• Compania turcă de investiții Ussuri Capital intenționează să construiască o nouă fabrică de produse siderurgice plate cu emisii reduse de carbon în România, informează S&P Global, conform unui comunicat de presă. Combinatul metalurgic ar urma să fie operațional din 2027.

Deși în comunicarea publica S&P Global nu anunță unde va fi amplasată unitatea metalurgică, reprezentanții agenției anunță că: „În luna martie, compania a finalizat un studiu de fezabilitate preliminar și în prezent desfășoară activități de due diligence cu privire la parcelele de teren care ar putea fi folosite pentru unitatea de producție”.

„Proiectul este implementat de la zero și presupune instalarea unui cuptor cu arc electric. Fabrica va avea o capacitate de 1,2 milioane de tone de oțel pe an și o linie de turnare continuă a benzilor cu o capacitate de 1,2 milioane de tone de bobine laminate la cald pe an. În procesul de producție vor fi utilizate deșeuri locale. Se preconizează că uzina va fi lansată în 2027-2030”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Ca o comparație, Liberty Galați – cea mai importantă compania siderurgică din România – produce anual undeva sub 2,5 milioane de tone de oțel, conform rapoartelor din ultimii trei ani ai combinatului de lângă Dunăre.

Investiția celor de la Ussuri Capital ar putea depăși un miliarde de euro

Cheltuielile de capital pentru prima etapă (instalarea liniilor de decapare, de galvanizare la cald și de acoperire colorată și a unui laminor la rece) sunt estimate la 160 de milioane de euro, iar pentru cea de-a doua etapă (construirea unui EAF și a unui modul de turnare continuă) la 700-800 de milioane de euro.

„Se preconizează că noua fabrică din România va produce 400.000 tpa de bobine decapate, 250.000 tpa de bobine laminate la rece și 250.000 tpa de bobine galvanizate la cald. În timp ce atelierul de cuptoare cu arc electric este în curs de accelerare, uzina va procesa bobine laminate la cald importate din țări din afara UE. Prelucrarea va începe până în 2027”, se mai precizează în comunicat.

Conform previziunilor Ussuri Capital, în doi ani de la punerea în funcțiune a fazei 1, veniturile companiei din operațiunile din aval vor ajunge la 324 de milioane de euro. Ussuri Capital Partners (UPC) este o companie cu sediul în Turcia și condusă de ucraineanul Roman Kurashev.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe