• Azi e joi, 18 aprilie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 2 în 2 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 2 ore, dacă e cazul, pagina este updatată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Harta celor mai mari salarii pe județe.
Bucureștiul, Clujul și Timișul sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale, anunță Economedia.ro care analizează datele INS. Acestea au și cele mai mult locuri de muncă postate, după cum arată datele centralizate de o platformă de recrutare. Vă prezentăm câteva exemple dintre cele mai mari salarii scoase pe piață la începutul lunii, în marile orașe din țară și clasamentul cu cele mai mari salarii medii la nivel național. Economedia menționează că, pentru început, că cele mai recente date ale INS arată în felul următor: câștigul salarial mediu net a fost în februarie de 4.876 lei, în creștere cu 17 lei (+0,3%) față de luna ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași lună a anului trecut. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (11.297 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.729 lei).
  • Muzică grecească în vacanța din Grecia, obligatoriu.

Parlamentul grec a adoptat o lege care impune o cotă obligatorie de muzică grecească în spațiile publice, cum ar fi cazinourile sau centrele comerciale, precum și în filmele care primesc finanțare din partea statului grec, relatează agenția EFE.

  • După Statele Unite, urmează și zboruri directe spre Canada.

HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea pentru a opera zboruri regulate către această țară, a anunțat compania. Deși nu s-a stabilit spre ce orașe va zbura, Iulian Scorpan, CEO-ul companiei, spune că în cel mai scurt timp vor fi lansate zborurile spre cele mai populare orașe, posibil Montreal și Toronto, anunță Economica.net.

  • Proiect de ordin al ANAF

Fiscul a pus în dezbatere un proiect de Ordin al Președintelui ANAF în care se precizează că „prestatorii de servicii de plată vor trebui să monitorizeze și să transmită informații despre beneficiarii plăților transfrontaliere care primesc mai mult de 25 de plăți transfrontaliere pe trimestru.

Se va depune o „Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată”. Aceasta se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, până cel târziu la sfârșitul lunii care urmează după expirarea trimestrului calendaristic la care se referă informațiile, care se consideră a fi ultima zi calendaristică a respectivei luni, chiar dacă aceasta este o zi nelucrătoare.

  • SRI va face digitalizarea ANAF.

Un proiect de lege care consfințește digitalizarea Fiscului și a Ministerului Finanțelor cu ajutorul SRI a primit raport favorabil de la comisiile de specialitate și a ajuns la votul final din Camera Deputaților, anunță Economedia.ro. Proiectul aprobă Ordonanța de urgență 109/2023 adoptată de guvernul Ciolacu în decembrie 2023. Legislația consfințește implicarea SRI prin intermediul companiei Rasirom și a centrului Cyberint în sistemul informatic al ANAF.

  • România va relua exploatarea maganeziului.

Europa va relua extragerea magneziului, pentru prima oară după mai mult de 10 ani, în contextul în care UE încearcă să-și reducă dependența de importurile de materii prime critice din China, scrie Financial Times, citat de Curs de Guvernare. România deja a concesionat vinerea trecută o exploatare minieră firmei Verde Magnesium SRL, o companie din București. Verde Magnesium SRL, potrivit Termene.ro, este deținută de Verde Magnesium LLC. Concesiunea va fi susținută financiar de compania americană de capital privat Amerocap.

  • Inflația cea mai mare din UE a fost în România.

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a fost de 2,6% în martie 2024, în scădere de la 2,8% în februarie. Cu un an înainte, rata era de 8,3%. Cea mai mare rată anuală a fost înregistrată în România, mult peste media UE: 6,7%, anunță Economedia.ro.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe