Numărul de companii nou-create în România a crescut cu 73,6% în anul 2021, tendință care arată un semnal de încredere pentru evoluţia economică la un an de la debutul pandemiei Covid-19. Lunile februarie, martie și aprilie au adus un nivel lunar al numărului de firme lansate pe piața locală superior mediei lunare din anul 2019 și de la începutul anului 2020, potrivit unei analize Termene.ro. 

În primele patru luni ale anului 2021, au fost înființate 39.890 de firme în comparație cu 22.976 în primele patru luni din 2020, în creștere cu 73,6%, relevă analiza Termene.ro realizată pe baza datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Printre explicațiile care stau la baza creșterii apetitului antreprenorial în România se numără tendința generală de revenire economică, ridicarea restricțiilor, procedurile simplificate în privința eliminării capitalului social minim și efectul de bază creat de prăbuşirea numărului de firme nou-create odată cu intrarea ţării în starea de urgenţă în martie 2020. 

„2021 reprezintă anul de restart pentru afaceri și societate, context în care investitorii și antreprenorii au nevoie, mai mult ca oricând, de un mediu sănătos pentru a dezvolta afaceri predictibile, cu decizii de business luate pe baza informațiilor certe. Este formidabil că vedem din nou cifrele statistice raportate înainte de pandemia Covid-19 cu privire la înfiinţarea firmelor noi. Teama de a face business a fost înlocuită cu inițiativă și curaj în afaceri”, a declarat Adrian Dragomir, fondator Termene.ro și consultant de business. 

În luna aprilie 2021, au fost înființate 9.903 de firme, un nivel superior mediei lunare înregistrate în anul 2020 și peste nivelul lunar înregistrat în anul 2019. Spre comparație, în aprilie 2020 au fost create 1.984 de firme. Principalele cinci domenii de activitate ale firmelor create în aprilie 2021, la un an de la momentul declanșării pandemiei, sunt construcțiile, comerțul, transporturile rutiere de mărfuri, consultanță pentru afaceri și management și HoReCa.

Din totalul de firme active în România, în perioada ianuarie – aprilie au intrat în insolvență 1.927 de societăți, mai mult cu 29% față de 1.493 în aceeași perioadă a anului trecut. La un an de la debutul pandemiei, domeniile de activitate cu cele mai multe firme intrate în insolvență sunt construcțiile, transporturile, comerțul, HoReCa și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe