Loading the Amira Audio Citește articolul...
Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Saga întreprinderilor legate continuă
  • Comisia Europeană cere un prag de 50.000 de euro pentru microîntreprinderi
  • Spețe utile privind RO e-Factura
  • Auchan GO, primul magazin complet automatizat
  • Câtă încredere avem în ceilalți

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Problema întreprinderilor legate: unele reguli nu mai pot fi aplicate practic

Într-o nouă adresă trimisă Ministerului Finanțelor, Camera Consultanților Fiscali (CCF) cere alte clarificări privind întreprinderile legate și lămurirea unor neclarități mai vechi aduse de OUG 115/2023, pe care noul proiect de ordonanță pus în dezbatere zilele trecute nu le rezolvă. Printre altele, consultanții fiscali remarcă faptul că problema întreprinderilor legate complică mult calculul veniturilor în funcție de care se stabilește plafonul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi.

  • Potrivit OUG 115/2023, dacă o firmă depășește acest plafon, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depășit acest prag.
  • Însă, în condițiile actuale, în care plafonul maxim se verifică prin însumarea veniturilor microîntreprinderii în cauză cu veniturile tuturor întreprinderilor legate cu aceasta, indiferent dacă sunt firme plătitoare de impozit pe profit, PFA, asociații familiale sau alte forme de asociere fără personalitate juridică, această regulă nu mai poate fi aplicată practic.
  • Dată fiind varietatea tipurilor de venituri, obținerea acestor calcule nu mai depinde doar de contribuabilul în cauză, ci și de alți contribuabili, de fluxuri contabile și termene care pot varia (lunare, trimestriale, anuale).
  • Experții propun modificarea legii, în așa fel încât firma să datoreze impozit pe profit începând cu trimestrul următor celui în care s-a depășit plafonul.

5-4Cifre

1,3 miliarde de lei
atât a încasat statul român anul trecut din amenzi și penalități aplicate în baza Codului de procedură fiscală și, respectiv, valorificarea bunurilor confiscate de la cei care au încălcat legea, conform Economica.net. Sunt cele mai mari încasări din toate timpurile.

 

19 miliarde de euro
este valoarea la care a ajuns piața transporturilor rutiere în România în 2023, dintre care 17 miliarde de euro din transportul rutier de marfă, ritmul mediu anual de creştere al ultimilor 5 ani fiind de 8,5%, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Sectorul este unul dintre cei mai mari exportatori de servicii ai României, cu o valoare de 7,81 miliarde euro.

 

32
este locul pe care îl ocupă România în World Happiness Report, clasamentul pe 2024 întocmit de ONU. Tinerii români sunt mai fericiți decât restul populației: nivelul de fericire îi plasează pe locul 8 în lume. Finlanda este țara cu cei mai fericiți locuitori, urmată de Danemarca.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Comisia Europeană cere ca pragul pentru microîntreprinderi să fie redus la 50.000 de euro, dar Guvernul ar negocia ca acesta să fie mai ridicat și să scadă eșalonat, conform unor surse citate de Economedia.ro. CE a blocat cererea 3 de plată din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro, una dintre probleme fiind pragul de 500.000 de euro pentru microîntreprinderi. Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, susținea însă că Guvernul consideră îndeplinit acesta jalon.

 

Angajații ANAF, ai Vămii și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pot amenda persoanele fizice și firmele dacă acestea comercializează produse fără documente de proveniență, sancțiunile fiind înăsprite prin Legea 296/2023. Un ordin publicat de curând stabilește criteriile în funcție de care se va da o sancțiune complementară de suspendare a activității, ca urmare a repetării faptei, într-un interval de 12 luni de la data aplicării ultimei sancțiuni.

 

Câteva întrebări și răspunsuri utile despre RO e-Factura. Albert Fruth, reprezentantul ANAF, a răspuns mai multor nelămuriri și spețe concrete ale contribuabililor în cadrul unui webinar organizat de instituție. Pe scurt: sistemul nu este finalizat, mai sunt probleme practice și de legislație de pus la punct, iar unele aspecte ar trebui clarificate de către Ministerul Finanțelor.

8-1Fonduri & investiții

NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar, dezvoltator și administrator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est, anunță că va aloca peste 650 de milioane de euro pentru proiectele aflate în faza de dezvoltare sau modernizare pe termen mediu. Este cel mai mare program de investiții în retailul comercial din Europa Centrală și de Est. Extinderea Promenada Mall din București și dezvoltarea Galați Retail Park sunt două dintre cele mai mari proiecte din România.

 

4 din 10 CEO din România cred că modelul de afaceri al companiei trebuie reinventat pentru a supravieţui în următorul deceniu, reiese din cel mai recent CEO Survey al PwC România. Directorii generali sunt mai optimişti în 2024 decât au fost în 2023. Nivelul de încredere în economia românească în următoarele 12 luni este mai mare cu câteva puncte procentuale faţă de sondajul de anul trecut: a urcat la 37%, faţă de 26%. 53% dintre aceștia cred că AI va schimba semnificativ felul în care vor funcționa companiile în următorii ani.

Mobile_movTech Box

Auchan va lansa în aprilie primul magazin complet automatizat de pe piața din România sub brandul Auchan GO. Va fi un magazin „fără case de marcat, fără coșuri, fără numerar – singurul lucru de care ai nevoie e aplicația Auchan și un card bancar înrolat în aplicație”, a detaliat Tiberiu Dănețiu, Director de Marketing Auchan Retail România. Spațiul este dotat cu peste 70 de camere și 3.000 de senzori, „pentru că este despre digitalizarea 100% a unui magazin fizic”.

  • „Cu aceste tehnologii, vom ajunge să avem date despre interacțiunea consumatorilor cu fiecare produs în parte, date tranzacționale, date despre parcursul clienților. Ajungem să avem date la secundă în legătură cu comportamentul clienților în magazin”, a explicat Tiberiu Dănețiu.

ANAF avertizează că există o nouă campanie de mesaje false transmise în numele instituției, prin care contribuabililor le sunt solicitate informații privind facturile emise în sistemul e-Factura. Mesajele sunt trimise, de această dată, de pe adresa de e-mail [email protected]. „Precizăm că serviciile oferite de RO e-Factura sunt accesibile prin SPV, respectiv prin API (interfața pentru depuneri/interogări automate)”, transmite ANAF.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

 

📚 Ce spune noul European Social Survey despre români: nu avem încredere în ceilalți (cele mai mari cote din UE), socializăm puțin în afara familiei și nu suntem implicați civic decât într-o proporție foarte mică.

👀 Uneori, ne facem cu greu înțeleși. Dar există reguli simple care ne pot ajuta să ne exprimăm clar și eficient. Actorul Alan Alda enumeră trei reguli pe care le pune în aplicare el însuși. Prima: dacă ții un discurs, rezumă-te la doar trei idei.

🎧 Podcastul WorkLife cu Adam Grant: De ce e problematică moda „optimizării” vieții? De ce faptul că ne dorim întotdeauna ce e mai bun nu ne face mai fericiți?

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe