Esența zilei, 3 iunie. Supraimpozitarea producătorilor de energie electrică nu poate ajunge la 100%. Poziția Ford România despre întârzierea programului RABLA
În Articol
- Azi e marți, 3 iunie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.
Poziția Ford România despre întârzierea programului RABLA
Roxana Capătă, directorul reprezentanței Ford în România, consideră că, în special în zona mașinilor electrice, întârzierea programului Rabla are un impact major asupra comercianților de mașini, dar și asupra clienților. În contextul intrării pe piață a variantei electrice a Ford Puma, dar și al debutului întârziat al programului Rabla 2025, Roxana Capătă, Managing Director al Companiei Naționale de Vânzări Ford, este de părere că efectele financiare asupra dealerilor sunt importante.
„Întârzierea Rabla ne afectează foarte mult. Deja, de câteva luni, cererea prin program s-a activat. Sunt multe comenzi de la clienți, însă aceștia așteaptă debutul Rabla pentru a cumpăra. Sunt mașini care stau în stocurile dealerilor cu efecte financiare majore pe zona de dobânzi, credite și așa mai departe. Deci, întârzierea Rabla are un impact financiar major”, declară Roxana Capătă, conform Economica.net.
Declarațiile șefei Ford în România sunt susținute clar de evoluția pieței din ultimele luni. Conform datelor GGPCI, în aprilie 2025, înmatriculările de autoturisme noi s-au redus cu 24,7% față de aceeași lună din anul anterior. În mai, scăderea a fost și mai pronunțată, de 32,74%.
Decizia Curții Constituționale în privința supraimpozitării producătorilor de energie electrică cu 100%
Curtea Constituțională a redactat și publicat, după aproape 7 luni, motivarea deciziei sale din 7 noiembrie 2024, prin care a declarat neconstituțională așa-numita contribuție la Fondul de Tranziție Energetică impusă producătorilor de energie electrică, prin care aceștia au fost obligați să plătească la stat 100% din veniturile suplimentare rezultate din tranzacții angro de vânzare efectuate la prețuri de peste 450 lei/MWh, iar ulterior 400 lei/MWh. Textul motivării deciziei CCR reprezintă o veste bună pentru Guvern, întrucât din acesta rezultă că autoritățile vor putea și în continuare să-i supraimpoziteze pe producătorii de energie, cu condiția să respecte limitele trasate de Curte, anunță Profit.ro.
Nicuşor Dan: „Efectele combaterii marii evaziuni fiscale se vor vedea în 2026”
Ministrul Finanțelor „Nu se termină banii de salarii dacă se respectă legea”
Instituţiile care nu au respectat legea şi au făcut angajări vor trebui să recurgă la disponibilizări, pentru a se încadra în bugetul de cheltuieli cu personalul, a declarat, luni, ministrul de Finanţe, Tanczos Barna, la finalul şedinţei extraordinare de Guvern, în care a fost analizată situaţia Salinei Praid.
„Au nevoie de bani de salarii doar cei care nu aplică acele reguli pe care le-am stabilit la începutul anului. Dacă o instituţie angajează în februarie, martie, în loc să găsească soluţii de reducere a cheltuielilor cu personalul, cu siguranţă o să ajungă într-o situaţie dificilă. Acolo responsabil este managerul acelei instituţii care a avut o bugetare foarte clară a cheltuielilor de personal, o bugetare care a plecat de la ordonanţa din decembrie şi de la salariile aflate în plată la sfârşit de lună în noiembrie. Ministerul Finanţelor a făcut un calcul corect pentru toate instituţiile, asigurând fondul de salarii lunar până la sfârşitul anului (…) Instituţiile care încearcă să consume fondurile alocate pentru salarii în prima jumătate de an şi să lase descoperită a doua parte a anului sau ultimele luni nu o să aibă succes, vă spun de acum”, a susţinut ministrul, relatează Agerpres, citat de Economica.net.
Proiectul Hidrocentralei Tarnița ar putea fi lansat fără a mai aștepta încă un studiu de fezabilitate
Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești va fi inclus în lista proiectelor de investiții ”de interes public major” – care se actualizează și se reaprobă de către entitatea care le deține în portofoliu – fără a mai fi nevoie de avizarea autorității publice tutelare, conform unui proiect legislativ adoptat prin vot în plen de către senatori. Inclusă în această categorie, hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești va putea fi demarată cu o serie de derogări de la procedurile curente, iar proiectul va putea fi început fără a mai aștepta încă un studiu de fezabilitate, relevă datele Profit.ro.
Proiectul a fost inițat de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și prevedea inițial ca, în locul autorității tutelare, operatorii economici care dețin un portofoliu proiecte de investiții hidroenergetice nefinalizate, indiferent de forma de finantare inițială a acestora, să poată aproba sau, după caz, reaproba conform competențelor stabilite prin propriile statute/ acte constitutive, indicatorii tehnico-economici ai proiectelor, urmând a decide inclusiv asupra dezvoltării, menținerii sau a abandonării totale sau parțiale a acestora.
Românilor le este mai frică de șomaj sau tăieri de salariu decât de moarte
Date incredibile despre români și România. Felul în care privim valorile importante este unul cel puțin special. Un nou sondaj al Uniunii Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) arată că suntem preocupați mai degrabă de locul de muncă, salariu și mașină decât de propria viață sau sănătate, în timp ce problemele politice și economice internaționale apoape că ne lasă reci. Posibile explicații pentru această abordare le constituie seria de crize prin care a trecut România vreme de zeci de ani, dar și perspectiva tot mai evidentă a unei reforme fiscale care va veni cu reduceri de chletuieli și posibil creșteri de taxe.
Date incredibile despre români și România. Nu doar că punem salariul sau mașina înaintea vieții și sănătații, dar deși ne arătăm preocupați de elementele de mai sus nu facem mare lucru pentru a le proteja, relevă un sondaj al UNSAR, prezentat de Alexandru Ciuncan, președintele asociației, la Forumul Internațional de Asigurarea și Reasigurare (FIAR), organizat de XPrimm.
„Peste 70% din români sunt îngrijorați cu privire la evenimentele care le pot afecta viața profesională și veniturile sau bunurile materiale, inclusiv mașina. Cu toate acestea, intenția de cumpărare a diverselor forme de asigurări facultative nu ține pasul cu nivelul de îngrijorare. Românii declară ca ceea ce i-ar încuraja să cumpere asigurări ar fi o creștere a veniturilor, facilități fiscale oferite de stat si, foarte important, o mai bună informare”, a spus liderul UNSAR, conform Economica.net.