Salut,
Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Tendințe pe piața muncii
  • Fonduri europene prin cel puțin 8 linii de finanțare regionale
  • Câți români ar accepta închiderea hipermarketurilor în weekenduri
  • Cum înțelegem și gestionăm performanța
  • Capcanele ce pun în pericol conexiunile umane

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Tendințe pe piața muncii: scade numărul de joburi, crește numărul de candidați

Un număr de 75.000 de joburi au fost postate în primele trei luni ale anului, în scădere cu aproape 10% faţă de perioada similară a lui 2023, potrivit unui studiu eJobs. Ce mai arată datele platformei de recrutare despre tendințele de pe piața muncii?

  • Aproape o treime dintre joburile noi au venit din partea angajatorilor din retail. Serviciile au fost al doilea cel mai activ angajator în primul trimestru din 2024, cu 10.000 de joburi postate. Call-centerele s-au plasat pe locul al treilea, urmate de turism, industria alimentară şi construcţii. În același timp, domeniile cu cea mai mică nevoie de personal au fost sport / beauty / spa, media, farma şi asigurări.
  • Jumătate dintre joburile postate au fost pentru Bucureşti şi Ilfov. Clasamentul continuă cu Cluj (13.000 de locuri de muncă), Iaşi (12.000), Timiş (9.000) şi Braşov (8.500). Cel mai puţin au recrutat companiile din Neamţ, Ialomiţa, Argeş şi Brăila.
  • Numărul aplicărilor pentru joburi a fost de 3 milioane, în creștere cu 10% față de primul trimestru din 2023. Cei mai activi candidaţi au fost cei din categoria de vârstă 25-35 ani, urmaţi de 18-24 de ani şi 36-45 de ani. Cel mai puţin au aplicat candidaţii din segmentul 45+. Cei mai mulţi dintre candidaţi au dorit să se angajeze în retail, call-center / BPO şi servicii.

5-4Cifre


3 din 10 români

ar fi de acord cu propunerea micilor comercianți de a închide supermarketurile și hypermarketurile în weekend, arată un studiu derulat de Reveal Marketing Research. 90% dintre românii din mediul urban declară că obișnuiesc să își facă cumpărăturile din marile magazine.

 

37% 

dintre companii acoperă integral scăderea salariului net după renunțarea la privilegiile fiscale din sectorul IT, arată datele unei analize de specialitate. Vestea bună pentru programatori este că, în continuare, creșterile salariale medii sunt estimate tot la 10% pentru 2024.

 

38% 

dintre companiile mici şi mijlocii se aşteaptă ca evoluţia economiei să fie favorabilă afacerilor lor în 2024, potrivit studiului Indexul Antreprenoriatului Românesc. Analiza mai arată că 40% din mediul de afaceri local se aşteaptă ca investiţiile să stagneze în acest an.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.


Valoarea sumei care se poate acorda ocazional 
sub formă de tichete culturale angajaților s-a majorat, odată cu intrarea în vigoare a unui ordin al Ministerul Finanțelor. Pentru semestrul I și primele două luni din semestrul II ale acestui an, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale este de maximum 210 lei/ lună, respectiv de maximum 430 lei/ eveniment.

 

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) urmează să-și piardă personalitatea juridică. Astfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ia locul DGAMC atât în cadrul litigiilor fiscale, cât și în cadrul procedurilor. Modificările urmau să se aplice de la 1 mai, dar au fost amânate recent cu o lună.

8-1Fonduri & investiții


Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține fonduri europene prin cel puțin 8 linii de finanțare în valoare totală de circa 420 milioane de euro
, pentru care sunt stabilite perioadele de înscrieri online, în cadrul unor programe regionale. Startupcafe.ro a creat o listă de finanțări regionale pentru care sesiunile de depunere a proiectelor sunt deschise sau anunțate.

 

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu și grupul imobiliar ARA Europe au vândut complexul comercial Expo Market Doraly, situat în apropiere de București, companiei belgiene WDP, care deține centre logistice în Europa, inclusiv în România. Prețul de achiziție nu a fost dezvăluit oficial, însă unele informații publicate la începutul procedurii, de Profit.ro, valoarea tranzacției s-ar ridica la aproximativ 90 de milioane de euro.

Mobile_movTech Box


Microsoft va vinde separat aplicația Teams de produsele Office, pe plan mondial, 
a anunțat gigantul informatic american. De la 1 octombrie 2023, Microsoft oferă familia de produse Microsoft 365 și Office 365 fără Microsoft Teams pentru clienții din Spațiul Economic European, în încercarea de a evita o posibilă amendă antitrust a UE.

 

Doar aproximativ 5% dintre magazinele online româneşti apelează la automatizări de procese şi asta doar în caz de forţă majorăarată o analiză a TARA Interactive, o companie de dezvoltare de software. Potrivit analizei, magazinele online pierd aproximativ 30% din vânzări, în lipsa automatizării proceselor operaţionale.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 „Noua Casă”, urmașa programului „Prima Casă”, e departe de succesul din alți ani, pentru că nu mai e deloc atractiv, într-o piață imobiliară și într-un mediu economic care s-au schimbat. Citește o analiză Panorama despre cauzele acestei răsturnări.

 

👀 Doctor în psihologie și specialistă în psihologie sportivă aplicată, Andrada Vincze oferă o perspectivă critică și informativă asupra modului în care înțelegem și gestionăm performanța în diverse domenii, de la sport și afaceri până la educație și viața personală.

🎧 Comunicarea deficitară, defensivitatea, incapacitatea de a face față criticilor sunt câteva dintre capcanele obișnuite ce pun în pericol conexiunile umane, fie că este vorba cu partenerii, familia sau prietenii noștri. Această discuție ne ajută să le facem față.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe