Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • SRI va gestiona hub-ul financiar al Ministerului Finanțelor
  • Noi produse cu risc fiscal ridicat
  • Profit record pentru băncile românești, în 2023
  • Angst, în insolvență
  • Angajații calificați, din ce în ce mai greu de găsit
 

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

 

Proiectul de lege nr. 28/2024, care prevede că SRI va gestiona digitalizarea ANAF, a primit raport favorabil de la comisiile de specialitate și ajunge la votul final din Camera Deputaților. În februarie, a fost aprobat tacit de Senat, fără dezbatere.

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 109/2023 privind înființarea, dezvoltarea și administrarea unui hub financiar la nivelul Ministerului Finanțelor consfințește în mod explicit implicarea SRI în sistemul informatic al ANAF, prin intermediul Regiei Autonome Rasirom (deținută 100% de SRI) și al Centrului Național Cyberint.

Nu e vorba doar de ANAF, ci de un întreg „centru de servicii și date financiare, fiscale și vamale al administrației publice”. Practic, dacă proiectul va fi adoptat, toate informațiile financiare despre companiile și cetățenii din România vor fi la îndemâna Serviciului Român de Informații.

România a denunțat în trecut, în timpul guvernului condus de Viorica Dăncilă, un proiect de digitalizare început cu Banca Mondială în 2015 și în care nu exista o astfel de implicare a SRI, remarcă Economedia. Pentru a justifica aducerea SRI în proiect, guvernul a decis că acest hub financiar este infrastructură de securitate națională.

 

5-4Cifre

75%

dintre angajatorii din 21 de țări europene nu au găsit angajați care să aibă competențele necesare jobului lor în 2023. Cifra a crescut cu 33% față de anul 2018. Mai mult, a găsi lucrători calificați a devenit o problemă serioasă nu doar pe piața europeană, ci la nivel global.

 

14 miliarde de lei
este profitul record al întregului sistem bancar din România, în anul 2023, cu 35% peste 2022. Profiturile pentru majoritatea băncilor au crescut cu procente cuprinse între 14% şi 50%. Cele mai profitabile trei bănci mari au fost Banca Transilvania, BCR şi Raiffeisen Bank.

 

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

 

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

ANAF vrea să adauge noi categorii de bunuri în lista celor cu risc fiscal ridicat, pentru a le monitoriza prin sistemul RO e-Transport. În proiectul de ordin figurează, printre altele: carne și produse de origine animală, pești, crustacee și moluște, lapte și produse lactate, ouă, miere, tutun și înlocuitori de tutun prelucrați, combustibili minerali, materiale bituminoase, săpunuri, ceară, lumânări, produse chimice, articole textile purtate sau uzate. Lista completă, pe blogul Termene.ro.

Un ghid dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile a fost publicat de ANAF. Materialul conține informații utile privind definirea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor, contractul de locațiune și înregistrarea fiscală a acestuia, calculul CASS, al TVA sau posibilele sancțiuni.

 

Ghidul Start-Up Nation 2024 pentru depunerea cererilor de finanțare ar putea apărea abia în iulie, arată calendarul actual din coaliție. Chiar dacă înscrierile în etapa premergătoare, cea a cursurilor de antreprenoriat, începe mai devreme, depunerea cererilor de finanțare nu se va face mai devreme de septembrie. O altă noutate este că bugetul Start-up Nation Diaspora 2024 ar putea ajunge la 40 de milioane de euro.

 

8-1Fonduri & investiții

Unul dintre cei mai cunoscuți jucători din industria locală a cărnii, Angst, intră în insolvență la cererea a doi furnizori, Abatorul Periș și Primo Mix Food. Tribunalul Ilfov a decis deschiderea procedurii generale de insolvență împotriva Angst Ro SRL, una dintre companiile grupului Angst, fondat în urmă cu 31 de ani. Omul de afaceri Sorin Minea, cel care conduce grupul, spune că problemele au fost declanșate de sincope în lanțul de aprovizionare și că are un plan de restructurare.

Premier Energy Group, unul dintre cei mai mari jucători din zona energiei regenerabile, va lansa o ofertă publică inițială la Bursa de Valori București, unde se va lista ulterior. Compania intenţionează să obțină circa 100 de milioane de euro printr-o majorare de capital cu excluderea drepturilor de preferință.

 

Cel mai mare dezvoltator de energie solară din Europa, compania britanică Lightsource BP, își pregătește intrarea în România, după ce controlul afacerii va fi preluat integral de gigantul petrolier britanic bp (fosta British Petroleum), un business anual de peste 200 miliarde lire sterline și aproape 100.000 angajați, potrivit Profit.ro.

 

Mobile_movTech Box

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de 2-3 ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori București, estimează președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu. Situația ar fi similară și în alte țări europene.

 

Google a concediat 28 de angajați care au blocat, timp de 10 ore, birourile unor manageri ai companiei americane. Ei au protestat împotriva Proiectului Nimbus, un contract pentru servicii cloud cu guvernul israelian, în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Publicațiile The Intercept și Time au scris că Nimbus oferă servicii care pot fi folosite de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) în Gaza și Cisiordania.

 

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚  Portretul de vârstă al antreprenorului român. În februarie 2024, în România erau 1,2 milioane de firme și 1,6 milioane de persoane împuternicite. Dintre acestea, majoritatea au între 40 și 49 de ani.

👀 Nasty, un documentar despre „băiatul rău al tenisului mondial”, Ilie Năstase, e în cinematografe din 19 aprilie. Un personaj tumultuos, cu o carieră sportivă unică, Năstase a făcut vâlvă în anii 70-80. Trailerul, aici.

🎧 Cum să spui „nu” fără să spui „nu”. O discuție cu autoarea și experta în leadership Lois Frankel despre cum poți refuza proiecte sau propuneri ferm și cu un strop de grație.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe