• Anul trecut, în 2023, România avea una dintre cele mai reduse rate de ocupare din Europa.

Rata de ocupare în muncă în România a fost de numai 69%, potrivit statisticilor Eurostat. https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/w/ddn-20240425-1.

A fost treia cea mai mică rată de ocupare dintre statele membre ale Uniunii Europene. În urma României s-a mai aflat doar de Italia (66%) și  Grecia (67%), potrivit statisticilor Eurostat. 

La polul opus, cele mai mari rate de ocupare se regăseau în Olanda (84%), Suedia (83%) și Estonia (82%).

Rata medie la nivelul UE a fost de 75%, cel mai înalt nivel de când se înregistrează astfel de statistici la nivel european, respectiv din 2009 încoace. Potrivit Eurostat, rata de ocupare indică ponderea angajaților în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani.

 Rata de supra-calificare, mai mare în rândul femeilor

Tot anul trecut, în România, rata de supra-calificare, ce indică procentul de angajați cu studii superioare care ocupă posturi sub nivelul lor de pregătire, s-a situat la circa 16-17%, cu un nivel mai ridicat în rândul femeilor decât în cel al bărbaților.  Potrivit Eurostat, rata de supra-calificare din rândul femeilor a fost mai ridicată decât în cazul bărbaților în 18 din cele 27 de state UE, cea mai mare diferență între cele două niveluri fiind în Malta și Slovacia – 8 puncte procentuale.

 Țara din UE cu cea mai mare rată de supra-calificare a fost Spania (36%), urmată de Grecia și Cipru în timp ce la polul opus s-au aflat Danemarca (13%), Cehia (13%) și Luxemburg (5%). În 2023, rata medie a acestui indicator la nivelul UE a fost de 23% în rândul femeilor și de 21% în rândul bărbaților.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe