Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Bonul fiscal va avea cod QR, cod care va reda informații despre data și ora emiterii, numărul de identificare și seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal, potrivit unuia dintre amendamentele proiectului de ordonanță de modificare a OUG 28/1999, publicat ieri pe site-ul Ministerului de Finanțe.

După cum a comunicat ministerul, scopul acestei prevederi este de a ”facilita preluarea automată de date de către aplicații informatice, în vederea verificării de către contribuabili, inclusiv de pe dispozitive mobile, a bonurilor fiscale primite de la operatorii economici, măsură care contribuie la combaterea evaziunii fiscal”.

Ministerul a mai anuțat că operatorii economici ce dețin case de marcat electronice ce nu pot tipări codul QR (aspect care trebuie probat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București) au la dispoziție doi ani pentru a se conforma noii prevederi.

”De asemenea, în situația în care, în urma testării la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, se constată că, din punct de vedere tehnic, nu este posibilă tipărirea sub formă de cod QR a datei și orei emiterii bonului fiscal, a numărul de identificare al bonului fiscal, precum și seriei fiscale a aparatului de marcat electronic fiscal, utilizatorii acestor aparate de marcat electronice fiscale au obligația de a se conforma dispozițiilor legale în termen de maximum doi ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”, se menționează în actul normativ.

Codul de identificare fiscal, înscris pe bonul fiscal

Un alt amendament adus de Finanțe OUG 28/1999 se referă la ”înscrierea, la cerere, pe bonul fiscal, a codului de identificare fiscală, în locul codului de înregistrare în scopuri de TVA al beneficiarului, așa cum este prevăzut în prezent”.

Potrivit ministerului ”codul de identificare fiscală este o informație absolut necesară pentru generarea formularelor electronice precompletate cu informații disponibile în bazele de date ale ANAF, lipsa acestor date fiind de natură să impieteze asupra procesului de transformare digitală a serviciilor publice din domeniul fiscal.”

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe