Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Legea 406/2023, potrivit căreia toate firmele și PFA-urile din România sunt obligate să accepte plata cu cardul, a intrat în vigoare pe 16 iunie. Cei mai mulți comercianți s-au conformat deja noii obligații, iar cei care nu au făcut-o încă trebuie să știe că există pe piață soluții care permit acceptarea plății cu cardul prin intermediul unei simple aplicații descărcate pe telefonul mobil.

Este vorba despre soluția Tap to Phone, lansată în urmă cu câțiva ani de Visa, prin care telefoanele pot deveni acceptatoare de plăți, preluând funcționalitățile unui POS.

De ce ai nevoie pentru a accepta plăți pe telefonul mobil?

Pentru a avea acces la aplicația Tap to Phone, comerciantul trebuie să își deschidă un cont la una din băncile locale care au implementat această soluție.

Ulterior, utilizatorul  trebuie să descarce aplicația susținută de banca lor acceptatoare, iar după ce se înregistrează și selectează numele băncii participante poate începe să accepte plăți contactless în doar câteva minute.

Ce facilități oferă telefonul ca POS

Potrivit informațiilor publicate de una din băncile locale ce a implementat soluția Tap to Phone, prin intermediul aplicației, utilizatorii pot accepta plăți cu cardul de credit, debit sau pre-paid, smartwatch sau telefon. Totodată, aplicația permite efectuarea operațiunilor de vânzare și anulare/returnare a tranzacțiilor, iar prin folosirea acesteia sunt eliminate costurile suplimentare asociate dispozitivelor POS tradiționale.

Decontarea tranzacțiilor se face în 1-2 zile de la efectuarea acestora.

Stadiul acceptării plății cu cardul la micii comercianți

”Comercianții din România se împart în două grupe: cei serioși și cei neserioși. Cei serioși au implement de multă vreme prevederile legii, ba chiar au și PayPoint, acceptă plata facturilor în magazine, au adoptat sistemul SGR, pe când ceilalți întârzie să facă acest lucru deși li s-a repetat în numeroase rânduri că trebuie să implementeze plata cu cardul”, declara zilele trecute pentru termene.ro Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici și Mijlocii (ANCMM).

În opinia sa, în prezent mai există circa 2% sau chiar un număr mai mic de comercianți care nu acceptă plata cu cardul. Poate fi vorba de chioșcuri amplasate în gări sau în alte locuri foarte tranzitate sau alte puncte de vânzare de mici dimensiuni.

Potrivit lui Feliciu Paraschiv, plata cu cardul este în prezent acceptată și de comercianții din meidiul rurar, ce sunt concurați tot mai puternic de marile lanțuri.

„Profi a început să se extindă și spre zona rurală, la fel lanțul Paco, iar cine nu ține nu pasul cu retailul modern o să dispară. Dacă unui client i se refuză o anumită modalitate de plată de două trei ori, atunci va schimba magazinul”, a explicat reprezentantul micilor retaileri.

Conform datelor puse la dispoziție de vicepreședintele Asociației Naţionale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), în anul 2023 au depus bilanțul peste 43.000 de mici retaileri care funcționau în baza codului CAEN 4711 (Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun).

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe