- Azi e marți 20 mai, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 6 în 6 ore până ora 22.00.
Ministerul Agriculturii dă din nou drumul investițiilor la Casa Unirea
După șase ani de pierderi și acumulare de datorii care au ajuns la 2,1 milioane de lei în 2023, SN Casa Unirea S.A., compania deținută de stat prin Ministerul Agriculturii creată cu scopul de a susține micii producători locali de a-și valorifica marfa și-a bugetat pentru 2025 cheltuieli maxime de 5,1 milioane de lei, cu 46% mai mari decât anul trecut.
Ministerul de resort, care a lansat în dezbatere publică proiectul de Buget al societății, consideră că este necesar să fie susținute costuri privind studii de fezabilitate, plan de afaceri sectorizat, avize și autorizări în vederea construcției a șapte centre logistice.
S.N, Casa UNIREA SA, compania statului gândită pentru a integra micii producători în lanțul valoric agro-alimentar organizând rețele proprii de achiziție, centre logistice, procesare primară și industrială, precum și rețele de vânzare pentru mărfuri agricole, este din nou într-un punct zero.
Cu doi angajați și trei membri în CA, compania vrea să construiască prioritar șapte centre logistice de colectare, sortare, ambalare și livrare legume și fructe cu scopul de a crea lanțuri scurte privind comercializarea produselor românești și parteneriate între societate și producători locali pentru asigurarea unei intermedieri către rețelele consacrate de desfacere. Ulterior, se dorește și introducerea activității de procesare, anunță Economica.net.
Cel mai bogat ucrainean va pune în funcțiune încă un parc fotovoltaic din România
DTEK Renewables International (DRI), divizia externă de regenerabile înregistrată în Olanda a conglomeratului ucrainean de companii energetice și de utilități DTEK, controlat de antreprenorul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, pregătește punerea în funcțiune a unui nou parc fotovoltaic în România.
Recent a făcut încă un pas important în dezvoltarea energiei regenerabile în România, prin conectarea la rețea a parcului fotovoltaic Glodeni II și începutul livrării energiei către operatorul național de transport.
Acum primește licența pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice. Evenimente 21 mai Maratonul Economia Sustenabilă 28 mai Maratonul Fondurilor Europene 4 iunie Eveniment Profit.ro – Piața imobiliară între șocuri și oportunități – Ediția a V-a Cu Glodeni II, DRI acum are trei proiecte operaționale în România, cu o capacitate totală de 173MW.
Fermele eoliene din Europa vor depăși producția de cărbune Parcul solar Glodeni II este situat în județul Mureș, are o capacitate de 60MWp și o producție anuală estimată de 86,4GWh, care ar putea acoperi consumul a aproximativ 22.400 de locuințe și contribui la reducerea emisiilor de carbon cu 21.800 de tone pe an, anunță Profit.ro.
Cum arată economia României în ochii bancherilor de la Erste
România și Slovacia au cele mai mari riscuri de scădere a creșterii economice printre țările din ECE. În afară de România și Slovenia, inflația globală a scăzut în ECE. Dobânda cheie ar putea scădea în 2025 în România până la 5,75%. Datoria publică în România va continua să crească până la 59,3% din PIB în 2026.
Comparativ cu ultimul raport lunar, Erste Bank a efectuat ajustări vizibile ale prognozei de creștere economică ca reacție la estimările rapide ale datelor privind PIB-ul pentru trimestrul I 2025. ”În aprilie, revizuirea previziunilor pentru 2025 a fost mai degrabă marginală, deoarece am considerat că impactul potențial al impulsului fiscal german asupra creșterii ECE (pozitiv) va fi depășit de șocul tarifar (negativ)”, arată raportul lunar al Erste Bank pentru Europa Centrală și de Est.
În ultimul său raport, Erste a redus în continuare previziunile de creștere pentru Ungaria (la 0,8% în 2025), Serbia (la 3,1% în acest an) și Slovenia (la 1,5% în 2025), în timp ce în România și Slovacia, riscurile rămân înclinate în jos. Doar Cehia și Polonia au înregistrat o expansiune în conformitate cu așteptările și cu o dinamică de creștere solidă (2,0% an/an și, respectiv, 3,2% an/an), iar în aceste două țări previziunile privind PIB-ul în 2025 sunt menținute, anunță Economica.net.
Avansul PIB, redus la 1,4% de la 2,5%
Comisia Europeană și-a revizuit în scădere prognoza de creștere pentru economia României în acest an, de la 2,5% din PIB estimarea din prognoza de toamnă (noiembrie 2024) la 1,4% din PIB în prognoza de primăvară publicată luni. Prognoza de deficit a fost la rândul său revizuită în jos, de la -7,9% din PIB în toamnă la 8,6% acum.