În Articol
Crowdfunding este o modalitate modernă pentru a convinge investitori să se alăture afacerii tale. Până să apară acest instrument, antreprenorii apelau la binecunoscutele forme de finanțare, cum ar fi creditele bancare, non-bancare, împrumuturi de la familie, prieteni sau prezentarea proiectelor unor fonduri de investiții.
Nu spunem că aceste modalități nu mai prezintă interes, dar spunem că a mai apărut o opțiune care, pe lângă faptul că iți poate aduce banii de care ai nevoie, îți mai aduce ceva foarte important: validarea publicului larg.
De unde vin banii în crowdfunding?
Fondurile care vin prin intermediul unui sistem de investiție tip crowdfunding vin de la publicul larg, adică oameni obișnuiți care participă cu diferite sume, mai mici sau mai mari. Oamenii aleg să contribuie cu bani pentru că au încredere în anumite proiecte. Hai să intrăm în detalii ca să vedem cum funcționează și dacă este interesant pentru afacerea ta.
Ce înseamnă crowdfunding
Crowdfunding este o modalitate de a strânge bani de la un număr mare de persoane. Grupuri mari de oameni reunesc mici investiții individuale pentru a oferi capitalul necesar pentru a demara o companie sau un proiect.
Persoanele fizice, organizațiile de caritate sau companiile pot crea o campanie pentru cauze specifice și oricine poate contribui. Dacă ai o idee de business și momentan este doar în stadiul de idee pentru că nu deții fondurile necesare, crowdfunding poate fi soluția pentru a obține capitalul necesar.
Tot ce trebuie să faci este să creezi un plan de afaceri și o prezentare prin care să explici eventualilor investitori beneficiile și funcționalitatea proiectului. Prezentarea este cea mai importantă pentru că ea se adresează micului investitor, iar el va înțelege mult mai ușor expunerea proiectului decât planul de afaceri în sine. Această prezentare trebuie să fie foarte concisă, dar și creativă pentru că ea este principala ta unealtă de marketing.
Acest sistem de strângere de fonduri este reglementat de Uniunea Europeană și există pe piață de câțiva ani buni. De exemplu, în 2021, campaniile de succes care au reușit să strângă bani pentru proiectele lor au acumulat fonduri în medie de 250.000 de euro per proiect.
Dacă ne uităm la prezentările care au obținut finanțarea dorită și și-au convins investitorii că afacerea este profitabilă, vedem că sunt lucrate foarte meticulos, cu numeroase detalii și cu foarte multe elemente call-to-action, dar și cu recompense financiare destul de mari pentru cei care se alătură proiectului. Problema este că ai nevoie de o investiție inițială și pentru realizarea acestei prezentări, astfel încât ea să fie cât mai convingătoare.
Odată ce ai prezentarea gata, următorul pas este să o încarci pe una sau mai multe platforme de crowdfunding. Aici trebuie să ai grijă la cerințele fiecărei platforme pentru că au structuri personalizate, iar tu trebuie să te aliniezi la cerințele specifice.
Platformele de crowdfunding
Îți recomandăm să te înscrii pe platforme nu doar din țară, ci și pe cele la care au acces toți cetățenii europeni. Până în 2021, plafonul de fonduri admis de Uniunea Europeana era de 2 milioane de euro, însă, de anul acesta, plafonul a urcat până la 5 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că poți cere și poți strânge chiar și 5 milioane de euro pentru proiectul tău.
Iată cateva platforme recomandate: Whydonate, Fundedbyme, Crowdcube, Goteo, Fundingcircle.
Pentru a înțelege în continuare procesul de funcționare a crowdfunding-ului este important să cunoaștem tipurile de recompensare pe care le poți acorda investitorilor.
Tipuri de crowdfunding
Tipurile de recompensare sunt foarte importante pentru că ele sunt partea motivantă care îl poate face pe micul investitor să contribuie cu o sumă de bani pentru susținerea afacerii tale. Fiecare platformă oferă tipurile sale de recompensare – dintre care tu trebuie să alegi unul -, iar unele chiar îți oferă tie șansa să creezi o recompensă personalizată. Mai jos iți prezint cele mai utilizate forme de recompensare care funcționează.
Tipul 1 – Acordarea de acțiuni
Dacă alegi tipul de crowdfunding ”pe acțiuni”, va trebui să acorzi investitorilor acțiuni la compania ta. Asta înseamnă că trebuie să organizezi foarte bine planul de împărțire a acestor acțiuni, în funcție de capitalul investit de fiecare viitor acționar.
De partea cealaltă, cei care aleg această modalitate de investiție vor să devină acționari la compania ta și se așteaptă să obțină venituri atunci când valoarea acțiunilor va crește, odată cu dezvoltarea proiectului.
Tipul 2- Donația
Acest model de investiție este potrivit pentru proiectele caritabile; cu toate acestea, nu trebuie să lipsească din lista ta de strategii de atragere de fonduri. Nu trebuie subestimat acest tip de investiție. Există proiecte care au primit donații considerabile de la persoane anonime, filantropi susținători ai proiectelor ambițioase.
Acest tip de susținere nu vine cu nicio rasponsabilitate din partea ta sau a proiectului. Sunt banii pe care proiectul îi obține și punct.
Tipul 3 – Recompensa personalizată
Cei care aleg acest tip de investiție sunt atrași de ROI-ul (Return of Investment) clar, specific. Dacă mergi pe această variantă de crowdfunding, trebuie să faci o listă cu sume pe care oamenii le pot investi și pentru fiecare sumă în parte trebuie să stabilești recompensa corespunzătoare.
Aceste recompense pot fi sub formă de produse, servicii, materiale promoționale sau chiar reduceri și beneficii care au legătură cu proiectul tău.
Tipul 4 – Împrumutul
Investitorii care aleg tipul ”împrumut” se așteaptă să îți ofere o sumă, iar tu să vii cu promisiunea că le vei returna banii respectivi cu o anumită dobândă, într-un anumit interval de timp.
Acești investitori acționează precum băncile, doar că nu sunt bănci. Asta înseamna că, dacă proiectul nu funcționează, nu vor acționa precum bancile ca să-și recupereze banii; investitorii își asumă, practic, riscul de a pierde banii dacă afacerea sau proiectul tău nu va merge.
Investiția tip împrumut se poate desfășura sub două forme. Fie vei returna la un termen prestabilit suma pe care investitorul o alocă proiectului tău plus dobândă convenită, fie, odată demarat proiectul, plătești o sumă lunară până la plata integrală a împrumutului și a dobânzii.
Pentru ca proiectul tău să aibă succes, îți recomandăm să consulți altele care au obținut finanțarea dorită pe astfel de platfrome, să vezi pașii pe care i-au făcut ceilalți, mai ales în crearea prezentării și la listarea pe platformele respective. De asemenea, discuția cu un consultant din domeniu îți poate fi foarte utilă.
Trebuie să reții faptul că va fi necesar și să-ți promovezi proiectul ca să poți obține o investiție prin crowdfunding. Pentru asta, poți folosi programele de marketing ale platformei unde îți vei lista proiectul, dar și extern, prin diferite forme de promovare pe rețelele de socializare sau prin advertoriale.
Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.
Vreau să primesc newsletterul |
Abonează-te la newsletterele Termene specializate
24/7 Finanțe | 24/7 Transporturi | 24/7 Construcții | 24/7 Consultanță | 24/7 Retail
Despre Termene.ro
Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.