Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Impozitarea cu 70% a veniturilor a căror sursă nu poate fi identificată, de la 1 iulie, a generat discuții aprinse în spațiul public în legătură cu sumele pasibile de penalizare, modalitatea de identificare a acestora și posibilele soluții pentru a evita impunerea.
  • Consultantul fiscal Gabriel Biriș a explicat pentru Termene.ro cum ar putea decurge procedura și ce soluții au la îndemână contribuabilii pentru a evita impunerea.

Prevedea privind impozitul de 70% apare în legea 296/2023 de modificare a Codului Fiscal și se referă la acele sume constatate de organele fiscale în cadrul inspecțiilor și a căror sursă de venit nu poate fi identificată.

Eficiența legii va fi verificată după 1 iulie

Gabriel Biriș consideră că legea lasă contribuabililor suficiente portițe pentru a intra în legalitate, așa încât cu greu se va ajunge la aplicarea unui impozit de 70%.

„Rămâne de văzut cât de eficientă poate fi o astfel de măsură, ținând cont că înainte de orice inspecție fiscală Agenția Națională de Administrare Fiscală trimite o notificare de aviz de inspecție, cu 30 de zile înainte. Prin urmare, contribuabilul are 30 de zile la dispoziție să declare acele venituri pasibile de aplicarea unei cote de 70% și să plătească o cotă normală de impozitare”, a declarat Gabriel Biriș.

Prin urmare, orice persoană va avea la dispoziție timp suficient pentru a intra în legalitate și a declara sursa veniturilor. Cum vor fi depistate, însă, aceste venituri?

Potrivit consultantului fiscal, „în cadrul acțiunilor de control, inspectorii vor încerca să stabilească o corelație între cheltuieli și venituri și acolo unde apar discrepanțe contribuabilii vor trebui să ofere justificări”.

Ce venituri vor trebui să justifice persoanele fizice?

Totuși, la ce tipuri de sume vor trebui să fie atenți contribuabilii persoane fizice? De exemplu, vor trebui  justificate sumele din depozitele bancare? Totodată, vor fi pasibili de impozit de 70% cei care realizează venituri din chirii pe care nu le-au declarat la ANAF?

Se știe că, în prezent, persoanele depistate de Poliție că locuiesc la altă adresă decât cea de domiciliu sunt pasibile de amenzi dacă în termen de 15 zile nu își înscriu mutația în buletin sau nu încheie un contract de închiriere cu proprietarul.

„Nu cred că aceste controale la domiciliu vizează acte de evaziune, deoarece Poliția urmărește mai degrabă depistarea persoanelor suspecte de infracțiuni mai grave”, este de părere Gabriel Biriș.

În plus, chiar dacă Poliția ar trimite către ANAF o sesizare în privința celor care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin, cei în cauză vor putea să încheie, dacă e cazul, un contract legal de închiriere cu proprietarul.

În concluzie, indiferent că e vorba de o inspecție fiscală sau de un alt tip de control, contribuabilii vor avea la dispoziție suficient timp pentru a intra în legalitate.

Pe de altă parte, chiar dacă nu se va ajunge la aplicarea impozitului de 70%, legea își va atinge parțial scopul în condițiile în care va scoate la lumină o parte din veniturile nedeclarate.

Evaziunea nu ar trebui „pedepsită” prin impozitare

Însă, în viziunea anumitor specialiști, impunerea unei cote de 70% asupra unor venituri ce ar putea proveni din evaziune ridică problema moralității legii 296/2023.

În context, consultantul fiscal Dan Schwartz declara recent pentru Termene.ro că „acest impozit de 70% pentru veniturile nedeclarate este o eroare, pentru că astfel se încurajează evaziunea. În mod normal, atunci când, în urma unei inspecții, se descoperă venituri nedeclarate, se face o cercetare serioasă și, dacă au o proveniență ilegală, trebuie confiscate integral, nu doar în proporție de 70%”.

Cel mai probabil, autoritățile au adoptat soluția impozitării pentru a scăpa de bătaia de cap a unor anchete serioase, este de părere Dan Schwartz.

„Dacă există suspiciunea că anumite venituri provin din surse ilegale, atunci, odată ce sunt depistate, trebuie făcută o cercetare serioasă, declanșată urmărirea penală, iar instanța trebuie să hotărască ce anume se întâmplă cu banii respectivi. Însă, în acest caz, organele de inspecție fiscală și cele de cercetare penală ar trebui să probeze că veniturile provin din evaziune. În schimb, menținând procedura în zona civilă, prin aplicarea acestui impozit de 70%, sarcina probării legalității fondurilor revine contribuabilului”, a explicat specialistul.

Ce spune legea 296/2023

Măsura privind impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate apare în Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, publicată în Monitorul Oficial nr. 977/27.10.2023.

Legea modifică art. 117 din Codul Fiscal al României, după cum urmează: ”Art. 117: Definirea și impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată: Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.” În prezent, cota de impozitare este de 16%.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe