Cifrele săptămânii

598 milioane euro este valoarea a două scheme de ajutor de stat incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lansate de Ministerul Energiei în consultare publică. Acestea sunt destinate construirii de parcuri eoliene și solare noi, cu sau fără instalații de stocare a energiei. Selecția proiectelor care vor fi finanțate urmează să se facă prin proceduri de ofertare concurențială. (Sursa: Profit.ro)

 

28% este procentul cu care a crescut volumul lucrărilor de construcții de locuințe în 2021 față de anul precedent. În aceeași perioadă, volumul lucrărilor de construcții nerezidențiale a scăzut pe parcursul lui 2021 cu 11,4%. (Sursa: Biziday.ro)

 

682.000 de mașini noi au fost înmatriculate în Uniunea Europeană în ianuarie 2022, cea mai slabă lună ianuarie pentru piața auto europeană de când există date. Piața auto din România a crescut însă cu 55%, spre aproape 10.000 de mașini. (Sursa: Hotnews.ro)

 

4,3% este estimarea de creștere pentru economia României în 2022, revizuită în scădere de către Comisia de Prognoză. Noua estimare ține cont de şocul inflaţionist din ultimul trimestru al anului trecut şi de valul 5 al pandemiei. (Sursa: Spotmedia.ro)

 

2.800 de metri pătrați a închiriat Ford România pentru noul său centru de operațiuni, care va fi deschis în România, în cadrul One Cotroceni Park. Potrivit datelor Termene, Ford România a avut în 2020 o cifră de afaceri de peste 2,5 miliarde de euro și un profit de 15,6 milioane de lei. Subsidiara din România a gigantului auto american are 6.181 de angajați. (Sursa: Profit.ro)

 

Fundamentul zilei (via Răzvan Căzănescu)

 

Clarifică rolul din care vorbești cu angajații

Este inevitabil ca unii dintre angajați să ne devină prieteni. În plus, o parte dintre noi ajung să lucreze cu rude: soți, soții, părinți, unchi, veri și așa mai departe. Iar odată ce jucăm mai multe roluri față de o persoană, granițele dintre acele roluri încep să dispară și de acolo se nasc foarte multe probleme. Pentru a le evita, trebuie să repetăm consecvent rolul din care vorbim. Trebuie să ne creăm obiceiul să începem o conversație cu: „îți vorbesc din rolul de X, nu de Y”.

La început va fi bizar să începi conversațiile ca și cum ai vorbi cu Siri. Însă în timp acest obicei va păstra granițele necesare pentru a menține relațiile personale și profesionale la un nivel sănătos. Dacă ai consecvența necesară lucrurile se vor alinia.

 

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

 

Urmărește și TBF Show, în care Răzvan Căzănescu și fondatorul Termene, Adrian Dragomir, răspund la întrebările antreprenorilor despre managementul și creșterea afacerilor. Episodul #41 este despre cum crești accelerat o companie de la 10 milioane de euro în sus.

 

Tech Box

  • Autoritatea de Reglementare în Comunicații (ANCOM) a primit și a soluționat anul trecut 2.886 de reclamații cu privire la serviciile de comunicații electronice și servicii poștale din România. Românii au reclamat aspecte legate de încetarea contractelor, facturare, calitatea semnalului ori portarea numerelor. (Sursa: Hotnews.ro)

 

  • Statul Texas a dat în judecată Facebook din cauza tehnologiei de recunoaştere facială. Potrivit autorităților, gigantul de social media a colectat datele biometrice a milioane de persoane fără consimţământul acestora, transmite Reuters. (Sursa: Forbes.ro)

 

  • Google a anunţat miercuri că va adopta noi restricţii de confidenţialitate, care vor limita urmărirea utilizării aplicaţiilor de pe dispozitivele sale Android. Măsura vine în urma unei măsuri similare adoptată de Apple anul trecut, care a schimbat practicile de publicitate ale mai multor firme. Google a spus că dezvoltă reguli noi axate pe confidenţialitate pentru ID-ul său de publicitate, un şir unic de caractere care identifică dispozitivul utilizatorului. (Sursa: News.ro)

 

Câți oameni angajează companiile IT din TOP 5?

Periodic vin vești spectaculoase dinspre industria IT. Săptămâna asta, de exemplu, Zitec a anunțat că a înregistrat o cifră de afaceri de 17,9 milioane de euro în 2021, în creștere cu 68% față de anul 2020 și intenționează, în 2022, să angajeze 120 de specialiști în echipă.

 

Per ansamblu, industria își adaugă „un orășel” de aproximativ 9.000 de oameni în rândul angajaților. Chiar și așa, suferă de pe urma personalului insuficient, arată o analiză a Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Dacă deficitul de forță de muncă din sectorul TIC ar fi eliminat, arată ANIS, bugetul României ar câștiga 300-350 milioane de euro anual de pe urma industriei IT.

 

Cu ajutorul celor mai recente date disponibile pe platforma Termene, am creionat portrete succinte ale principalilor jucători din acest sector.

  • IBM România SRL are o vechime de peste 29 de ani în România. În 2020 a avut o cifră de afaceri de 192,5 milioane de euro și un profit de 15,6 milioane de euro. Numărul angajaților era de 3.291. 
  • La o cifră de afaceri de 165,5 milioane de euro, Oracle România SRL raporta acum doi ani un profit de 9,7 milioane de euro. Compania înființată în decembrie 2002 avea 2.325 de angajați. 
  • Ericsson Telecommunications România SRL a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 159,2 milioane de euro și un profit de 3 milioane de euro. Compania funcționează în țara noastră din 1994 și are 2.699 de angajați. 
  • Endava România SRL a apărut în 1997, la Cluj-Napoca. A raportat în 2020 o cifră de afaceri de aproape 154,5 milioane de euro și un profit de 14,9 milioane de lei. Numărul de salariați era de 2.965. 
  • Înființată în septembrie 2010, AtoS IT Solutions and Services SRL este cea mai nouă dintre companiile din Top 5. A ajuns până în 2020 la un număr de 2.419 angajați, o cifră de afaceri de 110,1 milioane de euro și un profit raportat de 24,1 milioane de euro.

 

De ascultat

Nu trebuie să le facem pe toate perfect – Maria Dinu (Evolution Journey Podcast | Ep. 4)

Maria Dinu jonglează cu o mulțime de lucruri: un job de manager în multinațională, un business creativ – plannerele Colorful Mind, coaching, doi copii și o prezență online plină de sinceritate și vulnerabilitate.

 

De citit

Startup-uri de urmărit în 2022. În timp ce Clujul este un mini-hub, Timișoara, Iași și Oradea devin veritabile pepiniere (Economedia.ro)

2022 e un an promițător pentru startup-urile din piață, după o perioadă în care mediul de business a fost afectat de situația pandemică. Cu ajutorul specialiștilor în domeniu, Economedia a alcătuit o listă cu o serie startup-uri de urmărit în acest an.

 

Măsura 2: Guvernul a adoptat ordonanța necesară plăților restante de 570 milioane lei către firmele în așteptare (Startupcafe.ro)

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență necesară procedurilor prin care se vor putea plăti 570 de milioane de lei către ultimii 2.885 de beneficiari admiși în așteptare, la Măsura 2 de granturi pentru IMM.

 

Aici ar trebui să te adăpostești în caz de război (Scena9.ro)

Reporterii de la Scena9 au intrat în șase adăposturi de protecție civilă amenajate la subsolurile unor blocuri din București pentru a vedea dacă „suntem pregătiți pentru orice situație”, așa cum ne asigura recent ministrul Apărării.

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe