • Formularul 700 – Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale, precum şi pentru radierea înregistrării fiscale.
Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe