Business News

e-Transport nu funcționează corect nici după opt luni de testare. UNTRR cere amânarea sancțiunilor până pe 1 iunie

1 aprilie 2025, de , in

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită oficial Ministerului Finanțelor emiterea unei decizii scrise prin care aplicarea sancțiunilor prevăzute în OUG 41/2022 privind monitorizarea transporturilor rutiere să fie amânată până la 1 iunie 2025.

Transportatorii reclamă o serie de probleme tehnice grave în funcționarea sistemului e-Transport, care, deși a fost lansat în testare încă din 15 iulie 2024, nu este încă funcțional în condiții normale nici în prezent, 31 martie 2025.

Probleme majore semnalate de UNTRR

„Comparativ cu versiunea anterioară, tahograful G2V2 vine cu funcții îmbunătățite, printre care se numără înregistrarea automată a traversării frontierelor, monitorizarea operațiunilor de încărcare și descărcare, precum și o funcție esențială – Ferry/Train – care permite recunoașterea acestor perioade ca timp de odihnă. De asemenea, memoria internă a fost extinsă, ceea ce facilitează verificarea unor intervale mai lungi de activitate. În plus, sunt introduse carduri noi pentru șoferi, cu o capacitate de stocare mai mare”, mai precizează secretar general al UNTTR, Radu Dinescu.

Din 15 iulie 2024 și până azi, 31 martie 2025 aplicația a fost testată atât de operatorii de transport cât și de șoferii români și străini și în continuare sunt mai multe probleme:.

Serviciile GPS care utilizează aplicația prin API

Aplicația pe mobil e-Transport

Investiții nevalorificate și redundanță față de tahograful inteligent G2V2

UNTRR subliniază că transportatorii au investit în echipamente GPS și personal pentru implementarea cerințelor e-Transport, însă acestea nu funcționează eficient din cauza deficiențelor sistemului. Mai mult, organizația propune exceptarea vehiculelor dotate cu tahograf inteligent G2V2 de la obligațiile de monitorizare prin e-Transport.

Tahograful G2V2, obligatoriu din 21 august 2023 pentru vehiculele comerciale >3,5t care circulă în UE, include funcții avansate de înregistrare a activităților șoferului, traversării frontierelor și operațiunilor de transport, ceea ce oferă deja autorităților o sursă fiabilă de control.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro