Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Este din nou weekend, 15-16 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale sfârșitului de săptămână. Platforma Termene.ro monitorizează mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe sâmbătă, de la 09.00 dimineața, și se continuă din 4 în 4 ore până duminică la ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Liniile electrice de interconexiune România și Republica Moldova.

Ministrul Energiei din Republica Moldova a spus că obiectivul țării este finalizarea tuturor liniilor electrice de interconexiune cu sistemul românesc până în 2029, pentru a integra piața de energie din Moldova în cea europeană înaintea aderării politice la UE, anunță Economica.net.

  • Neptun Deep ar trebui să asigure o rentabilitate de 12% pentru OMV.

Grupul austriac OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze autohtone și din regiune, OMV Petrom, se așteaptă la o rată internă a rentabilității (IRR) de minimum 12% pe întreaga durată de exploatare a celui mai mare proiect offshore din Europa, Neptun Deep, în condițiile unui cost de producție de 3 dolari pe baril echivalent petrol (bep) și a unor cheltuieli de capital de 5,5 dolari/bep, anunță Profit.ro.

  • Digi se extinde în Belgia, iar cablurile companiei au născut o polemică.

O parte din locuitori din Bruxelles s-au revoltat față de sosirea unui nou furnizor de telecomunicații și față de mulțimea de cabluri care le sunt instalate pe proprietăți. Într-un oraș renumit pentru fațadele sale în stil Art Nouveau, unii proprietari sunt îngrijorați că Digi, noua companie de telecomunicații care va începe să opereze în această vară, va strica imaginea imobilelor și au demarat o petiție împotriva ei, scrie Brussels Times.

„Le explicăm ce facem celor care ne pun întrebări și când vor afla cât de mari sunt tarifele noastre, credem că locuitorii vor fi în cele din urmă foarte fericiți că am instalat fibră pe strada lor. Credem că frustrarea actuală a locuitorilor se va transforma rapid în optimism pentru că vor fi primii care vor putea beneficia de serviciile Digi”, a explicat directorul Digi Belgia, Jeroen Degadt.

  • Inițiativă fiscală specială pentru Neptun Deep.

Ministerul Finanțelor a publicat o propunere de act normativ pentru a se asigura “un tratament unitar în ceea ce privește aplicarea TVA și a accizelor” pentru a asigura bunul mers al investiției Neptun Deep, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Ministerul Finanțelor propune o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal “având în vedere necesitatea clarificării teritoriului fiscal din perspectiva taxei pe valoarea adăugată și a accizelor, în contextul aplicării unui tratament unitar, din punct de vedere vamal și fiscal, operațiunilor legate de activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor minerale naturale din zona contiguă sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră”, după cum se arată în nota de fundamantare, citată de Economedia.ro.

  • Bursa prețului motorinei.

Prețul motorinei a atins nivelul minim al ultimelor 11 luni, apropiindu-se de 6,8 lei/l, în urma deciziei liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, de a reduce sâmbătă prețul, atât la benzină, cât și la diesel, cu 5 bani/l atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, conform datelor analizate de Profit.ro. Prețul benzinei a coborât sub 7 lei/l și în toate stațiile premium OMV din capitală.

  • Pensia medie a ajuns la 2.418 lei.

Pensia medie lunară a crescut cu 13,8% în primul trimestru, comparativ cu trimestrul precedent, până la valoarea de 2.418 lei, a anunțat, vineri, INS, conform Curs de Guvernare. Acest avans a împins raportul dintre pensia medie de asigurări de stat pentru vârstă și stagiu complet și salariul mediu, valori nete, peste plafonul de 50% (a fost de 52,4%), comparativ cu 47,5%, în ultimul trimestru din 2023. Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 110,4%.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe