• Deși emiterea de facturi cu ajutorul sistemului informatic al ANAF (e-Factura) este obligatorie de la începutul anului, administratorii firmelor au avut o perioadă de cinci luni pentru acomodare cu noul sistem. În acest interval de cinci luni, până la 31 mai, deși măsura înregistrării facturilor în e-Factura era obligatorie, nu se aplicau sancțiuni pentru facturile emise fără acest sistem. Din 1 iunie, sancțiunile pentru lipsa înregistrării facturilor pot ajunge la 2.500 de lei pentru un IMM și la 10.000 de lei pentru o companie mare.

Până pe 31 mai, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în acest sistem al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie introduse în e-Factura.

Guvernul României a adoptat, în ședința din 28 martie, o ordonanță de urgență prin care extinde perioada pentru care nu se aplică sancțiuni în sistemul e-Factura până la 31 mai. Inițial, termenul era de 31 martie.

„Prelungim, prin ordonanță de urgență, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem. Cred că așa e corect, să dăm răgaz suplimentar și companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”, declara în luna martie premierul Marcel Ciolacu după ședința de guvern.

Orice factură emisă până pe 31 mai trebuie introdusă în e-Factura

Experții fiscali la care a apelat Termene.ro ne-au precizat că termenul de 31 mai se referă la data limită până la care facturile emise în 2024 trebuie să fie înregistrate în e-Factura pentru a nu primi sancțiuni. „Nu, nu înseamnă că doar pentru facturile de după 31 mai se aplică amenzi. Orice factură emisă de un agent economic până la data de 31 mai trebuie să fie prezentă în e-Factura. Practic, în acest interval de cinci luni nu s-a aplicat obligația de a înregistra factura în maximum cinci zile de la emiterea sa. Obligația de a înregistra factura a rămas”, ne-a explicat Raluca Oancea, expert fiscal.

Sancțiunile de la 1 iunie

Astfel, primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factura ar urma să fie aplicate de la 1 iunie.

Termenul-limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat la finele lunii martie pentru publicația Profit.ro că „sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări”.

Doar cu e-Factura de la 1 iulie

Până la 1 iulie 2024, se va merge în paralel cu facturi emise și primite și în format de hârtie, pdf/mail, ca în momentul de față, dar raportarea lor în sistemul RO e-Factura este obligatorie indiferent de forma facturii.

Din 1 iulie 2024, facturile se vor transmite numai prin e-Factura și numai facturile transmise și validate în sistem vor fi considerate facturi originale. Începând de la acea dată, facturile primite în orice alt format nu vor mai avea valoare fiscală. Singurele facturi legale sunt considerate doar xml-urile transmise și validate de ANAF. Sistemul este operațional începând din 2022, însă a fost obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță.

Ministrul Marcel Boloș avertiza la acel moment că începând de la data de 1 iunie amenda este de 15% din valoarea facturii.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe