Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (AMPOIM) a publicat rezultatele evaluării pentru proiectele de eficiență energetică și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu la nivelul IMM-urilor și întreprinderilor mari.

 

În total au fost depuse 718 proiecte, cu o valoare totală de 221,72 milioane euro din care 171,82 milioane euro reprezintă valoare eligibilă. Listele de firme admise cuprind 370 de solicitanți iar fondurile de care vor beneficia sunt între 50.000 – 500.000 de euro. Listele solicitărilor acceptate sau respinse pot fi găsite în cadrul articolului.

În urma selecției, din finanțarea totală inițială de 500 de milioane de euro au rămas nesolicitate sau neatribuite peste 400 de milioane de euro. 

Conform Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, banii vor fi redistribuiți în proiectele unor beneficiari publici din cadrul POIM.

Cum s-au împărțit fondurile la eficiența energetică

112 solicitări de finanțare au fost declarate admise și vor primi o valoare de finanțare nerambursabilă solicitată de până la 1 milion de lei (lista poate fi consultată aici: Minimis admise.xlsx (gov.ro).

Banii vor finanța măsuri de eficiență energetică la nivelul unităților de cogenerare/trigenerare existente sau noi, inclusiv pentru lucrări de modernizare/reabilitare/creșterea puterilor instalate, utilizând SRE (cu excepția biomasei).

74 de solicitări au fost respinse, patru din cinci având un scor de peste 50 de puncte (lista integrală poate fi consultată aici: Minimis respinse.xlsx (gov.ro)

În cazul măsurilor de ajutor de minimis pentru eficiență energetică și producție din surse regenerabile – clasa CAEN 10, 11 (parțial). În acest caz au fost 23 de solicitări admise(lista poate fi consultată aici: (Minimis 10-11 admise.xlsx (gov.ro) și 13 respinse ( lista aici: Minimis 10-11 respinse.xlsx (gov.ro)

În cazul măsurilor de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile, au fost admise 171 de solicitări (lista aici: RES admise.xlsx (gov.ro) și respinse 136 (lista aici: RES respinse.xlsx (gov.ro).

Pentru măsuri de ajutor de stat pentru producție din surse energie regenerabile – clasa CAEN 10,11 (parțial) au fost admise 39 cereri (lista aici: RES 10-11 admise.xlsx (gov.ro) și respinse 31 (lista aici: RES 10-11 respinse.xlsx (gov.ro).

La măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri au fost admise 25 de solicitări (lista aici: Reabilitare admise.xlsx (gov.ro) și respinse 33 (lista aici: Reabilitare respinse.xlsx (gov.ro).

La măsuri de ajutor de stat pentru reabilitare termică clădiri – clasa CAEN 10, 11(parțial) a fost publicată doar lista solicitărilor respinse (una singură: Reabilitare 10-11 respinse.xlsx (gov.ro).

Ce este POIM

Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în Acordul de Parteneriat 2014-2020 și în acord cu Cadrul Strategic Comun și Documentul de Poziție al serviciilor Comisiei Europene. 

Conform MIPE, strategia POIM este orientată asupra creșterii durabile prin promovarea unei economii bazate pe consum redus de carbon prin măsuri de eficiență energetică și promovare a energiei verzi, precum și prin promovarea unor moduri de transport prietenoase cu mediul și o utilizare mai eficientă a resurselor.

POIM finanțează activități din patru sectoare: infrastructura de transport, protecția mediului, managementul riscurilor și adaptarea la schimbările climatice, energie și eficiență energetică.

POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 10,8 miliarde de euro, din care:

  • 6,94 miliarde de euro Fond de Coeziune;
  • 2,28 miliarde de euro Fond European de Dezvoltare Regională;
  • 1,62 miliarde de euro Cofinanțare
Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe