• Consiliul de Administrație al Băncii Naționale estimează că economia va accelera progresiv în 2024 şi 2025, ceva mai pronunţat decât s-a anticipat, în condițiile temperării inflației și a redresării treptate a cererii externe.

Bazele creșterii economice vor fi conduita politicii fiscale şi fondurile europene aferente instrumentului Next Generation EU, sunt de părere totodată membrii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, potrivit minutei CA al BNR publicate recent.

Consumul va antrena creșterea economică

Dintre componentele PIB, consumul gospodăriilor populaţiei este anticipat să fie principalul determinant al avansului PIB, atât anul acesta, cât și anul viitor. Creșterea consumului va fi susținută de majorările de până în prezent ale salariilor și de scăderea inflației.

O contribuţie însemnată la creşterea economică va continua probabil să vină şi din partea investițiiilor, însă dinamica acestora este aşteptată să se reducă totuşi accentuat în raport cu anul 2023.

În ceea ce privește creșterea salariilor, aceasta se va tempera, în perioada următoare, este de părere CA al BNR.

Incertitudini

Pe de altă parte, Consiliul de Administrație al BNR consideră că incertitudini şi riscuri crescute raportat la creșterea economică decurg din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, având ca surse în 2024 rezultatul execuţiei bugetare din primele luni ale anului, dinamica salariilor din sectorul public şi impactul integral al noii legi a pensiilor.

De asemenea, incertitudini şi riscuri la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, generează în continuare şi războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa, îndeosebi din Germania.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe