Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

 • Fonduri pentru digitalizarea IMM-urilor
 • Cum arată notificările pentru neutilizare e-Factura
 • Obligații noi pentru cei ce angajează muncitori străini
 • Cum a arătat piața asigurărilor în 2023
 • Ce putem face pentru a dormi mai bine

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AM Subiectul zilei


150 milioane de euro pentru
digitalizarea IMM-urilor

IMM-urile for avea acces la 150 milioane de euro pentru digitalizare, începând de astăzi, afirmă Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Adrian Câciu, pe pagina sa de FacebookFinanțările nerambursabile se ridică până la 3 milioane de euro per companie, sub forma unor „granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate pe Componenta 9, Investiția 3 din PNRR”.

Sprijinul se aplică pentru:

 • Achiziții de active corporale și necorporale (hardware pentru automatizări și robotică destinate fluxurilor tehnologice integrate cu soluții digitale, dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor software, inclusiv soluțiile de automatizare software RPA);
 • Achiziții de active corporale și necorporale pentru securitatea cibernetică;
 • Achiziții de sisteme de inteligență artificială, machine learning, virtual reality;
 • Achiziția de date și cloud computing.
 • Cercetare industrială și dezvoltare experimentală în scopul dobândirii de cunoștinţe și competenţe noi pentru elaborarea unor noi produse, procese sau servicii digitale.

5-4Cifre


6,6 miliarde de euro

a încasat România anul trecut din exporturile de produse vegetale, mai ales cereale, cu 1,7% mai puțin decât în 2022. Produsele vegetale au generat doar 7,1% din valoarea totală a exporturilor.

 

10% 

este procentul cu care a crescut piaţa de asigurări în 2023, în condițiile în care anul trecut unul dintre cei mai mari jucători de pe piață, Euroins, a intrat în faliment. Volumul de prime brute subscrise a depăşit 18 miliarde de lei, a afirmat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu.

 

30.000 de lei

este valoarea maximă a amenzii pe care o pot primi ONG-urile care au beneficiat de sponsorizări din impozitul pe venit al persoanelor fizice și nu depun până pe 29 aprilie 2024 o declarație cu sumele de trezorerie de care au beneficiat.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

 

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

 

 

„Urmare a analizei efectuate la nivelul instituției noastre, pe baza datelor aferente lunii ianuarie 2024, s-a constatat că nu ați raportat în Sistemul Național de Facturare Electronică – RO e-Factura”Acesta este mesajul pe care l-au primit în ultimele zile companiile care nu au folosit sistemul RO e-Factura. În unele cazuri este vorba despre firme care au încărcat cu întârziere facturile, deci au indexul aferent.

 • Așa cum am precizat într-o ediție anterioară, termenul până la care companiile nu primesc amenzi pentru faptul că nu au folosit RO e-Factura ar putea fi mutat până pe 31 mai, dar în prezent nu există un act normativ publicat în Monitorul oficial.

Companiile care angajează muncitori străini vor avea obligația de a încheia contractul individual de muncă în termen de 15 zile lucrătoare de la intrarea lucrătorilor pe teritoriul României, ori, după caz, de la obținerea noului aviz de angajare. În caz contrar, cei în culpă vor putea fi amendați cu până la 10.000 lei, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern. De asemenea, pentru a solicita avize pentru străini, angajatorul trebuie să aibă activitate de cel puțin 1 an în domeniu.

 • Polonia, Ungaria, Croația și Slovacia au început să recruteze masiv din Asia de Sud-Est și au salarii mai atractive decât cele din România, „motiv pentru care este din ce în ce mai greu să atragem candidați la campaniile de recrutare a forței de muncă pentru România, în contextul în care nu oferim salarii comparabile”, precizează Romulus Badea, vicepreședintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România.

Persoana juridică care este îndreptățită și optează pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor trebuie să îndeplinească o serie de condiții, între care și pe cea cu privire la existența unui angajat. Pentru modificarea vectorului fiscal, pâna la finalul acestei luni, trebuie depus formularul 700 — Declarație pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale, precum și pentru radierea înregistrării fiscale, prin care se comunică ieșirea din sistemul de impunere a veniturilor microîntreprinderilor.

8-1Fonduri & investiții

 

 

Plafonul maxim al investițiilor unui persoane fizice pentru a beneficia de facilitățile fiscale de tip „business angels” va fi majorat de la 200.000 euro la 4 milioane euro, conform unor modificări aduse legislației în domeniu de către deputații din comisiile de specialitate. Domeniile în care se poate realiza investiția sunt cel bancar, de asiguräri/ reasigurări, imobiliar, jocuri de noroc etc, fără a fi incidente prevederile legislative privind limitarea participației ce poate fi deținută de investitor la 49%.

 

Startup-urile de tehnologii avansate din Europa, inclusiv din România, vor putea obține finanțări printr-un fond de investiții în valoare de 170 milioane de euro, susținut de UE și lansat de firma poloneză de capital OTB Ventures, care a investit și în startup-urile românești Veridion (fost Soleadify) și FintechOS. investitorii polonezi caută firme IT care dezvoltă tehnologii revoluționare în 4 domenii-cheie: automatizări bazate pe inteligență artificială pentru companii; tehnologie spațială; tehnologii în sectorul financiar; securitate cibernetică.

 

Mobile_movTech Box

 

 

Apple, Meta Platforms şi Google, parte a grupului Alphabet, urmează să fie investigate pentru potenţiale încălcări ale legii pieţelor digitale (Digital Markets Act – DMA) a Uniunii Europene, care ar putea duce la amenzi usturătoare până la sfârşitul anului, potrivit unor persoane care au cunoştinţă directă a subiectului. Încălcările DMA ar putea costa companiile până la 10% din cifra de afaceri anuală.

 

Platforma de social media Reddit este evaluată la 6,4 miliarde de dolari. Reddit a strâns 748 de milioane de dolari prin vânzarea a 22 de milioane de acțiuni la prețul de 34 de dolari fiecare, ceea ce face ca aceasta să fie una dintre cele mai mari oferte publice inițiale (IPO) ale unei firme de social media.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

 

📚 La inițiativa Asociației „Niciodată singur”, oameni din trei generații au stat timp de trei ore la masă și au vorbit „de-ale vieții”. Școala9 a realizat un reportaj despre lucrurile care ne aduc la un loc, într-o lume contemporană ce pare iremediabil divizată.

👀 Cea mai bună „investiție” pe care o putem face este cultivarea relațiilor cu oamenii din jur, arată un studiu de lungă durată realizat de Harvard University. Urmărind peste 2.000 de vieți din 1938 încoace, o echipă de cercetători a analizat țesătura bunăstării și a constatat că bogăția este insuficientă, în comparație cu puterea conexiunilor noastre.

🎧 Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru și specialist pneumolog, ne spune cum să facem pentru a dormi mai bine, care este ora ideală de culcare în funcție de etapa vieții în care ne aflăm și ce tulburări de somn pot să apară la copii.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe