Etichete noi cu informații complete pentru produsele alimentare. Toate datele care trebuie oferite consumatorilor
- Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului a emis un proiect de ordin al președintelui ANPC privind informațiile pe care comercianții din piețele agroalimentare trebuie să le afișeze cu privire la produsele vândute. Proiectul va fi în dezbatere publică până pe data de 25 mai.
„Având în vedere rezultatele acțiunilor de control pe tematica de legume-fructe, am considerat că este necesară o informare cât mai clară a consumatorilor pe etichetele produselor care se comercializează în piețe, astfel încât abrevierile țărilor de origine, calitatea/calibrul produsului și numele producătorului să fie clare și ușor de identificat de către consumatori, fără a crea confuzie sau a furniza acestora informații contradictorii despre produs”, a anunțat Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.
Potrivit noului proiect, comercianții de fructe și legume vor fi obligați să afișeze pe etichetă:
- denumirea în română a produselor vândute;
- prețul,
- calibrul,
- țara de origine
- și categoria de calitate a produselor.
Draftul prevede totodată că produsele trebuie comercializate în cadrul datei durabilităţii minimale și că lactatele, produsele din carne, peștele și ouăle trebuie vândute în zone special amenajate.
Obligații ale comercianților din piețe
Condițiile necesare ce trebuie îndeplinite de operatorii economici care comercializează în piețe sunt următoarele, potrivit noului draft:
- mijloacele de măsurare trebuie să respecte cerinţele de metrologie aplicabile, conform tipului şi specificului produsului;
- prețul produselor trebuie să fie afişat vizibil şi înscris într-o formă clară, în conformitate cu prevederile legale aplicabile;
- denumirea produselor ce se comercializează trebuie să fie afişată în limba română, fără a exclude prezentarea acesteia în alte limbi;
- produsele trebuie să se comercializeze în cadrul datei durabilităţii minimale, conform informaţiilor înscrise pe ambalaj/etichetă şi/sau conform informațiilor transmise de furnizor sau producător, după caz – produsele ce se comercializează trebuie să aibă înscrise pe ambalaj (produse preambalate) sau pe eticheta de preţ, precum şi în orice material informativ, după denumirea fiecărui/fiecărei produs alimentar/băuturi (produse comercializate în vrac), componentele cu efecte alergene;
- legumele și fructele ce se comercializează în interiorul piețelor trebuie să aibă afișată pe eticheta de produs, următoarele informații: denumire produs și categoria de calitate; specie sau soi, după caz; ţara de origine; denumire producător / ambalator / expeditor; calibrul, dacă este cazul;
- laptele, produsele lactate, carnea, produsele din carne, peştele, ouăle trebuie să fie comercializate în structuri de vânzare special amenajate, dotate astfel încât să fie asigurate normele de igienă în vigoare şi condiţiile de depozitare stabilite de producător, precum şi orice condiţii specifice stabilite prin actele administrative de autorizare emise de autorităţile competente;
- vinul trebuie să fie comercializat exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului.”