Patronatele cer amânarea cu 6 luni a introducerii RO e-TVA ca să nu „blocheze activitatea antreprenorilor”
În Articol
- Adoptarea de către Guvern a OUG 70/2024, ce introduce sistemul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA, ridică antreprenorilor o serie de probleme, ce nu pot fi rezolvate în răstimpul prevăzut de noua normă, atrage atenția Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) printr-un comunicat.
Potrivit Executivului, sistemul RO e-TVA ar urma să fie aplicat de la 1 august, dar CNIPMMR susține prorogarea cu 6 luni a termenului pentru a lăsa la dispoziția firmelor un răstimp suficient ca să se conformeze noilor norme.
- Recomandare Business News by Termene.ro.
- Firmele vor avea un nou Cod Fiscal în 2026 sau, cel târziu, în 2027. Printre schimbări: impozitarea microîntreprinderilor, aplicarea TVA și, posibil, sistemul cotei unice
Vineri, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, ce introduce sistemul de utilizare a decontului precompletat RO e-TVA.
Probleme
CNIPMMR atrage atenția că antreprenorii au sesizat următoarele problemele pe care ar urma să le ridice aplicarea sistemului RO e-TVA:
– Nu toate facturile se întroduc în sistemul e-Factura (de exemplu: facturile simplificate, facturile către persoanele fizice, facturile primite sau emise de către agricultori ce sunt înscriși în registrul agricultorilor);
– Regimul diferențial de deducere a TVA-ului aplicabil combustibilului și achiziției de autoturisme (50% sau 100% în funcție de scopul utilizării autovehicului);
– Aplicarea sistemului de taxare inversă pentru achizițiile intracomunitare;
– Existența diferențelor între e-TVA și decontul de TVA lunar ca urmare a aplicării regimului de TVA la încasare (observație: ANAF nu deține informații despre data la care sunt plătite/încasate facturile emise de aceste firme).
– Erori de funcționare deja constatate la nivelul sistemelor e-Factura și e-Transport.
Termenul de introducere a RO e-TVA, amânat cu 6 luni
În aceste condiții, CNIPMMR solicită ”prelungirea cu până la 180 de zile (6 luni) a termenului de exceptare de la obligativitatea transmiterii Notei justificative privind diferențele RO e-TVA, având în vedere că de la 1 iulie 2024 intră în vigoare obligativitatea e-Factura și e-Transport, precum și aplicarea sancțiunilor pentru neutilizarea sistemului”. Totodată, subliniază Consiliul IMM-urilor, este nevoie de ”clarificarea informațiilor furnizate în decontul precompletat e-TVA.”
Sistemul RO e-TVA să fie obligatoriu doar pentru cei care înregistrează ”diferențe în plus la TVA deductibil”
CNIPMMR cere totodată ca ”obligația transmiterii Notei justificative privind diferențe RO e-TVA sa fie doar pentru cei care înregistrează diferențe în plus la TVA deductibil între valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA și valorile completate de către persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de TVA.”
O altă doleanță a CNIPMMR se referă la ”amânarea aplicării sancțiunilor pentru nedepunerea Notei justificative privind diferențele RO TVA în maxim 10 zile de la primirea notificării din partea ANAF, până la momentul în care sistemul e-TVA este funcțional și iși dovedește utilitatea”.
Potrivit Consiliului, este necesară totodată o analiză lunară ”din care să rezulte numarul de contribuabili care înregistrează diferențe de minim 20% sau minim 1000 lei între decontul precompletat e-TVA și decontul de TVA depus lunar pentru a se vedea care este procentul contribuabililor cu diferențe semnificative la TVA-ul deductibil pentru a se analiza dacă este o problemă sistemică”.
”CNIPMMR atrage atenția că în forma adoptată, ordonața va bloca activitatea antreprenorilor, fără a-și atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, ingreunând activitatea societăților, conducând la creșterea costurilor cu actualizarea softurilor și cu forța de muncăsau cu serviciile externalizate de contabilitate.”, se menționează în comunicatul citat.
„Nu aduce beneficii semnificative economiei româneşti şi contribuabililor”
Și Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR) cere abrogarea OUG 70/2024.
„Pornind de la argumentele prezentate, OFA UGIR cere abrogarea OUG 69/2024 şi 70/2024. Implementarea acestor acte normative în forma actuală nu aduce beneficii semnificative economiei româneşti şi contribuabililor, ci, dimpotrivă, impune sarcini administrative suplimentare şi generează costuri inutile. OFA UGIR susţine necesitatea unor consultări publice reale și transparente înainte de adoptarea unor măsuri legislative cu impact semnificativ asupra mediului economic. Este esenţial să promovăm un sistem fiscal eficient şi echitabil, care să sprijine dezvoltarea economică şi competitivitatea pe piaţa naţională şi internaţională”, spune conducerea patronatului într-un comunicat.
Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR) este un patronat dedicat sprijinirii şi promovării antreprenoarelor din România.