Granturi și burse pentru întoarcerea studenților de top ca să facă afaceri în România. Consiliul Economic și Social consideră că inițiativa este discriminatorie
- O inițiativă legislativă care a ajuns pe masa Senatului propunere acordarea de burse și granturi în valoare de peste 323 de milioane de euro în special studenților plecați de România. Scopul este de a-i convinge pe tinerii dotați să deschidă afaceri în țară sau să devină profesori.
O inițiativă legislativă, depusă la Senat pe 1 aprilie, propune înființarea unui program de burse și granturi în valoare totală de peste 323 de milioane de euro care ar urma să fie acordate în special studenților plecați de România.
Banii s-ar aloca pentru ca tinerii să se întoarcă în România după finalizarea studiilor. Astfel s-ar opri fenomenul „brain-drain” la care este supusă țara noastră, susțin inițiatorii proiectului. În schimbul granturilor, tinerii dotați ar trebui să pornească afaceri în România sau să predea.
Ce propune Consiliul Legislativ
Consiliul Legislativ a avizat favorabil inițiativa, cu câteva amendamente. Astfel, s-a propus ca expresia „universități de top acreditate din străinătate” să fie înlocuită cu expresia „instituții de învățământ superior de prestigiu din alte state, a căror listă se aprobă prin ordin al ministrului educației”, pentru că în forma inițială prevederea ar fi fost lipsită de previzibilitate.
De asemenea, la elaborarea ghidurilor solicitanților să se asigure respectarea principiul egalității de gen în alocarea granturilor și principiul priorității alocării granturilor pentru activități economice care conduc la echilibrarea decalajelor dintre regiunile de dezvoltare.
Acestora li se adaugă principiul priorității alocării granturilor pentru activități în domenii prioritare ale politicilor economice europene și principiul priorității alocării granturilor pentru afacerile care pun accent pe metode inovative, specifice studiilor derulate de beneficiarii programului.
În schimb, Consiliul Concurenței spune că două subprograme (STUD-VEST şi STUD-ACOMOD) vor fi finanțate din bugetul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și sunt susceptibile a reprezenta ajutor de minimis.
În acest caz, recomandarea Consiliului este propunerea legislativă să fie completată cu mențiunea ca aplicarea celor două subprograme să se realizeze cu respectarea prevederilor europene și naționale în domeniul ajutorului de stat.
Consiliul Economic și Social: „propunerea este discriminatorie”
Consiliul Economic și Social a avizat negativ inițiativa legislativă pe motiv că statul român nu își permite să plătească un salariu lunar de 15.000 lei cadrelor didactice cu vechime maximă și grad didactic I, având inclusiv gradație de merit, iar intenția de a asigura o remunerație lunară de 15.000 lei pentru absolvenții unor „universități de top acreditate din străinătate” este „discriminatorie și inacceptabilă”.
În egală măsură, Consiliul Economic și Social mai spune că propunerea este discriminatorie și în raport cu cetățenii români care aleg să studieze la instituțiile de învățământ superior din România.
Un aviz negativ
Comisia pentru Tineret și Sport din Senat a avizat negativ propunerea legislativă inițiată de senatorul PNL Nicolae Ciucă și de deputatul liberal Gabriel Andronache.
4.000 de tineri dotați ar pleca anual din România ca să urmeze cursurile unei universități din străinătate (licență, masterat, doctorat sau post-doctorat), cel mai frecvent fiind alese universități din Marea Britanie, Olanda, Italia, Germania, Franța sau Statele Unite ale Americii.
Programului de finanțare „Investim în studenții români din diaspora – STUD-IN-VEST” prevede ca tinerii români, cu vârste până în 35 de ani, care au absolvit în străinătate universități de prestigiu, să beneficieze de finanțare pentru societățile comerciale nou înființate în România și dezvoltarea activităților acestora.