Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern prin care dorește să extindă termenul de depunere a cererilor de ajutor financiar de la 30 iunie la 30 decembrie 2024 pentru firmele care au obținut finanțări prin programul IMM Invest România, lansat în 2017, și care au fost afectate de creșterile cursului monetar.

Inițiativa Ministerului Finanțelor a venit la sesizarea Asociației Române a Băncilor (ARB), care a considerat că instituțiile bancare întâmpină dificultăți în a ajuta întreprinderile să obțină documentele necesare ajutorului de stat pentru acest program de minimis destinat beneficiarilor IMM Invest România 2017, afectați de creșterile ROBOR, deoarece acest program se desfășoară în aceeași perioadă cu noul program IMM Plus, lansat în această primăvară.

Ajutor de minimis în 2024 pentru beneficiarii IMM Invest România, program lansat în decembrie 2017

„Menționăm faptul că schema de minimis a fost operaționalizată la finalul lunii aprilie 2024, iar perioada de derulare a acesteia se suprapune cu cea prevăzută pentru schema de ajutor de stat asociată Programului IMM Plus, cu mențiunea că, în cadrul ambelor scheme de ajutor de stat, sunt implicate aceleași 18 bănci”, se precizează în nota de fundamentare a Ministerului de Finanțe

Conform estimărilor băncilor, în cadrul schemei de minimis se vor transmite peste 9.000 de solicitări de garantare. Bugetul alocat este de 86.560.000 lei.

„Acordurile de finanțare se emit până la data de 31 decembrie 2024, iar plata ajutorului de minimis se efectuează până la data de 30 iunie 2026”, conform noului proiect.

Istoria ajutorului pentru creșterea ROBOR

Prin HG nr.152/2024 a fost instituită o schemă de minimis pentru a putea finanța diferențele de dobândă, în vederea sprijinirii beneficiarilor de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19, afectați de creșterea ROBOR peste limita aprobată la data emiterii acordurilor de finanțare în cadrul schemelor de ajutor de stat.

Este vorba de ajutoare de stat instituite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM INVEST ROMÂNIA (lansat în decembrie 2017).

OUG 110/2017  mai fost modificată și completată prin Legea nr. 209/2018 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest ROMÂNIA, cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.029 din 27 decembrie 2017.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe