Munca hibridă, preferată de angajați, este principalul factor pentru care sectorul imobiliar al spațiilor de birouri se află în continuare în regres față de momentul pre-pandemic Covid 19. 

Un studiu comparativ făcut în 27 de țări a ajuns la concluzia că angajatorii au dorit ca angajații să se întoarcă la birou mai multe zile pe săptămână decât ar fi preferat aceștia. 

De asemenea, studiile au arătat că, după pandemie, companiile au trecut la un model hibrid care le cere angajaților să lucreze 2-3 zile pe săptămână de la birou. 

Disponibilitatea acestei oportunități variază în funcție de industria specifică în care se află compania, se arată într-o analiză eToro, prezentată de Agerpres.

Cine s-a adaptat la noua situație

Companiile din domeniul tehnologiei sunt mai flexibile și au reușit o adaptare mult mai bună, în timp ce restaurantele, serviciile de alimentație publică și fabricile necesită o prezență totală la birou.

De asemenea, companiile mici, sub 500 de angajați, sunt mai flexibile în ceea ce privește prezența la birou decât cele mai mari, beneficiind astfel de cheltuieli mai mici cu spațiul de birou și utilitățile.

Analiza eToro arată că, în Europa, gradul de ocupare al spațiului de birouri a început să urce de la 43% la 55%, dar este sub media de 70% de dinaintea pandemiei. 

Angajaţii preferă să vină la birou în mijlocul săptămânii, gradul mediu de ocupare al birourilor fiind mai ridicat marţea (63%), miercurea (62%) şi joia (62%).

Gradul de neocupare în Europa

În Europa, gradul de neocupare a clădirilor de birouri este încă scăzut, dar a crescut de la 7,1% la 7,6% în ultimele douăsprezece luni, deoarece chiriaşii au amânat semnarea de noi contracte de închiriere.

Cele mai mari creșteri ale spațiilor de birouri devenite libere s-au înregistrat în Dublin (+3.5% la 14,0%), Paris – La Defense (+2,7% la 15,7%) şi Budapesta (+2,4% la 12,2%). 

„Sentimentul negativ privind spațiile de birouri se bazează în parte pe nivelurile ridicate ale spațiilor vacante, deși, în comparație cu SUA, Europa pare mai ferită, deoarece oferta de spații noi este limitată”, arată analiza.

Situația din Capitală

În București, gradul de ocupare a rămas la 85%, același nivel ca în trimestrul anterior și ca cel din T1 2022. Ultima dată când a fost înregistrat un nivel mai mare a fost în 2014.

După un an puternic în 2022, piața de birouri din București a înregistrat o activitate limitată de închiriere în primul trimestru din 2023, cu tranzacţii înregistrate de doar 46.000 metri pătrați.

„Acesta este cel mai scăzut nivel de absorbție trimestrială din ultimii doi ani și reprezintă o scădere de 35% de la an la an față de volumul înregistrat în T1 2022″, arată analiza.

Situația spațiilor de birouri în SUA

În primul trimestru al anului 2023, rata medie de neocupare a spațiilor de birouri pe piața americană s-a situat la 18,6%, cu 5,9% mai mare decât în ultimul trimestru al anului 2019, potrivit celor mai recente proiecții ale Cushman & Wakefield, o companie de servicii imobiliare comerciale. 

Situația generează tensiune în sectorul bancar american din cauză că 135 de bănci regionale au o expunere de 16,5%, 829 de bănci comunitare au alte 24,3% iar 2.965 de bănci au alte 18,3% din totalul expunerii bancare la real estate-ul comercial (CRE). 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe