Esența zilei, 4 aprilie. Comerțul România – SUA și efectele directe și indirecte ale tarifelor. Cu cât se vor scumpi gazele după eliminarea plafonării
În Articol
- Azi e joi, 3 aprilie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Ginerele premierului Viktor Orbán cumpără o mare clădire în România
István Tiborcz alături de Equilibrium Profit.ro Compania ungară Gránit Asset Management, controlată de omul de afaceri István Tiborcz, aflat în topul celor mai bogați unguri, cumpără clădirea de birouri Equilibrium 1, din București, de la dezvoltatorul suedez Skanska, confirmând astfel tranzacția anunțată anterior în exclusivitate de Profit.ro. Tranzacția, în valoare de 52 de milioane de euro, marchează și intrarea pe piața imobiliară a acestui nou jucător.
Comerțul România – SUA și efectele directe și indirecte ale tarifelor
Excedentul comercial al României în relația cu SUA s-a situat anul trecut la aproximativ 1 miliard de euro. Cu un total al schimburilor comerciale de 3,4 miliarde euro, SUA sunt al doilea partener comercial non-UE al României și al 12-lea în clasamentul pe țări. Pe ansamblu, SUA absoarbe aproximativ 2,5% din totalul exporturilor și contează cu 1% la importurile României. Cele mai mari exporturi ale României au fost cuprinse la categoriile aparate electrice și electronice și piese componente ale acestora, cu o valoare de peste 480 milioane de euro în primele 11 luni ale anului trecut. Pe locul al doilea se situează exporturile de articole din fier, fontă și oțel, de la semifabricate la produse finite, exporturile la această categorie totalizând peste 400 milioane dolari. Acesta este și domeniul unde vom fi afectați cel mai tare de tarifele majorate la 25% impuse de Donald Trump, anunță Curs de Guvernare.
Producătorii de băuturi vor avea anul acesta cheltuieli cu 60% mai mari cu sistemul de garanție-returnare
Pentru că în Sistemul de Garanție Returnare ajung tot mai multe ambalaje dar și pentru că nu este pe deplin eficient, cei aproximativ 3.000 de producători obligați prin lege să încheie contract cu RetuRO, compania care administrează sistemul, vor avea anul acesta cheltuieli cu 60% mai mari. Cei aproximativ 3.000 de producători din industria băuturilor și nu numai care pun pe piață ambalaje pentru care se percepe garanția de 50 de bani vor avea anul acesta cheltuieli legate Sistemul de Garanție Returnare (SGR) cu aproximativ 60% mai mari față de anul trecut, potrivit estimărilor Asociației Berarii României pentru Mediu, unul dintre acționarii RetuRo, compania care administrează sistemul, anunță Economica.net.
Tesla deschide primul service din afara Bucureștiului
Tesla România, reprezentanța oficială a companiei americane în România, își va deschide al doilea service local, după cel din Voluntari. După deschiderea primului showroom în afara Bucureștiului, în Cluj, care a fost inaugurat anul trecut, în luna iulie, Tesla va deschide acum și un service în Cluj-Napoca, unde vor putea fi efectuate reparații complete pentru automobilele mărcii. Noul service Tesla va fi amenajat în strada Libertății nr. 1, unde până acum a existat un service independent, relevă datele Profit.ro. Tesla are deja în Cluj-Napoca un partener autorizat pentru reparații de caroserie, în service-ul VADAUTO, din Calea Someșeni nr. 34, însă aici nu sunt posibile, cel puțin oficial, intervenții la partea mecanică a mașinii, fiind autorizate doar reparațiile în urma avariilor caroseriei.
Gigantul american Vertiv, în plină expansiune la Cluj
Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate cu sediul principal în SUA, recrutează personal pentru hub-ul pe care îl deține la Cluj-Napoca, care susține funcțiile cheie la nivel global și regional cu o echipă de peste 400 de angajați. Ali Hamdan, Senior Director Hub PMO și Cluj Regional Hub, estimează că echipa locală a gigantului american va crește cu circa 12% până la finalul acestui an. ”Estimăm o creștere a echipei de 10-12% până la finalul anului, înspre 50 de oameni. Căutăm oameni pentru poziții mai puțin tehnice anul acesta, dar încă avem câteva roluri tehnice deschise. Dacă vă uitați pe site-ul nostru, o să găsești foarte multe poziții, foarte diverse. Și, foarte important acum, noi mereu angajăm. Deci, nu cred că avem niciodată sub 20-30 de poziții deschise. În principal, căutăm forța de muncă din Cluj-Napoca, dar am avut și oameni care s-au mutat la Cluj”, confrom Economica.net.
Cu cât se vor scumpi gazele pentru populație după eliminarea plafonării
Al treilea cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație din România a trimis clienților săi o notificare-ofertă privind condițiile de furnizare de după 31 martie anul viitor, când ar urma să fie eliminată actuala plafonare a prețului final pentru casnici, la 0,31 lei/kWh, document intrat în posesia Profit.ro și care prevede scumpirea gazelor de la 1 aprilie 2026. Pentru clienții din București, racordați la distribuitorul Distrigaz Sud Rețele, scumpirea indicată este de peste 19%, la 0,37 lei/kWh, preț final, cu toate tarifele și taxele incluse. Coincidență, cifra este identică cu cea a actualului preț plafonat pentru consumatorii non-casnici cu consum anual mai mic de 50.000 MWh, prevăzut de legislația în vigoare.
Bulgaria extinde “Coridorul Sudic al Gazelor”, care trece și prin România
Bulgaria începe construcția mai multor tronsoane de conducte pentru a dubla posibilitatea de tranzit al gazelor din Grecia către România, Moldova și mai departe prin sistemul său de transport al gazelor, adică extinderea deja cunoscutului „Coridorul Vertical de Gaze”. La începutul acestei săptămâni, în portul Burgas au ajuns 4.000 de conducte pentru realizarea acestui proiect, potrivit unei informări a Ministerul Energiei din Bulgaria. „Realizarea proiectului Coridorul Vertical de Gaze ne garantează că Bulgaria nu va rămâne niciodată fără gaze naturale și va fi bine aprovizionată din toate direcțiile. De asemenea, va aduce mai multe venituri țării noastre prin dividende ale companiilor de stat și astfel ajunge la municipalități și la fiecare cetățean bulgar”, a spus ministrul bulgar al Energiei, Zhecho Stankov, conform Economica.net.