Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat prin intermediul unei postări pe Facebook schimbările propuse la Ordonanța 70/2024 prin care se impune aplicarea sistemului RO e-TVA de la 1 august. Acesta a anunțat prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA.

 

  • UPDATE. 
  • În jurul prânzului ANAF a publica pe website-ul propriul proiectul de modificare a OUG 70/2024 și modul de aplicarea a RO e-TVA. OUG 70/2024 va fi modificată printr-un Ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF).
  • Proiect OPANAF
  • Referat de fundamentare
  • Model de declarație
„Revin cu noutăți pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale și atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat”, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe Facebook în jurul orei 11.00.
„Tocmai de aceea, în cursul zilei de ieri am avut o ședință de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în care am convenit următoarele”, a mai scris ministrul. Acesta face apoi o enumerare a celor patru schimbări pe care le va aduce în ședința de mâine a guvernului în Ordonanța 70/2024.
  • 1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind diferențele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;
  • 2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferențe TVA și înlocuirea notei justificative pentru diferențele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;
  • 3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;
  • 4) Revizuirea cuantumului amenzilor.

Calibrarea rapoartelor lunare se va face ai ușor

Marcel Boloș a mai făcut și alte clarificări în cadrul postării.
„Un aspect important și solicitat de mediul de afaceri îl reprezintă setul de rapoarte din sistemele informatice ale ANAF, care vor permite calibrări ale evidențelor contabile și realizarea/raportarea decontului de taxă pe valoarea adăugată în concordanță cu starea de fapt fiscală”, a scris acesta.
„Persoanele impozabile vor avea la dispoziție rapoartele privind datele și informațiile din sursele de date utilizate referitoare la operațiunile efectuate în luna de raportare”, mai scrie în postare

Amânare de un an al decontutului RO e-TVA pentru firmele care plătesc TVA la încasare

„Întrucât până la implementarea completă a sistemul informatic naţional RO e-SAF-T nu există date suficiente pentru precompletarea decontului e-TVA în cazul persoanelor care aplică sistemul TVA la încasare, termenul de la care se va utiliza decontul precompletat RO e-TVA în cazul acestor persoane este 1 august 2025.

Amenzile sunt suspendate până la 1 ianuarie 2025

„Tocmai pentru a exista o perioadă de acomodare cu rigorile măsurilor instituite, s-a prevăzut o perioadă tranzitorie până la începutul anului viitor, timp în care efectele privind sancționarea netransmiterii răspunsului la notificarea de conformare privind diferențele RO e-TVA și implicațiile privind stabilirea riscului fiscal pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt suspendate”, a mai scris acesta.
Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe