Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Calendarul mini-vacanței de Paște
  • Venitul mediu al unei gospodării din România
  • Până când trebuie declarate veniturile din dividende
  • O nouă ediție a programului Fidelis
  • Comenzile de mâncare, cu bune și rele

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei


Cum arată calendarul mini-vacanței de Paște 

 

Mini-vacanța din prima jumătate a lunii mai va avea patru sau şase zile, având în vedere apropierea dintre Ziua Muncii şi Paşte (5-7 mai).

  • Pentru că Ziua Muncii va pica într-o zi de miercuri, iar Vinerea Mare (3 mai) și a doua zi de Paște (6 mai) vor fi tot zile libere, bugetarii vor fi liberi și pe 2 mai pentru a putea face punte. Cei din mediul privat vor putea decide dacă mini-vacanța acordată angajaților va avea tot șase zile sau doar patru.
  • Mai multe zile libere legale din acest an vor pica în zile de weekend. Este vorba despre Ziua Copilului (sâmbătă, 1 iunie), Sfântul Andrei (sâmbătă, 30 noiembrie) și Ziua Națională a României (duminică, 1 decembrie).
  • În plus, bugetarii vor avea alte câteva zile libere — pe 2 mai, 16 august şi 27 decembrie 2024 — pentru a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

5-4Cifre


7.504 lei

era venitul mediu al unei gospodării din România în trimestrul IV al anului trecut, în creștere cu 13% față de aceeași perioadă a anului precedent, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale medii lunare ale populației au fost de 6.514 lei pe o gospodărie. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum medii lunare ale gospodăriilor: 34,2%.

 

17.400 de firme 

au fost radiate la nivel naţional, în primele două luni din 2024, cu 54,16% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Creşterile cele mai semnificative ale numărului de radieri s-au înregistrat în Dâmboviţa (+219,66%), Harghita (+166,67%) şi Maramureş (+115,82).

 

27,5%

este procentul cu care populaţia de 65 ani și peste depăşește populaţia de 0-14 ani, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. La 1 ianuarie 2024, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 45-49 ani (8,6%).

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Dobânda de politică monetară anunțată de Banca Națională a României (BNR) rămâne 7%. Incertitudinile privind evoluția inflației, războiul și cotațiile petrolului sunt printre motivele care au stat la decizia BNR de a păstra neschimbate dobânzile definitorii: de politică monetară, Lombard și la facilitatea de depozit.

  • Măsurile fiscale aplicate recent, precum și măsura de menținere a plafonării adaosului comercial la produse alimentare de bază, aduc însă incertitudini și riscuri ce țin de inflație, arată BNR.

Pentru veniturile din dividende, persoanele fizice datorează, în anumite condiții, numai contribuția la sănătate (CASS), deoarece de impozitul pe venit se ocupă, prin reținere la sursă, compania ce împarte dividendele. Acolo unde e cazul, veniturile din dividende din 2023 trebuie declarate până la 27 mai, prin declarația unică (formularul 212), și tot până atunci trebuie plătit și CASS-ul, potrivit Avocatnet.ro.

8-1Fonduri & investiții


Ministerul Finanțelor 
continuă programul Fidelis adresat populației, ce oferă dobânzi de până la 7% pe an pentru lei și 4% pe an pentru euro. Subscrierile încep astăzi și se încheie pe 17 aprilie. Este a doua serie de emisiuni Fidelis din acest an.

 

România dispune în acest moment de mai multe tipuri de fonduri europene pentru digitalizarea companiilor. Vorbim de sume din Fondul de Coeziune, plus încă 400 milioane euro din PNRR. Acesta este momentul în care o firmă să aplice pentru bani europeni. Există interes pentru accesarea de proiecte de digitalizare din fonduri europene, a declarat Maria Codău, consultant fonduri europene la Wise Management Solutions, într-un interviu pentru Economedia.

 

Guvernul dă drumul unei scheme de ajutor de stat de 3 miliarde de euro în domeniul energiei verzi, finanțată cu bani europeni, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Comisia Europeană a aprobat în martie o schemă pentru sprijinirea instalațiilor eoliene onshore și solare fotovoltaice, premierul spune însă că planurile guvernului prevăd și creșterea producției de energie din alte surse (hidro, nuclear, hidrogen).

Mobile_movTech Box


Microsoft trebuie să își revizuiască semnificativ practicile legate de securitatea sistemelor
, arată un raport neobișnuit de dur redactat de guvernul american și care scoate în evidență o „cascadă” de greșeli ale gigantului tech în acest domeniu. Documentul detaliază printre altele că „Storm-0558”, un grup de spionaj afiliat guvernului chinez, a reușit să exploateze mai multe breșe din sistemul de autentificare al Microsoft, permițând hackerilor să acceseze „practic orice cont Exchange Online de oriunde din lume”.

 

Facebook va avea un nou player video, care pornește pe verticală în mod implicit, dar permite și trecerea în full screen pentru filmările orizontale. Acesta va fi disponibil în curând în Statele Unite și Canada, înainte de a fi implementat la nivel global în lunile care vor urma.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Unul dintre cele mai interesante muzee din țară se află la Băița, în județul Hunedoara. Include exponate pe care până acum câțiva ani nu le admirai decât la Metropolitan Museum of Art (MET) din New York și te învață despre istoria locală și cea globală. E un muzeu al țesăturilor, despre care poți citi în acest reportaj.

👀 Comenzile de mâncare prin intermediul aplicațiilor au devenit o practică obișnuită atât acasă, cât și la birou. Acest episod din show-ul Last Week Tonight detaliază felurile în care acest nou obicei al omenirii ajută și în același timp afectează restaurantele și pe angajații lor.

🎧 Gândurile negative pe care ni le confecționăm singuri ne împiedică să ne trăim viețile din plin. Există însă câteva trucuri simple care te pot ajuta să te eliberezi de acel ciclu al îndoielii.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe