Cel puțin jumătate din tăierile de păduri din România sunt ilegale, arată un raport publicat de organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA). Printre principalii beneficiari ai defrișărilor se numără compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, care „procesează în jur de 40% din producția de rășinoase a țării, inclusiv o mare cantitate de lemn ilegal”. Firma austriacă vinde apoi lemnul către alte 21 de state ale Uniunii Europene.

 

Autoritățile române estimează că, din 1990 până în 2011, din pădurile României au fost furate 80 de milioane de metri cubi de lemn. Un alt calcul, realizat de Inventarul Forestier Național, indică faptul că în fiecare an între 2008 și 2014 au fost ilegal puse la pământ 8,8 milioane de metri cubi, echivalentul a 49% din total tăierilor. „Exploatarea forestieră ilegală și proasta gestionare a pădurilor au dus la despăduriri masive în zone altădată neatinse. O analiză a datelor din satelit a arătat că România a pierdut 280.000 de hectare de pădure între 2000 și 2011. Aproape jumătate din aceste păduri pierdute erau localizate în parcuri naționale și alte zone protejate”, se arată în document.

 

Potrivit organizației, Schweighofer a beneficiat de numeroase contracte prin care autoritățile române le-au garantat aproape jumătate din cheresteaua obținută din pădurile statului, scutindu-i de participarea la licitații. În ultimii zece ani, firma austriacă a devenit cel mai mare procesator din țară, cu cinci fabrici de cherestea.

 

Principalele concluzii ale raportului, publicat în limba engleză, pot fi citite aici (Stealing The Last Forest: Austria’s Largest Timber Company, Land Rights, And Corruption in Romania).

 

O analiză Termene.ro vă prezintă profilul companiei Holzindustrie Schweighofer SRL, aflată în centrul acestui scandal.

 

Sucursala din România a procesatorului austriac – cu o istorie de 400 de ani și cu afaceri în 27 de țări – a fost înființată în 2002. Potrivit site-ului companiei, prima fabrică din România a fost deschisă în anul următor, la Sebeș. La scurt timp după înființare, Schweighofer a obținut zece contracte fără licitație cu Romsilva, pentru exploatarea a câte 1 milion de metri cubi anual, se arată în raportul EIA.

 

În anii următori, s-a extins prin cumpărarea unor vechi platforme de exploatare sau deschiderea unora noi. E vorba de cele din Rădăuți (2008), Siret (2009), Comănești (2010) și Reci (2015).

 

Printr-o hotărâre din iunie 2015, 99,9% din capitalul social al firmei Holzindustrie Schweighofer SRL a fost preluat de către SPB Industrieinvest GmbH, o societate cu răspundere limitată din Austria. Totodată, capitalul social a fost majorat de la 200 de lei la 10.000 de lei. Compania are 16 administratori. Dintre aceștia, Gerald Schweighofer mai apare ca administrator al Cascade Empire SRLBio Electrica Transilvania SRL și Ocol Silvic Cascade Empire SRL. La cea din urmă, înregistrată în 2010, mai sunt doi administratori comuni, Christian Horburger și Jurgen Wolfgang Bergner. În ianuarie 2010, Consiliul Concurenței a decis să analizeze concentrarea economică realizată prin preluarea de către Schweighofer a societăţii Finnforest Baco Production SRL din Comăneşti, deţinută de SC Metsaliito Osuukunta din Finlanda (Sursa aici). Firma a continuat însă să funcționeze sub denumirea de Holzindustrie Schweighofer Baco SRL. În ultimul an, a avut o cifră de afaceri de 228,2 milioane de lei. În ultimii ani, profiturile au explodat: de la 2,7 milioane în 2012 la 18,3 milioane în 2013 și 15,5 milioane anul trecut.

 

În 2014, Schweighofer a avut o cifră de afaceri de peste 2 miliarde de lei, ceva mai mică față de 2013, dar în creștere continuă față de anii precedenți. De exemplu, în 2008, înregistrase 545,1 milioane de lei, de aproape patru ori mai puțin. Profitul pe ultimul an încheiat a fost de 294,2 milioane de lei, în scădere cu 137 de milioane față de 2013. Numărul angajaților a fost de 1.841.

 

Chiar dacă au afaceri de miliarde în România, austriecii sunt în urmă cu plata obligațiilor către stat. Firma are de plătit 1,56 de milioane de lei către bugetul de stat. La această sumă se adaugă obligații de 1,58 de milioane către bugetul asigurărilor sociale și câte 75.042 de lei pentru pensii, respectiv șomaj.

 

Numele companiei e menționat în 374 de dosare în instanță. O parte dintre acestea au ca obiect contestații față de amenzi aplicate de inspectorate județene de poliție, inspectorate teritoriale de muncă sau comisariate de regim silvic.

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe