Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Protestul spontan de la Registrul Comerțului
  • Ordonanța privind programul Start-up Nation 2024
  • Granturi pentru proiecte de investiții în București și Ilfov
  • Jumătate din internet este al roboților
  • O explorare a fenomenului ghosting
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Protest spontan la Registrul Comerțului: activitatea cu publicul, suspendată

Activitatea cu publicul a fost suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ţară, după ce membri ai Sindicatului Angajaţilor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (SAONRC) au intrat în protest spontan.

  • Activitatea cu publicul a fost suspendată la Bucureşti şi în mai multe registre din ţară. Salariaţii cer majorări ale salariilor de bază şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.
  • Sindicaliștii au protestat vinerea trecută în faţa Ministerul Justiţiei, solicitând majorări ale salariilor de bază şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.
  • În perioada 18-22 aprilie, angajaţii au fost în grevă japoneză, iar în intervalul 23-25 aprilie au avut loc mitinguri la nivel naţional în toate judeţele, în faţa instituţiilor ONRC.
 

5-4Cifre

29%

este procentul cu care a crescut utilizarea cardurilor de masă în restaurante în martie 2024 față de luna decembrie 2023, după majorarea valorii tichetului de masă la 40 lei. De asemenea, valoarea medie a tranzacțiilor pe platformele de livrare a crescut de la 103 la 124 lei în martie 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, arată Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director, Edenred, într-un interviu pentru Economica.net.

 

3,14%

a fost rata şomajului la nivel naţional la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% în luna anterioară, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

 

29,2%

din numărul total de salariaţi din firmele active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

Înscrie-te până pe 1 mai la Conferința I LOVE FAILURE – Timișoara, de pe 29 mai 2024, introdu codul startai40 și beneficiezi de un preț special.

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Acum doi ani, conducerea ANAF anunța un număr de telefon la care contribuabilii pot sesiza comportamentele abuzive ale inspectorilor Fiscului: 0723.568.179. În acest moment, linia telefonică pentru reclamat abuzurile nu mai funcționează, iar Hotnews.ro a aflat de ce.

 

Numeroase modificări legislative au vizat industria IT de la finalul anului trecut, iar departamentele de resurse umane au fost nevoite să implementeze rapid noile prevederi, să adapteze procesul de salarizare astfel încât să asigure respectarea noilor reglementări, acuratețea calculului salarial, precum și încadrarea în termenele de plată a salariilor, arată o analiză Deloitte.

 

8-1Fonduri & investiții

Ordonanța privind programul Start-up Nation 2024 ar putea fi aprobată de Guvern după Sărbătorile de Paște. Din trimestrul trei ar urma să fie lansate cele două faze ale programului, respectiv înscrierea la cursurile de formare antreprenorială și depunerea proiectelor finanțabile în cadrul programului. Cursurile de formare constituie o premieră a acestei ediții (a 4-a) a programului, o altă premieră fiind creșterea finanțării maxime per proiect.

 

Firmele românești cu cel mult 9 salariați vor putea obține granturi de câte 25.000-200.000 EUR pentru proiecte de investiții în București și județul Ilfov, printr-o linie de finanțare din Programul Regional București Ilfov (PRBI) 2021-2027.

  • Finanțările pot ajunge până la maximum 200.000 de euro, dacă se respectă regula ajutoarelor de minimis care nu pot depăși 300.000 pe orice interval de 3 ani, iar lista domeniilor eligibile cuprinde aproape 200 de coduri CAEN.
  • Alocarea nerambursabilă aferentă acestui apel de proiecte este de 37,6 milioane de euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 15 milioane de euro.

18 bănci și-au exprimat intenția de a participa în cadrul Schemei de ajutor de stat IMM Plus 2024 şi a componentelor sale, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii vor putea obține credite cu dobânzi subvenționate (cu excepția Agro Plus) și garanții de stat, a anunțat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

 

Mobile_movTech Box

Adobe a început să testeze o versiune beta de Photoshop, care include un instrument de inteligență artificială pe baza căruia pot fi generate imagini. În beta, generatorul poate fi folosit pe bază de comenzi scrise — pur și simplu utilizatorul descrie în scris ceea ce dorește să ilustreze imaginea, iar AI-ul execută cât de bine se pricepe.

 

Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de anul 2022, potrivit raportului al companiei de securitate cibernetică Imperva, parte din grupul Thales. Acesta este cel mai ridicat nivel de trafic generat de roboți pe care Imperva l-a raportat de când a început să monitorizeze traficul automatizat în 2013.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 21% dintre cei care fac parte din Generația Z spun că o conversație online poate fi considerată o întâlnire. Multe relații se leagă astăzi online și multe dintre ele se sting tot pe internet, fără explicații. De ce se întâmpla așa? Școala9 a realizat o explorare a fenomenului ghosting.

👀 Într-o ediție recentă a emisiunii Last Week Tonight, John Oliver explică de ce fenomenul OZN trebuie luat în serios și bazat pe date și fapte, dincolo de amuzamentul general pe care-l stârnește acest subiect în momentul de față.

 

🎧 Parlamentul European a votat o directivă care va impune statelor membre ale UE să adopte un set minim de norme privind combaterea violenței de gen și protejarea victimelor violenței domestice. Cum ar putea fi pregătită societatea pentru un discurs pro-egalitate de gen?

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe