REGES-ONLINE va înlocui sistemul REVISAL în șase luni. Angajații vor avea control și acces electronic la datele din contractul de muncă
În Articol
- Guvernul înlocuiește vechiul sistem REVISAL cu REGES, o platformă digitală modernă pentru evidența salariaților. Tranziția va dura 6 luni, iar noul sistem promite debirocratizare, transparență, acces online și securitate sporită.
- Ca o noutate, angajații vor avea control și acces online direct la datele contractului.
În ședința de astăzi a Executivului de la Palatul Victoria, s-a adoptat o hotărâre de guvern privind introducerea unui nou registrul general de evidență a salariaților. Este vorba de platforma REGES.
Un nou sistem online pentru evidența salariaților va fi implementat în România.
REGES va înlocui aplicația cunoscută de angajați și angajatori sub numele REVISAL, depășită în raport cu volumul de informații despre relațiile de muncă, complexitatea acestora și evoluția tehnologiei.
„Menționăm câteva date care pun în evidență necesitatea noului sistem, finanțat prin PNRR. În REVISAL erau înregistrate ieri, 26 martie 2025, peste 6,7 milioane de contracte individuale de muncă, mai mult de 5,7 milioane de salariați și peste 750.000 de angajatori”, precizează reprezentanții guvernului
„REGES va înlocui complet aplicația REVISAL”
„Un nou sistem online pentru evidența salariaților va fi implementat în România: REGES. Va înlocui complet aplicația cunoscută de angajați și de angajatori sub numele de Revisal, depășită în raport cu volumul de informații despre relațiile de muncă, complexitatea acestora și evoluția tehnologiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria.
Noua platformă este finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și face parte din eforturile statului român de a moderniza administrația publică și de a ușura interacțiunea angajatorilor și salariaților cu instituțiile statului.
REGES pentru angajați: control și acces direct la datele contractului
Una dintre cele mai importante noutăți este că și salariații vor avea acces direct și securizat la datele din registru. Ei vor putea verifica oricând:
- elementele contractului individual de muncă
- modificările operate de angajator
- perioada de vechime
- extrasul oficial al datelor proprii
Această transparență oferă un instrument eficient de protejare a drepturilor salariaților și elimină practic abuzurile privind neraportarea contractelor sau modificările retroactive.
„Prin implementarea noii platforme va fi simplificat accesul angajatorilor și al salariaților în sistem, se va reduce birocrația și vor fi actualizate mai rapid datele despre raporturile de muncă. Pentru a facilita adaptarea la noul sistem, angajatorii au la dispoziție șase luni pentru a face tranziția de la REVISAL la ReGES online, iar în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern aprobate astăzi va fi emis un ordin al ministrului muncii, familiei, tineretului și solidarității sociale care va reglementa procedura de acces în vederea completării, transmiterii și interogării datelor în și din acest nou registru”, a mai explicat Mihai Constantin.
Ce trebuie să facă firmele în următoarele 6 luni
Angajatorii au șase luni la dispoziție pentru a migra complet către noul sistem. În această perioadă, vor primi instrucțiuni clare printr-un ordin al ministrului Muncii, care va fi emis în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern.
„Reglementarea obligațiilor pentru angajatori de a transmite datele despre noii salariați cel târziu în ziua anterioară începerii activității. De asemenea, angajatorii trebuie să introducă în sistem toate modificările, suspendările și încetările raporturilor de muncă, (inclusiv detașări și transferuri) salarii, sporuri, în termenul reglementat. Totodată, este reglementată obligația de a transmite suspendările contractelor individuale de muncă, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absențe nemotivate, cazuri de forță majoră”, se precizează în nota de fundamentare.
După expirarea perioadei de tranziție de șase luni:
- HG 905/2017 care reglementa Revisal va fi abrogată
- REGES-ONLINE devine sursa unică de evidență a relațiilor de muncă
Cum va funcționa REGES
REGES este noul Registru General de Evidență a Salariaților în format electronic, un sistem centralizat, web-based, care permite acces în timp real atât angajatorilor, cât și salariaților și autorităților competente.
În vechiul sistem Revisal, utilizatorii erau obligați să instaleze aplicații locale, să se deplaseze la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru a primi parole sau pentru a solicita date, iar raportările se făceau deseori cu întârziere, din cauza procedurilor greoaie.
Potrivit lui Mihai Constantin, „angajatorii nu vor mai fi nevoiți să instaleze aplicații locale pe propriile device-uri. Vor putea accesa, prin web securizat, acest serviciu pus la dispoziție de către stat. Implicit, se va spori securitatea datelor gestionate în acest registru”.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, subliniază că „astăzi facem un pas major în digitalizarea gestionării relațiilor de muncă în România. Înregistrarea elementelor contractului de muncă va fi complet digitalizată”.
REGES-ONLINE vine cu multiple avantaje:
- Digitalizarea completă a procesului de gestionare a datelor privind raporturile de muncă. Sistemul informatic va fi centralizat și accesibil online, astfel încât angajatorii să nu mai instaleze aplicații locale. Toate operațiunile vor fi realizate printr-un portal web securizat, cu acces extins pentru Inspecția Muncii, angajatori, salariați și autoritățile competente, asigurându-se interoperabilitatea sistemului cu alte baze de date naționale;
- Sporirea securității datelor gestionate în registru prin infrastructură modernă și tehnologii de protecție cibernetică;
- Reglementarea obligațiilor pentru angajatori de a transmite datele despre noii salariați cel târziu în ziua anterioară începerii activității. Totodată, este reglementată obligația de a transmite suspendările contractelor individuale de muncă, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absențe nemotivate, cazuri de forță majoră;
- Creșterea transparenței și eliminarea dificultăților birocratice pentru dovedirea vechimii în muncă, oferind salariaților și/sau foștilor salariați acces online la datele proprii din registru, inclusiv posibilitatea de descărcare a unui extras din registru;
- Creșterea disciplinei în transmiterea datelor și reducerea abuzurilor legate de înregistrările retroactive, prin introducerea unor termene stricte pentru raportarea datelor;
- Creșterea gradului de conformitate al angajatorilor și reducerea abuzurilor legate de întârzierea raportărilor, prin implementarea unor sancțiuni severe pentru întârzierile în transmitere și erorile din registru.