• Analiză cu datele platformei Termene.ro. Singurul producător de zahăr din sfeclă de zahăr din România, Fabrica de Zahăr Premium Luduș SA, și-a publicat rezultatele financiare pentru anul 2023. Unitatea din județul Mureș a realizat un profit record, dar cu o cifră de afaceri mai mică față de anii precedenți.

Fabrica de Zahăr Premium Luduș SA, județul Mureș, a realizat o cifră de afaceri de 47,3 milioane de lei. Afacerile fabricii de zahăr au fost în scădere cu 36% la sută față de anul precedent, 2022. Arunci, Fabrica de Zahăr Premium Luduș SA a realizat o cifră de afaceri de 73 de milioane de lei. De fapt, cifra de afaceri din 2023 este cea mai mică din 2008 și până acum, așa cum reiese din datele Termene.ro.

În 2016, firma înregistra vârful de venituri într-un an, când înregistra afaceri de peste 238 de milioane de lei.

 

Lucrurile stau mai bine când vine vorba de profit. A fost înregistrat un record în 2023. Firma a înregistrat un profit de 91 de milioane de lei, de aproape două ori mai mult decât în anul precedent.

Numărul angajaților a fost de 114 în anul precedent.

Acționariatul Fabrica de Zahăr Premium Luduș SA îi cuprinde pe Daniel Mihail Matache (49,48%), Elena Mihaela Neagu (44,53), firma Best Achiziții SRL din București (4,95%). Restul acțiunilor sunt la liste de acționari mici de persoane fizice (0,99%) și persoane juridice (0,05%).

Fosta fabrică a francezilor de la francez Tereos

Acționarii actuali au preluat unitatea de producție la începutul lui 2023 de la compania francez Tereos, proprietarul fabricii de zahăr Luduș până atunci. Grupul francez specializat în acest domeniu a vândut unitatea de producție investitorilor români Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, potrivit unui comunicat al Tereos de la acel moment.

Achiziția a venit după ce francezii au decis inițial să o închidă în decembrie 2021,. Mihaela-Elena Neagu este, potrivit termene.ro, acționarul majoritar al companiei Best Achiziții SRL, societate care a preluat în 2021 și Fabrica de Zahăr Bod, de la lichidatorul judiciar, unitatea fiind în insolvență.

Fabrica de Zahăr din Luduș

Unul dintre investitorii români care au achiziționat Fabrica de Zahăr din Luduş, Mihaela Neagu, a declarat, miercuri, că după reînceperea producției de către această companie, primele cantități de zahăr produse în orașul mureșean au ajuns deja în magazine, sub brandul Bod.

De altfel, Best Achiziții SRL a achiziționat și fabrica de zahăr din Bod, județul Brașov.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe