Business News

Esența zilei, 19 mai. Comisia Europeană înrăutățește estimarea de deficit bugetar pentru România în acest an

19 mai 2025, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua  din 6 în 6 ore până ora 22.00.

Comisia Europeană înrăutățește estimarea de deficit bugetar pentru România în acest an

Comisia Europeană (CE) a înrăutățit estimarea privind creșterea economică a României în acest an, la 1,4% din PIB, precum și estimarea referitoare la deficitul bugetar, anticipat să ajungă la 8,6% din PIB (în termeni ESA), ca urmare a incertitudinilor economice generate de impunerea tarifelor americane, dar și de creșterea nivelului intern de volatilitatea politică și fiscală, arată prognoza de primăvară a CE, publicată astăzi.

Prognoza de deficit nu include impactul reformei fiscale, încă neadoptată de Guvern și care ar avea potențialul de a diminua semnificativ deficitul, arată Comisia. Prognoza anterioară, cea de toamnă, anticipa creștere economică de 2,5% din PIB pentru 2025 și deficit bugetar de 7,9% din PIB. România are, prin planul fiscal semnat cu CE, o țintă de deficit bugetar de 7% din PIB pentru acest an. Deficitul bugetar în termeni ESA (standardul UE) de 9,3% din PIB de anul trecut este cel mai ridicat din UE, anunță Profit.ro.

Leul, cea mai mare apreciere în fața euro din 2022

Leul românesc crește cel mai mult în ultimii 3 ani față de euro, după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din țară, scrie Bloomberg, citat de Economedia.ro.

Cursul EUR/RON scade cu până la 1,2%, cel mai mult din octombrie 2022, la 5,0437.

USD/RON scade cu până la 1,2%, la 4,4966.

Retailerul de bijuterii de lux Tous deschide un magazin în Mega Mall Bucureşti

Retailerul de bijuterii Tous a ales două mall-uri din Capitală în care vrea să deschidă primele sale magazine din ţara noastră. Tous e un retailer spaniol de bijuterii de lux, fondat de Salvador Tous Blavi şi Teresa Ponsa Mas în 1920. În prezent, compania are peste 400 de magazine în 45 de ţări.

Spark CEE, distribuitorul produselor Tous în Europa Centrală şi de Est recrutează manageri pentru primele magazine Tous din România, în Mega Mall şi în AFI Cotroceni din Bucureşti, conform anunţului de angajare consultat de Economica.net. Oficialii Tous au confirmat pentru Economica.net intrarea în România şi deschiderea primelor locaţii din ţară în mall-urile sus-menţionate. Candidatul potrivit pentru acest cunoaşte limba engleză, e orientat spre profit, are solide abilităţi de comunicare, e adaptabil, flexibil, are ţinută îngrijită şi e pasionat de lux şi de retail.

CFR Marfă se pregăteşte să intre în insolvenţă în acest an şi estimează pierderi de 4 milioane lei pentru 2025

CFR Marfă estimează pierderi de 4 milioane lei pentru acest an, la venituri totale de 820,16 milioane lei, arată un proiect de Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2025 al companiei, publicat în dezbatere de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Documentul, consultat de News.ro, arată că societatea se pregăteşte să intre în insolvenţă în acest an, după ce, timp de cinci ani, s-a aflat în procedură de concordat preventiv până la data de 12 martie 2025. Plăţile restante sunt estimate la 3,11 miliarde lei la finalul acestui an, anunță Economedia.ro.

”Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă “CFR MARFĂ” SA s-a aflat în procedură de concordat preventiv până la data de 12.03.2025, conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare, fiind efectuate demersuri în vederea deschiderii procedurii insolvenţei, în condiţiile legii, pe parcursul anului 2025, urmând să fie desemnat un administrator judiciar, motiv pentru care societatea nu a mai prezentat documente conform art. XXXV din OUG nr. 156/2024”, arată proiectul.

Economia subterană din România este exact ca Rusia

La nivel global, economia subterană este estimată la 11,8% din PIB. Economia „din umbră” depășește jumătate din PIB în Sierra Leone, Niger și Nepal. În schimb, economia subterană a Statelor Unite reprezintă doar 5% din PIB, adică aproximativ 1,4 miliarde de dolari. România se situează la acest capitol peste media globală și semnificativ peste media țărilor dezvoltate.

Economia din umbră generează anual venituri de ordinul miliardelor, fiind alimentată de activități infracționale și tranzacții nedeclarate.

În țările cu venituri reduse, economia subterană reprezintă o parte mult mai mare din PIB — estimată la 42,4%. Prin comparație, în țările bogate, aceasta scade la 5,9% din PIB, cu Emiratele Arabe Unite având cea mai mică pondere din lume. Graficul arată dimensiunea economiei din umbră în fiecare țară, pe baza analizei din Raportul global privind economia subterană EY 2025, citat de VisualCapitalist, conform Profit.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro