Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Se prelungește perioada fără amenzi pentru e-Factura
  • Avertismentele Comisiei Europene despre situația fiscală a României
  • Primul aeroport privat din România
  • Modificări în formularul D112
  • Taxa de ieșire din Rusia

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Fără amenzi pentru RO e-Factura – până pe 31 mai 

 

Perioada în care nu vor fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise și în sistemul RO e-Factura va fi extinsă până la 31 mai, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru Profit.ro.

 

Astfel, primele amenzi pentru cei care nu vor încărca facturile în sistem în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere vor fi date de la 1 iunie. Termenul inițial a fost 31 martie.

„Am decis până în 31 mai ca urmare a faptului că încă sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări. Contribuabilii trebuie, însă, să fie atenți – cu data de 1 iulie, amenda este de 15% din valoarea facturii”, a declarat ministrul Finanțelor.

5-4Cifre

55.000 de lei
este amenda primită de la ANPC de către platforma online iabilet.ro, pentru că nu ar fi rambursat contravaloarea unor bilete pentru spectacole anulate. Reprezentanții iabilet.ro susțin că deciziile de returnare a contravalorii biletelor sunt ale organizatorilor 100%, iar comisionul de ticketing adăugat peste preţul biletului nu se returnează. Aceștia vor contesta amenda în instanță.

 

12
restaurante Pizza Hut vor fi închise de către Sphera Franchise Group (SFG), care operează în România lanțurile KFC, Pizza Hut, Pizza Hut Delivery și Taco Bell. Grupul a realizat anul trecut venituri din restaurante de 1,47 miliarde lei, în creștere cu 11,36% față de 2022. Compania mai are în București 18 restaurante cu livrare și ridicare.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

Platformele online care oferă servicii de intermediere între turiști, inclusiv AirBnB sau Booking.com, vor fi obligate să comunice lunar o serie de informații către autorități, potrivit unui proiect de regulament european. Direct aplicabil în toate statele membre, regulamentul va intra în vigoare în doi ani de la publicare, timp destul pentru ca platformele și statele membre să implementeze noul mecanism de transmitere de informații, potrivit Avocatnet.ro (paywall). Fiecare unitate de cazare listată va avea un număr unic de înregistrare.

 

Au apărut noi modificări la formularul D112, folosit de angajatori pentru declararea taxelor aferente veniturilor salariale. Potrivit proiectului de ordin al ANAF, se fac ajustări necesare după OUG 115/2023. Printre altele, se va modifica „Anexa asigurat” și va apărea o căsuță specială de bifat pentru situațiile în care se depun rectificative la D112 după primirea unei notificări de conformare.

 

👉 Calendarul ANAF. Ce declarații fiscale au scadența în data de 25 martie 2024.

8-1Fonduri & investiții

Val de avertismente și critici pentru România, în cadrul vizitei reprezentanților Comisiei Europene la București, pentru analizarea stadiului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Oficialii europeni au transmis că situația este îngrijorătoare: țara noastră are nevoie de un plan fiscal credibil pe termen mediu și de o reformă care să reducă deficitul bugetar (estimat anul acesta la 7% din PIB, deși planul era ca acesta să scadă).

  • Cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2,7 miliarde de euro, este întârziată;
  • Multe investiții sunt, de altfel, întârziate, iar unele nu sunt nici măcar demarate. Orice jalon neîndeplinit la timp înseamnă că România nu va primi banii aferenți acelei investiții.

A fost semnat oficial contractul pentru primul aeroport privat din România, Aeroportul Alexeni, în județul Ialomița, o investiție estimată la 400 de milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 4 ani. Consorțiul declarat câștigător are ca lider de asociere firma Avant Airports din Târgu Mureș, deținută de Mircea Tudor (33%), Vizant Partners a lui Valentin Vizant (33%), Avant Petroleum (24%) și Carmen Bahrim (10%), conform Termene.ro.

  • Noul aeroport va fi construit pe locul unui aerodrom militar dezafectat din oraș și va putea gestiona 6,5 milioane de pasageri și 10.000 de tone de marfă anual.

Companiile străine care părăsesc Rusia au plătit în acest an „taxe de ieşire” de 385 milioane de dolari către guvernul rus, depăşind deja nivelul estimat pentru 2024. O comisie specială a guvernului rus, dar și Vladimir Putin însuși trebuie să aprobe toate tranzacţiile majore care implică firme din ţări etichetate „neprietenoase”. Grupurile străine trebuie să-şi vândă activele cu o reducere de cel puţin 50% faţă de preţul pieţei şi să plătească statului rus cel puţin 10% din valoarea estimată a activului în cauză.

Mobile_movTech Box

Industria de software şi servicii din România are un aport de aproximativ 6,2% din PIB (13,6 miliarde euro), conform unui studiu al Asociației Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). În acest sector lucrează aproximativ 270.000 de profesioniști, România având a treia cea mai mare bază de specialişti din regiune. Un angajat IT are o contribuție dublă, faţă de medie, la bugetul de stat.

 

Google ar putea intra în mod oficial pe piața de telefoane din România cu Pixel 8a. Acesta ar deveni primul produs din serie vândut oficial în țara noastră, celelalte țări în care va fi pus la vânzare fiind Cehia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia şi Slovenia. Pixel 8a se va baza pe chipset-ul Tensor G3 şi va avea un ecran OLED de 6,1 inch cu rată de refresh 120Hz.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Ești high-performer sau overachiever? Care este diferența dintre cele două tipologii și de ce a doua poate avea consecințe negative asupra sănătății tale pe termen lung.
👀 O selecție amplă de filme românești, inclusiv documentare și animații, poate fi văzută gratuit pe Cinepub.ro.

🎧 The Trauma Therapist Podcast: o conversație cu Dr. Bessel A. van der Kolk, autorul cărții „Corpul nu uită niciodată. Cooperarea dintre creier, minte și corp” despre felul în care corpul nostru păstrează urme ale evenimentele traumatice.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe