• Analiză cu datele platformei Termene.ro. După ce a fost preluată de turcii de la Arçelik (cei care dețin și marca Beko), fabrica de frigidere înființată în perioada comunistă a progresat constant atunci când a venit vorba de vânzări. De la o cifră de afaceri de un miliard de lei în 2010 a ajuns la peste 3,7 miliarde de lei în 2022. Din acest an, Arctic devine Beko România.

După 56 de ani compania din Dâmbovița își schimbă numele din Arctic SA în Beko România SA din această lună, aprilie, au anunțat reprezentanții companiei din Găești.

„Această transformare face parte din procesul prin care Arçelik își va redenumi operațiunile globale sub brandul corporativ internațional Beko”, au anunțat reprezentanții Arctic. Fabrica din Găești este deținută de compania turcească Beko, unii dintre cei mai mari producători de aparate electrocasnice.

Decizia de schimbare a numelui a fost luată astăzi, 9 aprilie, de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, prin care Arctic S.A. devine Beko România S.A, marchează o etapă importantă în evoluția companiei.

„Acest proces de rebranding corporativ nu va avea consecințe asupra activității de zi cu zi a companiei, ci este menit să îi consolideze poziția pe piața internațională”, a anunțat compania.

Cum mergeau afacerile înainte de rebranding

Pe ultimul an în care datele financiare ale companiei din Găești sunt publice, 2022, Arctic SA a anunțat că a realizat o cifră de afaceri de 3,79 de miliarde de lei, în creștere cu 8% față de anul precedent.

În schimb, Arctic SA nu a realizat profit, a înregistrat pierderi de 141 de milioane de lei, așa cum se întâmplase și în anul precedent, când pierderile au fost însă la jumătate.

Numărul de angajați a fost de 4.302.

În anul 2011, cifra de afaceri era la un miliard de lei

Acționariat

Acționariatul companiei este format din offshore-ul olandez Beko BV (96,722947%), iar restul acțiunilor sunt la o listă de persoane fizice.

Istoria Arctic a început în 1968

Arctic este o companie producătoare de electrocasnice din România, înființată în 1968 la Găești.

Compania a fost privatizată în anul 1997 când pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Groupe Societe Generale.

Tot atunci o parte din acțiuni au fost listate la Bursa de Valori București.

În anul 2002, compania a fost cumpărată de grupul Arçelik (Turcia), care produce și distribuie la nivel mondial electrocasnice mari și mici, componente și aparatură electronică.

„Începând cu anul 2002, Arçelik a investit în România peste 391 de milioane de euro în dezvoltarea capacității de producție, dar și în noi tehnologii sau sisteme moderne de management al producției. România își păstrează rolul strategic în cadrul Beko, țara noastră fiind o piață importantă de producție, datorită celor două fabrici – cea de frigidere de la Găești și cea de mașini de spălat rufe de la Ulmi”, au anunțar reprezentanții companiei

În prezent, 84% din producția totală din fabricile de la Găești și de la Ulmi este exportată în peste 80 de țări. În România se produc trei branduri puternice – Arctic, Beko și Grundig, care oferă consumatorilor produse de înaltă calitate, la standarde internaționale.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe