Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e vineri, 31 mai, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la ora 08:00 dimineața și continuă din 3 în 3 ore până la ora 22:00. După fiecare interval de 3 ore, dacă este cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Știrile zilei vor fi așezate într-o ordine descrescătoare a importanței informațiilor, de la cea mai importantă știre a zilei pentru mediul antreprenorial și pentru cel economic în general. Topul va fi actualizat pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.

  • 1. Care sunt consecințele unui deficit bugetar exagerat în 2024.

Deficitul bugetar de 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului transmite semnalul că guvernul nu va respecta nici în acest ținta de 5% pe care și-a asumat-o pentru întreg anul, iar pentru anul viitor singura soluție va fi creșterea fiscalității, estimează analiștii consultați de Economedia.

De ce este importantă știrea:

Cum deficitul nu este doar o cifră abstractă, ea are și consecințe, pe care probabil le vom plăti chiar din 2025. „În aceste condiții, soluția nu poate fi decât majorarea taxelor de anul viitor”, crede Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, conform articolului din Economedia.

  • 2. Platforma care digitalizează relația primăriilor cu publicul.

Gov-Smart anunță lansarea unei soluții inovatoare care promite să transforme administrația publică din România prin digitalizare completă și automatizare avansată. Orice tip de document emis în mod normal de primării și chiar certificatele fiscale vor putea fi obținute instant de cetățeni, dacă primăriile sunt conectate la platformă. Gov-Smart modernizează actualul portal e-primariaTa.ro, fondat de Alexandru Panait cu ajutorul unei finanțări de 200.000 de euro de la Comisia Europeană, anunță Economica.net.

De ce este importantă știrea:

Dacă primăriile se vor conecta la această platformă, o mare parte din birocrația administrativă locală, din relația cu o primărie, s-ar reduce considerabil.

  • 3. Proiectul cardului de sănătate digital e frumos, dar nu e realizabil cu actualul sistem informatic din Sănătate.

Luna trecută, Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, anunța se are în vedere lansarea sub formă digitală a cardului de sănătate. Astfel, acesta ar urma să funcționeze ca un card bancar virtual și să fie inclus în cadrul Aplicației Unice a Statului, ce ar urma să fie disponibilă anul viitor. Termene.ro anunță că medicii de familie au primit bine ideea, dar au dubii că proiectul se poate aplica și practic și se întreabă care vor fi implicațiile pentru cabinete și pentru asigurați.

De ce este importantă știrea:

Sistemul de sănătate, dar și persoanele asigurate, au nevoie de un card digital de sănătate care să fie atașat la dosarul medical al asiguratului, așa încât medicii și pacienții să poată avea acces la istoricul medical al unei persoane.

  • 4. România, lider la exporturile de ulei.

Cu două luni înainte de finalul anului comercial 2023/2024, România domină piața europeană a exporturilor de oleaginoase (semințe, ulei și făină) cu livrări peste granițele blocului comunitar de aproximativ 796.000 de tone. La cereale ne menținem pe poziția a doua, după Franța, cu 9,5 milioane de tone, anunță Economica.net.

  • 5. Petrom începe să se pregătească de alimentare electrică.

OMV Petrom a finalizat tranzacția prin care cumpără integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România. Tranzacția a fost aprobată de Consiliul Concurenței și de Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe, anunța Profit.ro. Companie românească introduce cursele de tren pe ruta Aeroportul Otopeni – Ruse Renovatio Asset Management are peste 400 de  puncte de încărcare în România, cu perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026. De partea cealaltă, la sfârșitul primului trimestru din 2024 existau circa 300 de puncte de încărcare în rețelele OMV și Petrom.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe