Termene.ro este o sursă inegalabilă de informații atât pentru investitorii, cât și pentru antreprenorii ce vor să stabilească valoarea corectă a unei companii aflate într-un proces de negociere în vederea achiziției sau fuziunii.

 

Piața de fuziuni și achiziții este favorabilă pentru investitori în 2021, fiind așteptată să crească după un an dificil, marcat de pandemie, care a dus la amânarea sau anularea unor tranzacții.

 

Estimările pentru acest an sunt optimiste, potrivit raportului KPMG care relevă faptul că peste 60% dintre executivii și antreprenorii care au răspuns unui studiu realizat de această companie de consultanță se așteaptă la o evoluție pozitivă a pieței de M&A (mergers and acquisitions).

 

România continuă să fie atractivă atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei financiari, oferind oportunități semnificative de consolidare a jucătorilor importanți prin încheierea a numeroase tranzacții pe piețele din IT, sănătate, energie şi FMCG.

 

Companiile, rețelele și fondurile de investiții dornice de expansiune au strâns suficient cash, având acces facil la lichidități și la costuri reduse atât pe piața financiar-bancară, cât și pe cea de capital.

 

Regimul dobânzilor scăzute va facilita decizia de investiție, iar consolidarea prin M&A este inevitabilă pentru multe companii ce se confruntă cu mari dificultăți financiare din cauza restricțiilor pandemice și schimbării comportamentului consumatorilor – ce și-au limitat drastic deplasările în locațiile fizice ale prestatorilor de servicii de teama că ar putea prezenta un anumit risc de infectare.

 

Multe companii mijlocii au realizat că le sunt necesare resurse, tehnologii noi, competențe superioare de management, marketing și inovare, precum şi acces la forţă de muncă specializată pentru a crea valoare pe termen lung, iar achiziţiile reprezintă cel mai rapid şi eficient mod de a le obţine. Alternativa pozitivă la închiderea afacerii este vânzarea ei la un preț win-win.

 

Evaluarea corectă a valorii activelor este una dintre cele mai mari provocări ale acestei piețe, relevă un studiu recent al Price Waterhouse and Coopers. Tehnologia şi telecomunicaţiile au fost sectoarele care au înregistrat cea mai mare creştere pe măsură ce cererea pentru active digitale a accelerat, arată datele PwC.

 

Un alt factor ce influențează pozitiv piața de fuziuni și achiziții: situația antreprenorilor în vârstă, cu afaceri de familie, care nu au cui să predea afacerea pentru a o duce mai departe. Timpul trece implacabil și nu mai are răbdare cu oamenii. Prima generație de antreprenori români ce și-au început afacerile după Revoluție a ajuns la vârsta la care nu mai are energia și motivația de a se implica în dezvoltarea business-urilor construite în decenii de muncă. Generațiile viitoare, copiii antreprenorilor deseori nu vor să le continue activitatea. Peste 10.000 de companii românești înființate înainte de 2005 și care realizează vânzări anuale de peste 1 milion de euro au ca acționari persoane fizice cu cetățenie română și vârstă de peste 60 de ani. Cumulat, valoarea lor estimată de piață depășește 7 miliarde de euro.

 

O platformă de inteligență în afaceri precum termene.ro este o sursă de aur, plină de informații valoroase atât pentru investitorii strategici și financiari, cât și pentru antreprenorii care se decid să își pună compania la vânzare și vor să evalueze corect valoarea activelor tangibile și intangibile pe care le dețin.

 

Cum te ajută un tool de business intelligence să evaluezi precis valoarea activelor tangibile și intangibile

 

Cum te poți pregăti pentru negociere cu ajutorul termene.ro

Am asistat la demararea unui asemenea proces de pregătire pentru o negociere îndelungată în vederea unei eventuale achiziții de portofoliu între un fond de investiții ce deține o rețea de clinici medicale dezvoltată la nivel național în România și un operator local ce furnizează servicii medicale specializate, care putea oferi oportunități semnificative de consolidare și diversificare a ofertei acestei rețele în teritoriu.

 

Se discuta de preluarea pachetului integral de acțiuni sau de achiziția pachetului majoritar de acțiuni combinată cu păstrarea fondatorilor companiei preluate în poziții de manageri și acționari minoritari.

 

Accesul la tabloul complet de bord cu informații financiare, fiscale și juridice actualizate al companiei evaluate, la istoricul de piață al acesteia și la analiza comparativă cu principalii săi concurenți valorează mai mult decât o analiză financiară costisitoare și de lungă durată.

 

Perspectiva din care se uită cele două părți la aceste informații este diferită în funcție de interesul acestora la masa negocierii prețului final de vânzare și cumpărare a firmei.

 

Investitorul se teme să nu dea prea mult pe acțiunile cumpărate și nu vrea să își asume riscuri greu de controlat, în timp ce vânzătorul încearcă să nu se vândă prea ieftin.

 

Și unul, și celălalt au nevoie de date și statistici pe care să își fundamenteze poziția de negociere, ofertele și contra-ofertele de preț.

 

Potențialul cumpărător al companiei se uită mai ales pe punctele slabe și riscurile companiei – evidențiate în roșu pe tabloul de bord din termene.ro și pe punctele tari ale concurenței sale – evidențiate cu culoarea verde. Focusul său este pe riscul comercial și de insolvență, datoriile, anii în care nu a realizat profit sau a făcut pierdere, productivitatea angajaților ori cota de piață deținută.

 

Vânzătorul își extrage argumentele bazate pe date care indică verde pentru compania sa și roșu pentru concurență, căutând punctele sale tari ce se pot transforma în oportunități de dezvoltare în viitor: cifra de afaceri în creștere, evoluția constantă a business-ului, marja de profit sau poziția dominantă pe piață.

 

Istoricul pe ultimii 10 ani ai afacerii și posibilitatea de a compara indicatorii raportați la Fisc cu cei ai principalilor săi concurenți îți oferă o imagine și mai clară din care poți elimina accidentele temporare datorate contextului de piață nefavorabil și crizelor economice, precum cea generată de pandemie.

 

De exemplu, pe lângă anul 2020 care a fost atipic, ai acces la datele din 2017, 2018 și 2019 pentru a-ți fundamenta decizia. Tendințele și evoluțiile istorice arată clar direcția în care se îndreaptă compania și pot spori predictibilitatea și acuratețea estimărilor valorice.

 

Omul sfințește locul și, de aceea, experiența, istoricul și planurile de viitor ale fondatorilor devin esențiale pentru valoarea unei firme. În evaluare sunt importante și implicarea fondatorului în alte companii, evoluția acestora sau existența unor procese, litigii juridice sau situații de insolvență care să implice direct fondatorii sau familia acestora.

 

Termene.ro indică și aceste elemente juridice prin conexiunile dintre asociați și acționari în diverse companii, litigiile în instanță sau mențiunile din Monitorul Oficial, Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM) și Buletinul Procedurilor de Insolvență.

 

Ghidul „Cum să îți conduci afacerea mai bine decât concurența ta” realizat de termene.ro te ajută să transformi informația de afaceri în atuul tău. El detaliază care sunt factorii competitivității în afaceri la care poate contribui semnificativ o platformă de inteligență în afaceri și cum te ajută tabloul de bord, ca manager, să adopți decizii mai inteligente decât concurența ta.

 

Ghid - Cum să îți conduci afacerea mai bine decât concurența

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe