Rata ocupării forței de muncă în România a scăzut ușor la sfârșitul anului trecut
- În ultimul trimestru din 2024, rata ocupării în România a scăzut cu 0,2 pp (puncte procentuale), aliniindu-se tendinței din 10 state UE. În UE, ocuparea a rămas stabilă la 75,9%, iar deficitul de pe piața muncii a scăzut la 10,8% (-0,1 pp). Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Grecia și Luxemburg (+0,8 pp), conform datelor Eurostat.
În trimestrul al patrulea din 2024, rata ocupării forței de muncă a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani în Uniunea Europeană a fost de 75,9%, menținându-se stabilă comparativ cu trimestrul al treilea al anului.
Deficitul de pe piața muncii – care include toate persoanele cu nevoi nesatisfăcute de angajare, inclusiv șomerii – a reprezentat 10,8% din forța de muncă extinsă (20-64 de ani) în trimestrul al patrulea al anului 2024, înregistrând o scădere de 0,1 puncte procentuale față de trimestrul anterior.
Aceste date provin din statisticile pieței muncii pentru trimestrul al patrulea din 2024, publicate de Eurostat.
Evoluția ratei ocupării forței de muncă în România
În România, rata ocupării forței de muncă a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în trimestrul al patrulea din 2024 comparativ cu trimestrul al treilea. Această evoluție se înscrie în tendința generală observată în 10 state membre ale UE, unde s-au înregistrat scăderi ale ratei ocupării forței de muncă.
Cele mai mari creșteri ale ratei ocupării forței de muncă în perioada analizată au fost raportate în Grecia și Luxemburg (+0,8 pp), precum și în Lituania, Malta și Slovenia (+0,5 pp fiecare). În schimb, cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat în Irlanda (-0,6 pp), Finlanda, Italia și Letonia (fiecare cu -0,4 pp).