• Nemulțumite de proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii, care prevede o majorare a salariilor cu 10% până în septembrie pentru anumite categorii de angajați publici, sindicatele anunță că vor crește intensitatea protestelor. Pentru mâine este anunțat un miting de amploare în fața Guvernului României, în Piața Victoria, organizat de sindicatele a două ministere, din Ministerul Justiției și Ministerul de Interne. Vor participa la proteste angajați din Oficiul Național al Registrului Comerțului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Europol. . Programul unor instituții, printre care și ONRC, ar putea fi afectat.

„Oferta guvernului este de neacceptat”, este primul răspuns al sindicatelor din Registrul Comerțului la majorarea de 10% oferiră de Guvernul România. Astfel că pentru mâine, joi 23 mai, este anunțat un miting de amploare în Piața Victoria.

Începând de la ora 13.30 sindicatul angajaților din Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și reprezentanții sindicali ai angajaților din Ministerul Mediului, Ministerul Tineretului și Sportului, Consiliul Național de Combatere a Discriminării și Arhivele din cadrul Europol vor organiza un miting în piața Victoriei.

„Recurgem la această formă de protest deoarece revendicările nu ne-au fost ascultate”, a declarat pentru termene.ro Monica Pietriș, liderul SAONRC.

Concret, revendicările SAONRC includ creșterea salariului de bază cu 15% și acordarea sporului de stres neuropsihic. „În Ministerul Justiției, acest spor este de circa 25%, noi am cerut ca procentul să fie măcar 15%”, a explicat liderul sindical.

Potrivit acesteia, salariile angajaților ONRC nu au fost majorate din 2018 încoace, cu excepția unei creșteri de 5%, de la 1 ianuarie: „În prezent, avem colegi care după 35 de ani de muncă, în prag de pensionare, au salarii de circa 3000 de lei și un pic, în condițiile în care inflația a fost și de peste 10% anii trecuți”, a explicat ea.

Oferta autorităților: Creștere de 10% si 500 de lei spor de ochelari

În ultimul an, sindicatul ONRC a avut întâlniri repetate cu reprezentanții Ministerului Justiției. Un prim răspuns concret din partea autorităților a apărut marți, 21 mai, când Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern pentru majorarea veniturilor unor categorii de angajați publici, printre care și salariații de la Registrul Comerțului.

Documentul prevede o creștere salarială de 10% față de nivelul salariului de bază din decembrie 2023. Majorarea se va face în două tranșe: prima în iunie, de 5%, și a doua în septembrie, de 5%.

”Creșterea este cu mult sub ceea ce am cerut. În plus, din câte se vede, majorările ar urma să se facă prin raportare la salariul din decembrie. Asta ce înseamnă? Că prima majorare, de 5%, promisă pentru iunie, a avut deja loc în ianuarie, când salariile au crescut cu 5%?”, a comentat liderul sindicatului SAONRC. ”Am cerut în repetate rânduri să fim chemați atunci când se iau astfel de decizii, pentru a ajunge la o soluție acceptabilă, dar nu am fost ascultați”, a mai declarat aceasta aceasta.

Noul proiect de ordonanță include de asemenea un bonus, sub forma unui spor de 500 de lei acordat pentru ochelari de vedere, banii oferiții fiind însă cu mult sub prețurile pieței, consideră liderul sindical.

Numărul de posturi ocupate scade, gradul de suprasolicitare crește

Dincolo de salarii, gradul de încărcare al salariaților ONRC este extrem de ridicat, an de an posturile rămase libere nefiind scoase la concurs sau fiind ocupate cu personal interimar. Practic, sarcinile celor care pleacă sunt transferate personalului care rămâne, „deși taskurile s-au înmulțit, iar angajații sunt extenuați”, atrage atenția liderul sindical.

”Pentru aceste participări la miting ne luăm zile de concediu, încârcând suplimentar un coleg, or gradul de încărcare este deja foarte mare”, a subliniat Monica Pietriș.

După cum reiese din datele puse la dispoziție de SAONRC, în 2024 numărul de posturi aprobate pentru Oficiul Registrului Comerțului era de 1.886 (același ca în 2019), în timp ce numărul de posturi efectiv ocupate la 31 martie era de 1.273, în scădere cu 300 față de 2019 (1.570), când oricum numărul de angajați era subdimensionat.

Aprilie, o lună de proteste

Potrivit liderului sindical SAONRC, negocierile cu Ministerul Justiției durează de mai bine de un an.

Pentru a atrage atenția asupra problemelor din ONRC și a grăbi rezolvarea acestora, sindicatul a organizat în aprilie mai multe proteste, respectiv:
– grevă japoneză în perioada 18-22 aprilie,
– mitinguri la nivel național în intervalul 23-25 aprilie,
– miting la sediul Ministerului Justiției, pe 26 aprilie.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe